Sražení čela - dotaz
Dobrý den,
Mám na střední předmět CNC programování, takže se v tom moc nevyznám... Mám jen takový dotaz ohledně sražení čela u soustruhu. Nás učitel si vždycky dá přídavek 1mm v zetové ose, a pak najede 1mm nad polotovar v x-ové ose a seřízne čelo tak, že zadá třeba G1 X-0.8 Z0... jindy dává X-0.5 a jednou dokonce X-1.6... Od čeho se ta mínusová hodnota x odvíjí? Jak budu vědět, co tam mám zadat? Ptal jsem se spolužáka a ten mi říkal, že to hlavně musí být minusové, jinak to v x0 udělá hrbolek nebo co... Ale mně se to moc nezdá.
Jak to tedy funguje? Děkuji za odpověď!
Mám na střední předmět CNC programování, takže se v tom moc nevyznám... Mám jen takový dotaz ohledně sražení čela u soustruhu. Nás učitel si vždycky dá přídavek 1mm v zetové ose, a pak najede 1mm nad polotovar v x-ové ose a seřízne čelo tak, že zadá třeba G1 X-0.8 Z0... jindy dává X-0.5 a jednou dokonce X-1.6... Od čeho se ta mínusová hodnota x odvíjí? Jak budu vědět, co tam mám zadat? Ptal jsem se spolužáka a ten mi říkal, že to hlavně musí být minusové, jinak to v x0 udělá hrbolek nebo co... Ale mně se to moc nezdá.
Jak to tedy funguje? Děkuji za odpověď!
to záleží od radiusu použitého nože.. musíš zajet na střed..takže s nožem s radiusem 0,8 musíš zajet do x-0,8 atd
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Aha! Tak toho jsem si nevšiml. To dává smysl. Děkuji za odpověď... A můžu ještě jeden dotaz? U toho seříznutí se vždycky píše posuv F0.1 ? Třeba, že zadám G1 X-0.8 Z0 F0.1 ? DěkujiRaS píše:to záleží od radiusu použitého nože.. musíš zajet na střed..takže s nožem s radiusem 0,8 musíš zajet do x-0,8 atd
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli je nastavený otáčkový posuv tak je to ok, 0.1 mm na otáčku je u čela vcelku normální hodnota.
Ale při soustružení se v tomhle případě raději využívá konstantní řezná rychlost (jak se blížíš ke středu tak se zvyšují otáčky) a tam už to není tak jednoznačné, dá se to dělat několika způsoby a to ještě u každého systému trochu jinak.
Ale při soustružení se v tomhle případě raději využívá konstantní řezná rychlost (jak se blížíš ke středu tak se zvyšují otáčky) a tam už to není tak jednoznačné, dá se to dělat několika způsoby a to ještě u každého systému trochu jinak.
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tam záleží na tom, jak čistě je potřeba to čelo sjíždět. 0.5 i 0.1 jsou vcelku uvěřitelné hodnoty, to 0.5 spíš odpovídá hrubování.
Čísla .5 a 0.5 jsou pro většinu systémů totéž, je to taková úlitba Američanům kteří tyhle na můj vkus až moc stručné zápisy milují
Čísla .5 a 0.5 jsou pro většinu systémů totéž, je to taková úlitba Američanům kteří tyhle na můj vkus až moc stručné zápisy milují

Aleš Procháska
třeba tě ta strojařina a obrábění ještě nakonec začnou bavit 

Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
proc se nezeptas primo toho ucitele hned u stroje?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Tento zápis funguje i na obyčejné kalkulačceprochaska píše:Tam záleží na tom, jak čistě je potřeba to čelo sjíždět. 0.5 i 0.1 jsou vcelku uvěřitelné hodnoty, to 0.5 spíš odpovídá hrubování.