Děkuju předem za případné rady a postřehy
Předělat hřídel na morse?Nebo vyloženě upínač na frézy?Jsem si říkal,že stůl bych nějak vyrobil.Jak jsem psal,nepotřebuju extra přesnost.s číselníkem vůbec nepočítám vodící lyžiny z pístnic křížem přes sebe a šoubovice,RaS píše:vykašli se na to![]()
frézovat ve vrtačkovém sklíčidle je nesmysl.. ta hlavička není axiálně zajištěná a hodně rychle při frézování vyletí, a když zjistíš co tě bude stát ten zbytek jako třeba křížovej stůl spoustu dalšího materiálu tak se možná i na těch 20 dostaneš.. a proma za 20ku jak jí říkaj vrtačkofrézka toho má do frézky hodně daleko.. takovou ti můžu prodat, já bych radši kvalitnější vrtačku než tenhle zázrak..
Když se stroj (stůl, vřeteno, pinola vrtačky, nástroj v upínači, konstrukce stroje, případně všechno současně) viklá, tak frézování vypadá tak, že se břit frézy zakousne do materiálu, fréza část otáčky koná kolem toho břitu (místo kolem své vlastní osy) a ostatními břity hlodá materiál, pak se ten zakouslý břit utrhne nebo taky něco uřízne a situace se opakuje. Výsledek je dost hroznýing.jetelinek píše:Když ten stůl nebude dost tuhý tak hrozí nepřesnost ve výrobě,nebo i ohrožení zdraví?
Tak to si dovolím oponovat. Není to utrpení je to požitekRaS píše:.. třeba s tou Promou je frézování vyloženě utrpení, ještě tak nějakej plast....
Dá se to shrnout do základní poučky. kterou myslím zná každý strojař, který už něco obrobil a ten co neobrobil tak se k té poučce více či méně strastiplnou cestou zničených nástrojů a obrobků, případně strojů dopracuje stejně.ing.jetelinek píše:Když ten stůl nebude dost tuhý tak hrozí nepřesnost ve výrobě,nebo i ohrožení zdraví?