Podnikání v kovoobrábění
-
Ahoj,
proč toto téma zakládám? Žádám o rady zkušenějších lidí než jsem já.
Zajímalo by mě jakou hodinovou sazbu si říkají kovoobráběcí firmy s cnc soustruhy/obráběcími centry? Osobně se domnívám že cena práce Cnc soustruhu je v rozmezí 750-1200 kč i výše, je to realita? Protože trochu mě šokovalo, že tady někteří členové nabízejí své kvalitní soustruhy s hodinovou sazbou třeba 250 kč. Domnívám se, že firma by si toto dovolit nemohla a člověk, který tuto cenu nabízí to dělá jako bokovku.. ?
Zajímalo by mě jakou hodinovou sazbu si říkají kovoobráběcí firmy s cnc soustruhy/obráběcími centry? Osobně se domnívám že cena práce Cnc soustruhu je v rozmezí 750-1200 kč i výše, je to realita? Protože trochu mě šokovalo, že tady někteří členové nabízejí své kvalitní soustruhy s hodinovou sazbou třeba 250 kč. Domnívám se, že firma by si toto dovolit nemohla a člověk, který tuto cenu nabízí to dělá jako bokovku.. ?
Nic ve zlém, ale jsou tady členové kteří nemají potřebu k výkonu své práce promítat do ceny výroby i povinnou platbu za nepřizpůsobivé a jím podobnou havět .PV-strojar píše:Ahoj,
Sám jsem změnil názor po 20 letech podnikání.... a dnes raději hotově než fakturačně. Když to sečteš a odečteš, tak na konci je efekt stejně + - stejný.
subjekt co platí měsíčně nájem či velkou režii za prostory ,poviné pladby za zaměstnance (a nejen za ty co vyrábí)nemá šanci stahnou ceny pod náklady pouze v případě kdy to má souběh se zakázkou co ti dá vydělat. A pak tam je majitel,či akcionáři kterým se to musí vyplatit.
Jedno malí OSVČ se ti vleze tkz. do paušálu , když není zatížen nájmem a mašina stojí tak mu tkz chleba nežere.A i vydělaná 1 koruna po sečtení všech nákladů je vydělaná jedna koruna. U fi po sečtení nákladů jak jsem psal výše ještě + hodinová mzda pro zaměstnance + šéf+účetní+sekretářka+uklízečka+majitel,tady i 100koruna co zůstane je velký prodělek .
Velká firma ,má povětšinou lepší jméno na trhu obecném,více referencí k oložení ,klekne li mašina ,může většinou dělat na jiné. každé má své pro i proti.
Jedno malí OSVČ se ti vleze tkz. do paušálu , když není zatížen nájmem a mašina stojí tak mu tkz chleba nežere.A i vydělaná 1 koruna po sečtení všech nákladů je vydělaná jedna koruna. U fi po sečtení nákladů jak jsem psal výše ještě + hodinová mzda pro zaměstnance + šéf+účetní+sekretářka+uklízečka+majitel,tady i 100koruna co zůstane je velký prodělek .
Velká firma ,má povětšinou lepší jméno na trhu obecném,více referencí k oložení ,klekne li mašina ,může většinou dělat na jiné. každé má své pro i proti.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Ještě jsou zde další velké rozdíly:
1. Mám velmi drahý díl
Firma má často vysokou pojistku, případně si vyžádám na práci smlovu kde bude požadavek na pojistku jednoznačně danný. Např. někteří investoři mají i požadavky na pojištění v řádech desítkách mil. jinak vám zakázku nedají.
Běžný živnostník má někdy pojistku na blbost, ale nepokryje náklady na nový díl pokud udělá zmetek.
2. Termín
Jeden dělník který si dělá vše sám omarodí a pokud je trochu soudný tak dá vědět že si to může zákazník shánět jinde
Firma když má problém to zadá klidně i konkurenci, jen aby dodržela zakázku. Řeší to sama.
3. Reference
Pokud má firma zkušenosti s konkrétní výrobou nebudu "zkoušet" někoho jen proto že to udělá za polovic. Prostě i tak vysoká cena mi za to nestojí abych se s tím zabýval.
Nic proti živnostníkům a soukromníčkům. Dělají pro nás hromadu věcí, dlohodobá spolupráce a nikdy nebyl problém. Například jednou dostal vadný díl (opotřebený) a měl udělat 100ks. Bohužel mu nikdo neřekl že má zmetek, tak vyrobil 100ks dokonalých dílů a pak tam vyrobil i to opotřebení - měli jseme 100ks zmetků. Samo že jsme normálně zaplatili a nechali udělat znovu již správné díly. Žádné komplikace prostě pohoda.
Jenže nemůžeme na takového člověka naložit něco na čem závisí další hromada zakázek a lidí. Riziko je moc vysoké.
1. Mám velmi drahý díl
Firma má často vysokou pojistku, případně si vyžádám na práci smlovu kde bude požadavek na pojistku jednoznačně danný. Např. někteří investoři mají i požadavky na pojištění v řádech desítkách mil. jinak vám zakázku nedají.
Běžný živnostník má někdy pojistku na blbost, ale nepokryje náklady na nový díl pokud udělá zmetek.
2. Termín
Jeden dělník který si dělá vše sám omarodí a pokud je trochu soudný tak dá vědět že si to může zákazník shánět jinde
Firma když má problém to zadá klidně i konkurenci, jen aby dodržela zakázku. Řeší to sama.
3. Reference
Pokud má firma zkušenosti s konkrétní výrobou nebudu "zkoušet" někoho jen proto že to udělá za polovic. Prostě i tak vysoká cena mi za to nestojí abych se s tím zabýval.
Nic proti živnostníkům a soukromníčkům. Dělají pro nás hromadu věcí, dlohodobá spolupráce a nikdy nebyl problém. Například jednou dostal vadný díl (opotřebený) a měl udělat 100ks. Bohužel mu nikdo neřekl že má zmetek, tak vyrobil 100ks dokonalých dílů a pak tam vyrobil i to opotřebení - měli jseme 100ks zmetků. Samo že jsme normálně zaplatili a nechali udělat znovu již správné díly. Žádné komplikace prostě pohoda.
Jenže nemůžeme na takového člověka naložit něco na čem závisí další hromada zakázek a lidí. Riziko je moc vysoké.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
No, ono to taky často je tak, že ti co dělají za pár peněz sami pobírají nějaké dávky a potom každá další korunka do rozpočtu je dobrá, aspoň je na cigára.... Podívej se například na fler.cz dřevěná miska za 80Kč... na to prostě nedosáhneš, chceš-li to dělat jako firma. Žádné daně, žádné odvody....pohodička
Kolem nás tady jsou spousty tzv garážáků - lamino jim nařeže OBI, pomlátí to dohromady vrutama a hřebíkama a je na světě kvalitní kuchyňská linka. Zkus tomu konkurovat....
A taky jsou někdy situace, kdy je lepší 250 v hrsti, než 1200 někde ve výšinách
Kolem nás tady jsou spousty tzv garážáků - lamino jim nařeže OBI, pomlátí to dohromady vrutama a hřebíkama a je na světě kvalitní kuchyňská linka. Zkus tomu konkurovat....
A taky jsou někdy situace, kdy je lepší 250 v hrsti, než 1200 někde ve výšinách

-
Díky moc za reakce! 
A jak taková firma stanovuje cenu zakázky, když předem přeci neví, jak dlouho se to bude v mašině vyrábět? To si stanoví firma, která tento obrobek poptává nebo to firmy stanoví naslepo předem a tak se předhánějí o zakázku?

A jak taková firma stanovuje cenu zakázky, když předem přeci neví, jak dlouho se to bude v mašině vyrábět? To si stanoví firma, která tento obrobek poptává nebo to firmy stanoví naslepo předem a tak se předhánějí o zakázku?

Právě že to ta zkušená firma ví.
Pokud nějaká neví,tak stanoví cenu příliš vysokou a zakázku pravděpodobně nedostane nebo stanoví příliš nízkou cenu a zakázku určitě dostane ale vydělá na ní málo nebo dokonce prodělá...
Pokud nějaká neví,tak stanoví cenu příliš vysokou a zakázku pravděpodobně nedostane nebo stanoví příliš nízkou cenu a zakázku určitě dostane ale vydělá na ní málo nebo dokonce prodělá...
Je to takmilda87 píše:Právě že to ta zkušená firma ví.
Po osmy letech je nás pár ve firmě kdy už víme jak co se cenově pohybuje a když se má střílet předběžná cena tak se lišíme v odhadu o procenta.
Ale jinak pokud zákazník požaduje stlačit cenu na minimum, např. při hodně ks nebo zda se mu to vůbec vyplatí, řeší se tzv analýza kterou si zaplatí a my mu to spočítáme co nejpřesněji. Poslední krok je výroba zkušebního ks, jenže to jde jenom někdy.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jinak stanovení ceny (a cenové kalkulace vůbec) bývá největší slabina hlavně malých firem
Kdo je schopný přesně a bez váhání odpovědět na otázku, kolik bude stát jeden kus, deset kusů, deset tisíc kusů, tak má obrovskou výhodu na trhu 

Aleš Procháska
No jo cenové nabídky nejsou žádná sranda. U nás ohledně obrábění mimo nás sortiment to mám na starosti já.
Takže začínám pochopitelně materiálem. A potřebným vercajkem a přípravky. Pak si udělám časové studie na jednotlivé operace + odhad seřizovacích časů. Na to se pak nahážou jednotlivé náklady a režie. Připočítá zisk a je to.
V případě ohromného množství kusů je to trošičku jinak. Protože se hraje na každý desetník. Režie na nástroje se vynechá a počítá se s cenou a životností jednotlivých nástrojů a ta se přesně promítne do ceny kusu.
Takže začínám pochopitelně materiálem. A potřebným vercajkem a přípravky. Pak si udělám časové studie na jednotlivé operace + odhad seřizovacích časů. Na to se pak nahážou jednotlivé náklady a režie. Připočítá zisk a je to.
V případě ohromného množství kusů je to trošičku jinak. Protože se hraje na každý desetník. Režie na nástroje se vynechá a počítá se s cenou a životností jednotlivých nástrojů a ta se přesně promítne do ceny kusu.
Vedoucí vývoje / Technolog / Programátor / Obsluha CNC / Kontruktér / Podržtaška / Pi*us k ruce
S50CNC, CKE 6150Z, Lynx 220 LSA, Lynx 220 Alpha, DNM 500,Haas VF-2SSY, Haas ST-30SSYT, Citizen A20 VII EVO
EdgeCam 2014/2016, SpaceClaim 2015
S50CNC, CKE 6150Z, Lynx 220 LSA, Lynx 220 Alpha, DNM 500,Haas VF-2SSY, Haas ST-30SSYT, Citizen A20 VII EVO
EdgeCam 2014/2016, SpaceClaim 2015
-
Supr, dík za odpovědi! No jednou bych chtěl mít vlastní obrobnu
Tak se mi hodí každá informace. 

-
Hoši, zajímalo by mě, jak vlastně s tím podnikáním začít? Ono když se koupí CNC soustruh cca mega a je pro něj práce alespoň na těch 8-10 h denně, tak je to splacené celkem rychle. Problém nastane, když není práce. Jde nějak (nebo děje se tak v praxi), že se zakázky poptávají ještě před tím než je koupená mašina (smlouva o smlouvě budoucí apod.) ? Jasně asi jde udělat nějakej rozbor trhu ale když vyrábí všichni okolo, neznamená to, že budu vyrábět i já.. :/ Rozumíte jak to myslim.. 

buď máš kapitál, koupíš stroje za mega a čekáš na práci a když není tak tě to zas tak netrápí a nebo se zadlužíš půjčíš a čekáš na práci pak jsi blázen.. a nebo začneš postupně .. půjde koupíš další stroj, nepůjde zabalíš to nebo počkáš.. když začneš něco dělat tak pak příjdou zakázky třeba i sami.. ale že bys koupil stroj a přišlo něco samo to asi nečekej..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Sice nepodnikám v obrábění, ale co pozoruju, tak myslím, že zrovna takhle to nefunguje. Jedině snad když už pro někoho dělá, má dlouhodobý kontrakt a na základě toho si vypočítá, že si může přikoupit další stroje. Nejlíp IMHO funguje začít brát práce které nikdo jiný nechce dělat, postupně si vybudovat jméno, brát větší a větší průmyslové zakázky a až nakonec získat kontrakt pro Škodovku na 1000000 úplně stejných čudlíků ročně, všechny ostatní smlouvy vypovědět a žít si jako prase v žitěPV-strojar píše:zakázky poptávají ještě před tím než je koupená mašina (smlouva o smlouvě budoucí apod.) ?

Aleš Procháska
nejdřív si nasmlouvat práci a pak si na základě smlouvy o smlouvě budoucí nakoupit na úvěr nový mašiny je dost utopie, respektive poměrně jistý způsob jak zkrachovat
leda že bys měl tchána nebo milence/milenku šéfem nějaký velký fabriky co by Ti dávala práci
taky je blbý záviset 95%ti procenty na jednom odběrateli
to že na něco dostaneš objednávku a uděláš to ještě neznamená že to dostaneš zaplacený ( o termínu už vůbec nemluvě)
začátky jsou těžký
nejlíp si tak vymyslet něco co se dá přímo prodávat jako kompletní výrobek za hotový
leda že bys měl tchána nebo milence/milenku šéfem nějaký velký fabriky co by Ti dávala práci
taky je blbý záviset 95%ti procenty na jednom odběrateli
to že na něco dostaneš objednávku a uděláš to ještě neznamená že to dostaneš zaplacený ( o termínu už vůbec nemluvě)
začátky jsou těžký
nejlíp si tak vymyslet něco co se dá přímo prodávat jako kompletní výrobek za hotový
Naposledy upravil(a) testone dne 24. 1. 2014, 6:19, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;