Ochrana CNC při zastavení vřetene Kress

Odpovědět
Schusterj

16. 1. 2014, 3:40

http://jindrichsch.rajce.idnes.cz/Ochrana_vreteno_kress" onclick="window.open(this.href);return false;

Myšleno samovolné zastavení při poruše , nebo to co se tu už řešilo - opotřebením uhlíků. Protože jsem se chtěl této kolizi vyhnout, postavil jsem si jednoduchou ochranu která hlídá odběr proudu a je napojená na E-STOP.
Použil jsem pouze dvě modulové relé od firmy Elko. Jinak zbytek jsem pozbýral co dům dal(dílna).
Krabičku jsem také měl, čela jsem vyfrézoval z duralu 3mm,tak jak je na obrázku. Zabralo to jedno odpoledne a funguje to perfektně. Pokud zapne vřeteno a je odebíraný proud tak proudové relé je sepnuté a nic se neděje, ale pokud není zaznamenán žádný odběr proudu, tak přes klidový kontakt proudového relé je aktivováno relé časové a to odčasuje nastavenou dobu(já mám nastaveno asi 300milisekund) a poté rozepne obvod E-STOP.
Tato prodleva je úmyslná, aby stačilo sepnout proudové relé a hned se tak ochrana neaktivovala:
Thomeeque

16. 1. 2014, 3:49

Zajímavý, kolik tak stojej ty relátka (chápu, že si to můžu najít, ale taková informace se tu myslim neztratí)?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Schusterj

16. 1. 2014, 4:00

Relé PRI 51 668,-Kč,CRM 91 745,-Kč. Možná je to hodně, ale myslím že se to vyplatí.
Thomeeque

16. 1. 2014, 4:40

No je to dost, ale jak řikáš, za určitejch okolností to určitě stojí za to a sestavit to je celkem jednoduchý, pěkný :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

16. 1. 2014, 7:22

je to dobrý nápad , ale neošetří to vše , co když se ti vřeteno zastaví z jiného důvodu a proud bude stále odebírat , zadřené ložisko a podobně , nebo to umí hlídat i nadproud ? já bych to spíš řešil sondou a hlídat jestly se točí nebo netočí , ale i tak dobrý
Schusterj

16. 1. 2014, 8:02

Až tak daleko jsem nepřemýšlel, to už je extrém. Dalo by se to řešit dalším proudovým relé. Mě se hlavně jednalo o to, jak vychytat až dojdou uhlíky, nebo zapomenu zapnout vypínač na vřetenu, což už se mi stalo, ale za včasu jsem to postřehnul.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2014, 8:07

a kdyz mas EMC a teensy tak muzes pouzit analogovy vstup
snimani proudu prevest na 0-5V a muzes hlidat jak ty limitni spodni a vrchni hodnoty zavadneho stavu tak i zatizeni vretena ktere si vykreslis napriklad jako bargraf 0-100% takze prubezne vidis jak zatezujes vreteno

to je dobre napriklad jestli jsi to neprehnal protoze v rohach kapsy to samozrejme kratkodobe naroste a jinde jedes treba jen na 10%
a takhle to vidis dost nazorne a muzes overridovat posuvy
tohle doporucuju je to dost dobra vec
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Schusterj

16. 1. 2014, 9:51

Teensy bych bral, ale nikdo ho u nás neprodává. Je to škoda. Arduino se dá sehnat u nás ve všech možných variantách a taková užitečná destička jako je teensy ++, není k mání.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“