BN 102 CNC - náhrada vřetena

Odpovědět
Grell

18. 1. 2014, 9:52

Zdravím pánové, potřeboval bych doporučit nějakého výrobce profi vřeten.

Máme ve firmě stroj BN 102 CNC. Nebudu moc rozebírat jeho "kvality", ale na to že jej máme 2 roky, tak byl už měněný motor vřeteníku a 2x ložiska. :D (Ani vlastně nevím co je na tom k smíchu.) Celé je to asi zaviněno tím, že stroj je konstruován na větší kotouče, než my používáme. Takže aby se obsluha alespoň přiblížila řezným podmínkám honí otáčky stále v maximu. Co stroj bohužel z dlouhodobého hlediska nesnese. Celý stroj vypadá jako takové polo-profi CNC lépe se hodící na výuku nebo do vitrínky. Něž do provozu.
Takže hledám nějakou náhradu, menší vysokootáčkové vřetýnko 20-30k ot/min 2kW+. Pánové neptám se na to kdo to vyrábí. Google mi na toho téma již dal poměrně jasnou odpověď, problém ale je, že pochopitelně každý výrobce patří mezi špičku na trh. A zrovna ten jeho výrobek je o třídu lepší než od konkurence. Spíš mě zajímá jestli nemáte někdo s nějakým výrobce zkušenosti. Je třeba vzít v úvahu, že bude 16 h denně v chodu s tím , že na něj bude imrvere cákat řezný olej. Stroj je primárně používán na ostření tvarových fréz frézování drážek vrtáků.

Předem děkuji za jakékoli návrhy, úvahy. :wink:
Vedoucí vývoje / Technolog / Programátor / Obsluha CNC / Kontruktér / Podržtaška / Pi*us k ruce
S50CNC, CKE 6150Z, Lynx 220 LSA, Lynx 220 Alpha, DNM 500,Haas VF-2SSY, Haas ST-30SSYT, Citizen A20 VII EVO
EdgeCam 2014/2016, SpaceClaim 2015
domous123

24. 3. 2014, 3:45

Zdravím,
sice nemám odpověd na vaši otázku, ale vzhledem k tomu, že začínám ve firmě pracovat na téhle mašině, a nemám téměř žádné zkušenosti s cnc stroji, chtěl bych se zkušenější obsluhy zeptat na pár věcí. Tuhle mašinu mám ve 4 osách a chtěl bych se zeptat, jestli se hodí spíše na sériovku a nebo kusovku? Protože se mi zdá, že na kusovou výrobu je z hlediska nastavování složitá a časově náročná. Dále mám problém s referenčím bodem. Vždy, když ho najedu, hodnoty v osách jsou pokaždé jine, což podle mě znamená, že referenční bod nemá na tomhle stroji žádnej smysl. Referenční bod je přeci dán pevně konstrukcí stroje? Tohle jsou jen základní otázky, kdyby jsi byl ochotný postupem času odpovědět i na jiné otázky, byl bych rád. Děkuji za případnou reakci.
RaS

24. 3. 2014, 5:24

jak moc se liší ty hodnoty po referenci? není to jen nepřesností snímače?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“