Soustruh Lorch

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Bizon

2. 1. 2014, 12:28

Zdravím,

našli jsme v dílně starý hodinářský soustruh Lorch (http://bizone.rajce.idnes.cz/lorch/" onclick="window.open(this.href);return false;). V úplně perfektním stavu, jak je vidět, není, ale zdá se, že je funkční. Je u toho i pár dílů, o kterých nevím, jestli k tomu vůbec patří: klika, upevnění anebo tak něco (vyfotím je později, až se mi opět dostane do ruky normální foťák).

Nevíme co bychom s tím dělali, tak bychom to chtěli prodat. Rád bych se vás tedy zeptal, jakou myslíte, že má cenu. (Nebo popřípadě, co by se s tím dalo provádět. Techničtí neznabozi nejsme, ale hodinářský soustruh?)

Děkuju
picom

2. 1. 2014, 12:42

vystav to na Aukro nebo bazoš a uvidíš jaký bude zájem
packa

2. 1. 2014, 12:46

na aukru jich je dost tak tam omrkni za co chodí
sisi

2. 1. 2014, 2:31

Ještě jeden údaj je důležitý pro případný prodej. Jaký průměr mají kleštiny (jejich dřík - 6mm nebo 8mm).
Krása pomíjí, blbost je věčná
origosch

2. 1. 2014, 4:05

Hezkej "verpánek", docela by se mi líbil.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Miller
Sponzor fora

2. 1. 2014, 5:00

origosch píše:Hezkej "verpánek", docela by se mi líbil.
Omlouvám se za OT, ale nedá mi to: Lidé se obvykle hádají, jestli švec seděl "u verpánku" (jakýsi stoleček nebo lavice s pracovní deskou a fochy/šuplíčky a držáčky na nástroje a materiál - floky, hřebíčky, dratve), nebo "na verpánku" (třínohá stolička - prý se jí tak dodnes říká na Moravě). Já bych se přikláněl k tomu prvnímu, že by to bylo z německého Werk a Bank, ale že by se tak říkalo nějakému stroji, to jsem ještě neslyšel - to jsi jen tak plácnul, nebo je to místní pojmenování ? :D

EDIT: Nechci tu dál plevelit, tak svoji reakci na následující příspěvky dávám sem:
Nepsal jsem to také jako nějaké poučování, že si někdo "dovolil" použít nějaký nezvyklý výraz. Prostě mne staré stroje a nástroje starých řemeslníků vždycky zajímaly a jejich názvy také. A že si jejich původní význam lidé dnes často pletou, to snad uzná každý.
Naposledy upravil(a) Miller dne 3. 1. 2014, 1:45, celkem upraveno 1 x.
Mini soustruh SC-4
sisi

3. 1. 2014, 9:48

Verpánek je nejspíše odvozen od lidového označení stromu modřínu (říkalo se mu verpán). Stolky ševců se vyráběly právě z tohoto dřeva. Proto se přikláním k tomu, že seděli u verpánku. Toto slovo však nikterak nemůže označovat žádný stroj.
RaS

3. 1. 2014, 9:53

a ty židličky se vyráběli z čeho?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2014, 9:54

proc ne

jsou ruzna prirovnani
proste i oficialni nazvy stroju odpovidaji nejakym podobnostem ktere v tom lidi vidi
napriklad hlava, konik, loze, stul
a jestli tady nekdo pouzil v dobrem rozmaru nejake prirovnani ktere mu v tu chvili prislo pripadne tak proc ne
me se ten vyraz libi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2014, 10:00

jj je to pěknej kolovrátek ten Lorch :)
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2014, 10:03

pekna kocicka
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
origosch

3. 1. 2014, 5:43

Vidím že Vás to " nadchlo", tak napíši, jak to vzniklo. Kamarád šel ze soustruhu dělat referenta stojů a zařízení. Bylo to za bolšána, a protože to je velice šikovnej kluk s průmyslovkou, tak mu nadřízení tak dlouho votravovali život, až s tím se slovy "jdu zpátky na verpánek" praštil. Nakonec odešel do jiného podniku. Já ten název "verpánek" od té používám a spousta kamarádů také. Tak, že když se někdo zeptá cos dneska dělal, tak dostane odpověď: "Celej den jsem makal na verpánku".
Jinak bych prosil cenu toho Lorcha do SZ.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Bizon

8. 1. 2014, 4:31

průměr kleštin 8mm

Na to rajče jsem přidal dvě fotky. Je to nejspíš ruční pohon. Ta osa u kola je zlomená (patří to vůbec k tomu? co to je?).

ad OT: Verpánek původně je ten pracovní stolek, ale lidi si to nejspíš přenesli na různý věci. Podobně asi jako bazmek, původně to snad taky bylo něco konkrétnějšího, nebo ne? A u tý předložky bych se vůbec nedivil, kdyby to bylo jenom nářeční (třeba nepochopím, jak někdo může říkat: jet do benzínky a v benzínce)
sisi

9. 1. 2014, 7:56

Ano, ty další věci které jsou na přidaných obrázcích patří k tomuto soustruhu. Pochybuji však o tom kolečku. Soustruh se poháněl ručně podobným řemínkem jako šlapací šicí stroj. Drážka na kolečku by pak musela být ve tvaru V. Pokud chcete vědět jak to bylo celé sestavené tak se podívejte na tyto stránky, kde je celá setava vidět: http://www.lathes.co.uk/lorchwatchmaker/" onclick="window.open(this.href);return false;
Velikost kleštin 8mm je více žádáno - k této velikosti se dá sehnat více příslušenství. Škoda, že nikde na obrázcích není suport s odměřováním. Takto se dá soustružit pouze ručně a není možné odměřování. Jinak je to hezky zachovalý stroj s dostatkem příslušenství.
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2014, 8:19

Bizon píše:průměr kleštin 8mm

Na to rajče jsem přidal dvě fotky. Je to nejspíš ruční pohon. Ta osa u kola je zlomená (patří to vůbec k tomu? co to je?).

ad OT: Verpánek původně je ten pracovní stolek, ale lidi si to nejspíš přenesli na různý věci. Podobně asi jako bazmek, původně to snad taky bylo něco konkrétnějšího, nebo ne? A u tý předložky bych se vůbec nedivil, kdyby to bylo jenom nářeční (třeba nepochopím, jak někdo může říkat: jet do benzínky a v benzínce)
"bazmek" pochazi z madarstiny, kdo vi co to znamena? :)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“