Driver tb6560ahq a spínaný zdroj.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, nesetkal jste se někdo s následujícím problémem?
Mám uvedené dva drivery, nastavený proud 2,6A (http://es.aliexpress.com/item/HOT-3A-St ... 50794.html" onclick="window.open(this.href);return false;), připojené na spínaný zdroj 230V/24V, 5A. Pokud připojím nejprve zdroj do sítě a pak drivery na zapnutý zdroj, vše funguje jak má. Pokud ale zapojím zdroj do sítě už s připojenými drivery, napětí na výstupu je pouze cca 3,5V. Obdobně se to chová na laboratorním zdroji, napětí je těch cca 3,5V a proud je zdrojem omezený na 5A.
Je to běžný jev, nebo nějaká záludnost Čínských soudruhů?
Mám uvedené dva drivery, nastavený proud 2,6A (http://es.aliexpress.com/item/HOT-3A-St ... 50794.html" onclick="window.open(this.href);return false;), připojené na spínaný zdroj 230V/24V, 5A. Pokud připojím nejprve zdroj do sítě a pak drivery na zapnutý zdroj, vše funguje jak má. Pokud ale zapojím zdroj do sítě už s připojenými drivery, napětí na výstupu je pouze cca 3,5V. Obdobně se to chová na laboratorním zdroji, napětí je těch cca 3,5V a proud je zdrojem omezený na 5A.
Je to běžný jev, nebo nějaká záludnost Čínských soudruhů?
musis pocitat s pocatecnim narustem proudu pri zapnuti, kvuli kteremu se zdroj nerozjede, za provozu proud staci, me zase vyhazovalo jistic zapnuti cele masiny naraz, tak jsem na jednotlive casti, pc, drivery, vreteno dal http://www.elkoep.cz/produkty/elektroni ... -sjr-2-51/" onclick="window.open(this.href);return false; a je klid
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem si jistý zda je to zrovna tento problém.
Ty drivery se na tom napětí 3,5V „zaseknou“ i když to napětí na laboratorním zdroji zvyšuji postupně od 0V. Právě ten pomalý nárůst napětí to asi dělá. Když je připojím na 24V rovnou, tak je to sice "pecka", ale jede to!
Ty drivery se na tom napětí 3,5V „zaseknou“ i když to napětí na laboratorním zdroji zvyšuji postupně od 0V. Právě ten pomalý nárůst napětí to asi dělá. Když je připojím na 24V rovnou, tak je to sice "pecka", ale jede to!
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Těmi 24V hodlám napájet i 5V stabilizátor pro procesor, takže pokud se to zasekne na 3,5V, mám obavy, že nebude kde brát napětí pro ten signál ENABLE
Já to nějak nakonec pořeším, deska je ve vývoji, jen mě zarazilo tohle chování, proto se ptám zda je to běžné.

Já to nějak nakonec pořeším, deska je ve vývoji, jen mě zarazilo tohle chování, proto se ptám zda je to běžné.
Má na to toto nastavení nějaký vliv? Má na to vliv, jesti jsou připojené oba drivery?jova píše:Mám uvedené dva drivery, nastavený proud 2,6A (http://es.aliexpress.com/item/HOT-3A-St ... 50794.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
Deska by měla bejt udělaná tak, že ENABLE bude při připojení napájecího napětí na nule a skoro určitě to tak i je (počítám, že tam ten signál jde z nějakého integráče na desce). I kdž nějaký přechodový jev asi nelze vyloučit.chb píše:ten proud určitě nebere driver, ale motor za ním - nepomohlo by potlačit signál na ENABLE - aby do motoru nešel proud ?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Pull-down odpory jsou minimálně přímo v Toshibě.HonzaCh píše:Těch 0V (přizemnit přes odpor) se tam najde... A zvednout až pozdějc.
H.
Btw. docela by mě zajímalo, jak je tam ta Toshiba montnutá, jde na chladič zády nebo břichem?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Thomeeque píše:Má na to toto nastavení nějaký vliv? Má na to vliv, jesti jsou připojené oba drivery?jova píše:Mám uvedené dva drivery, nastavený proud 2,6A (http://es.aliexpress.com/item/HOT-3A-St ... 50794.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
Dělá to na tom zdroji i jeden driver. Když postupně zvyšuji napětí na zdroji "kousne"se při nastaveném proudu driveru od cca 2A výše. Asi se na to budu muset podívat osciloskopem, protože se při tom „kousnutí“ z motoru ozývají „kňouravé“ zvuky. Testuji to tak, že mám drivery odpojené od procesoru, na driver jde jenom to napětí a je připojený motor.
Chladič je přilepený na nepopsané straně.
Jo, ale 100kΩ, což je IMHO docela dost. Záleží, čím je to na druhém konci buzené a kudy vede drát (ten přechodový jev). Zkusil bych aspoň o řád míň. Případně pro otestování uzemnit natvrdo a zapínat, zapínat, zapínat.Thomeeque píše: Pull-down odpory jsou minimálně přímo v Toshibě.
…
H.
No tak pokud motory vydávaj jakýkoliv zvuky, tak je to opravdu nějaký zprasený a asi tam to ENABLE v nějaký fázi náběhu napětí vylítne na jedna.. chce to proměřit nebo někde sehnat schema, z něj by se to možná taky dalo odhalit (idálně obojí).
Nějakej 3k3 mezi zem a ENABLE pin Toshiby by možná za pokus stálo, ale jestli to tam jde už z nějakýho čipu, tak možná přetlačí i to. To uzemnění natvrdo je skvělej nápad!
Nějakej 3k3 mezi zem a ENABLE pin Toshiby by možná za pokus stálo, ale jestli to tam jde už z nějakýho čipu, tak možná přetlačí i to. To uzemnění natvrdo je skvělej nápad!
Aha, gut, dík!jova píše:Chladič je přilepený na nepopsané straně.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Pokud na optron ENABLE driveru přivedu z vnějšku logickou 1 (4,8V z baterie), tak se to chová mravně a žádné „zakousnutí“ na 3,5V nenastane. Dokonce pokud je „zakousnuto“, tak po připojení vstupu na těch 4,8V odběr spadne na minimum a napětí lze libovolně zvyšovat.
Bohužel to moc neřeší mou situaci, protože pokud mi těch 24V skončí na 3,5V asi mi stabilizátor nabude napájet procesor a ten zase nebude posílat tu log. 1. Tak trochu začarovaný kruh
Bohužel to moc neřeší mou situaci, protože pokud mi těch 24V skončí na 3,5V asi mi stabilizátor nabude napájet procesor a ten zase nebude posílat tu log. 1. Tak trochu začarovaný kruh

je to běžná nectnost levných spínaných zdrojů. Prostě nezvládnou rozběh do zátěže, taky nezvládají jiné nectnosti na výstupu - zkraty, otočený kondenzátor, někdy uzemění na PE apod.
dělalo mi to taky tak jsem ten zdroj nakonec vyhodil a dal tam OMRON (umí to samozřejmě i jiné dobré značky). Ten umí rozběh i do zkratované větvě, následně stačí rozpojit a zdroj najede. Rozběhový proud taky umí mnohem větší, výrobce počítá že když z něj budu tahat 5A tak musí umět třeba 3xI na nějakou desetinku vteřiny než se nabijí kondíky připojených zařízení.
dělalo mi to taky tak jsem ten zdroj nakonec vyhodil a dal tam OMRON (umí to samozřejmě i jiné dobré značky). Ten umí rozběh i do zkratované větvě, následně stačí rozpojit a zdroj najede. Rozběhový proud taky umí mnohem větší, výrobce počítá že když z něj budu tahat 5A tak musí umět třeba 3xI na nějakou desetinku vteřiny než se nabijí kondíky připojených zařízení.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.