moje prvni frezka
Ahoj, potom co jsem na youtube videl videa cnc frezek me to zaujalo a fascinoval do te miry, ze jsem si chtěl něco podobného postavit. Jako laik co se tyce frezovani, programovani a vůbec této problematiky jsem zacal venovat posledních pul roku této problematice naplno. Ani v nejmensim jsem si neuvedomoval co za casovou a vedomostni narocnost to obnasi. Prvotni predstavy mechaniky byli smesne, zacal jsem se Vas ptat a pomalu se do tohoto oboru dostavat. Freza není ještě hotova, ale chtěl bych prezentovat alespoň tu část, kterou hotovou mam. K dispozici mam sloupovou vrtačku, svářečku a naradi, proto je konstrukce zhotovena tak jak je. Trapezovy sroub a ostatní je zvoleno kvůli snizeni nakladum. X,Y budu kupovat KT 120 krizovy stul a pridelam motory. Paklize bude vse fungovat jak ma, nebudu mit vycitky svedomi. 

-
Ahoj, sice jsem nedotahl stavbu svoji frezky do uplneho konce, tak nemam co rozdavat zkusenosti ale furt to tu sleduji. Jak koukam na tvoji konstrukci tak to bude silene drncet. Co planujes obrabet? Já vyrabel jsem podobny strojek akorát si dovolím říct nekolikanasobne tuzsi konstrukce koukni kdyztak ke me. Krizový stůl bych měl doma volnej jestli máš zájem...
-
Jo já mám ten menší. Dural tak to nevím, ale když se chce tak prej všechno jde. Já to měl celý z 20mm plechu.
Koukal jsem, dily ze starého soustruhu vid? Je jasny ze když něco je naddimenzovane je to lepsi, ale ja myslim ze to bude dobre. Vaha 35Kg, jediného ceho se bojim, ze by vule mohla vzniknout na nepodeprenych tycich. Ale frezovat se bude viz. obr 3 na dolnim konci nepodeprenych tyci, tam by nemelo docházet k pruhybu.
Ahoj máš to celkem dobře promyšlené , ale měkké , vím že píšeš že to máš jekly stěna 3mm , ale při té délce a to vysazení to se prostě bude chvět - drnčet , ty jekly hrozně dobře nesou a násobí vybrace , asi by ti pomohlo je vylejt betonem , to samé ta spodní základna . mezi ty nohy a ty jekly na kterých bude stůl by to chtělo navařit nějaké trojuhelníky třeba z 8-10 plechu a mezi stojnu a základnu taky . a hlavně ty jekly zavřít , tím je taky spevníš
Dobře, uvazuji presne o tech trojúhelnících. Premyslim jak je vyrezu. Opatrim tu spodni konstrukci takto vystuhami. Mam spodek zatím jen zakladovkou, takze v poho. Betonem to vyleju a zazatkuju ucpávkami, aby se to nesypalo ven. Diky za radu. Vsem hodne stesti v novem roce 2014.
-
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz jsem jeste delal v Brne,firma vyrabi od pidi pilek na stul az po obri centra,vylivani velkych pil betonem se delalo o 106,chtel jsem ti to napsat,ale kolega byl rychlejsi.At se dari
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Ahoj
Ja by som ten brutalny rozjazd, Zetka zmensil, tak ze by som posunul tie vrchne drzaky smerom dole,
do takeho rozjazdu, aky bezne potrebujes a v pripade potreby vacsieho, co si myslim nebude tak casto, posunul hore, asi by sa to muselo zakolikovat aby si to nemusel pokazde stelovat
Vsetko dobree do Noveho roku prajem vsetkym kutilom a dobrym ludom
Ja by som ten brutalny rozjazd, Zetka zmensil, tak ze by som posunul tie vrchne drzaky smerom dole,
do takeho rozjazdu, aky bezne potrebujes a v pripade potreby vacsieho, co si myslim nebude tak casto, posunul hore, asi by sa to muselo zakolikovat aby si to nemusel pokazde stelovat
Vsetko dobree do Noveho roku prajem vsetkym kutilom a dobrym ludom

a já bych s tím už nedělal vůbec nic, žádné předělávky prostě vůbec nic.. radši bych to úsilí a vícenáklady šetřil na její vyspělejší sestřičku, která logicky určitě příjde, pokud teda tahle konstrukce majitele neodradí od frézování uplně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Podle mne je tuhost toho sloupu zanedbatelna ve srovnani s tuhosti tech nepodeprenych tyci. Zvlast pri male vzdalenosti voziku a velkem vylozeni vretena to bude nadherne rezonovat.
Skoro bych se vsadil, ze pokud se otacky vretene dostanou do rezonance s tim uchycenim, tak prinejmensim vypochoduji kulicky z linearnich pouzder, nebo se to cele rozebere...
Skoro bych se vsadil, ze pokud se otacky vretene dostanou do rezonance s tim uchycenim, tak prinejmensim vypochoduji kulicky z linearnich pouzder, nebo se to cele rozebere...
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Máš to krásně udělané, ale obávám se, že ta tuhost nebude na dural stačit, i kdybys bral po desetině. I kdybys vyšteloval vůle, tak problém je pružnost. Ty nepodepřené tyče jsou hodně dlouhé, rozvor kuličkových pouzder krátký, a deska vyložení vřetene dlouhá a tenká. No jen si tam dej hodinky a zkus s tím zahýbat. Tipuju, že malíčkem v pohodě uděláš 0,5 mm.
Zdánlivá OT poznámka: Dnes jsme se byli s klukem projít na nádraží, a zkoušeli jsme balanc na starých vyřazených kolejnicích. Představte si kolejnici asi 3 m dlouhou, na koncích postavenou na špalcích. Když jsem šel přes půlku, viditelně se to klepalo do stran jako ratlík. A to mám 60 kg. Sebetužší profil se od určité délky chová spíše jako pružný prut.
Zdánlivá OT poznámka: Dnes jsme se byli s klukem projít na nádraží, a zkoušeli jsme balanc na starých vyřazených kolejnicích. Představte si kolejnici asi 3 m dlouhou, na koncích postavenou na špalcích. Když jsem šel přes půlku, viditelně se to klepalo do stran jako ratlík. A to mám 60 kg. Sebetužší profil se od určité délky chová spíše jako pružný prut.
Petr Spáčil