Stavba konvenční frézky

ing.jetelinek

19. 1. 2014, 11:50

Zdravím.Našel jsem doma materiál na stavbu stojanové vrtačky-2ks řemenice,ložisková hřídel se závitem na vrtačkovou hlavičku,elektromotor a pár drobností na výrobu rámu.Přemýšlel jsem,že bych rám vyztužil a používal ho jako frézku s tím,že bych používal pouze frézy s rovnou stopkou upnuté do vrtačkové hlavičky,ale mám strach,že mi klínové řemeny budou prokluzovat.Přiznám se,že na frézování jsem analfabet,ale chtěl bych se to naučit.Občas potřebuji vyfrézovat nějakou ptákovinu a musím někoho otravovat.Jde mi o frézování do ocelí a občas neželezné kovy.Přesnost do 1mm by mohla být slušná.Proto prosím o radu zda mám v tomto směru pokračovat,nebo to celé zavrhnout.Jinak 20tyček na frézku z promy nemám :( .
Děkuju předem za případné rady a postřehy
RaS

19. 1. 2014, 12:03

vykašli se na to :D
frézovat ve vrtačkovém sklíčidle je nesmysl.. ta hlavička není axiálně zajištěná a hodně rychle při frézování vyletí, a když zjistíš co tě bude stát ten zbytek jako třeba křížovej stůl spoustu dalšího materiálu tak se možná i na těch 20 dostaneš.. a proma za 20ku jak jí říkaj vrtačkofrézka toho má do frézky hodně daleko.. takovou ti můžu prodat, já bych radši kvalitnější vrtačku než tenhle zázrak..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
ing.jetelinek

19. 1. 2014, 12:33

RaS píše:vykašli se na to :D
frézovat ve vrtačkovém sklíčidle je nesmysl.. ta hlavička není axiálně zajištěná a hodně rychle při frézování vyletí, a když zjistíš co tě bude stát ten zbytek jako třeba křížovej stůl spoustu dalšího materiálu tak se možná i na těch 20 dostaneš.. a proma za 20ku jak jí říkaj vrtačkofrézka toho má do frézky hodně daleko.. takovou ti můžu prodat, já bych radši kvalitnější vrtačku než tenhle zázrak..
Předělat hřídel na morse?Nebo vyloženě upínač na frézy?Jsem si říkal,že stůl bych nějak vyrobil.Jak jsem psal,nepotřebuju extra přesnost.s číselníkem vůbec nepočítám vodící lyžiny z pístnic křížem přes sebe a šoubovice,
origosch

19. 1. 2014, 12:57

Mám dotaz: Už jsi někdy něco frézoval, nebo to alespoň viděl? Tahle koncepce by mohla s velkým sebezapřením frézovat do dřeva. Vrtací hlavička není stavěna na radiální zatížení, pouze na axiální a i kdyby byla zajištěna proti vypadnutí, tak ty tři čelisti frézu neudrží a zachvíli bude vaklat a podle toho ta frézovaná plocha bude vypadat. Touhle cestou bych se nepouštěl.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
jova
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2014, 1:03

Ta vrtačko fréza klínové řemeny používá, v tom problém nebude. Bez toho průchozího vřetene, aby jsi ze shora mohl šroubem zajistit nástroj, kleštiny nebo upínač se, ale vážně neobejdeš. Ani řádně upevněná vrtačková hlavička ti frézu neudrží. Mám to odzkoušeno :(
ing.jetelinek

19. 1. 2014, 1:14

Párkrát jsem frézovat něco viděl,ale jak jsem psal,chtěl bych se to naučit.Sem tam něco zmastím na soustruhu a myslím,že i frézovat bych se naučil.Tak co radíte použít jako upínací hlavu?
origosch

19. 1. 2014, 1:18

Něco podobného:
http://shop.tntrade.cz/deprag-241492-3x ... 92043.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale to nic neřeší proti potřebě mít tuhý ten křížový stůl.
ing.jetelinek

19. 1. 2014, 1:36

Když ten stůl nebude dost tuhý tak hrozí nepřesnost ve výrobě,nebo i ohrožení zdraví?
RaS

19. 1. 2014, 2:27

tady si každej myslí, že mu bude stačit stroj s přesností na desetiny, půl milimetru ty dokonce milimetr... ale takhle to nejde ta frézka není tuhá jen proto aby jezdila nějak přesně, ale aby to dělalo i rozumnej povrch, netrpěla fréza vibracema atd.. třeba s tou Promou je frézování vyloženě utrpení, ještě tak nějakej plast.. a různé "tyčkosrandy" o tom ani nemá smysl se bavit.. ale vždycky se najde někdo kdo to obdivuje a začne stavět.. natlučte si huby všichni to je ta nejlepší zkušenost..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2014, 3:55

ing.jetelinek píše:Když ten stůl nebude dost tuhý tak hrozí nepřesnost ve výrobě,nebo i ohrožení zdraví?
Když se stroj (stůl, vřeteno, pinola vrtačky, nástroj v upínači, konstrukce stroje, případně všechno současně) viklá, tak frézování vypadá tak, že se břit frézy zakousne do materiálu, fréza část otáčky koná kolem toho břitu (místo kolem své vlastní osy) a ostatními břity hlodá materiál, pak se ten zakouslý břit utrhne nebo taky něco uřízne a situace se opakuje. Výsledek je dost hrozný :-)

Jediné kde to částečně nevadí je vůle pár desetin v pohybovém šroubu u profi frézky klasické konstrukce, jenže tam ten stůl váží metrák i u toho nejmrňavějšího stroječku jako je třeba FA2U. A stejně se to projeví, jakmile se začnou dělat drážky do plného nebo nedej bože frézovat sousledně :D

Ohrožení zdraví ve větším měřítku myslím nehrozí, ulámané frézy zůstávají většinou zaseknuté v materiálu a nikoho neohrozí :D :D
Aleš Procháska
origosch

19. 1. 2014, 4:01

Hlavně k tomu nestrkat prsty a nekoukat moc z blízka. :D
expertdb

19. 1. 2014, 4:10

RaS píše:.. třeba s tou Promou je frézování vyloženě utrpení, ještě tak nějakej plast....
Tak to si dovolím oponovat. Není to utrpení je to požitek :wink: . Není nad krásný pocit ,když ze svěráku z pod frézky vytáhnu kus ofrézovaného železa :D . RaS i další bardi jsou zvyklí pracovat na pořádných mašinách, tudíž dělat něco na malých kolovrátcích je utrpení. Plně to chápu a díval bych se na to stejně. Jenže ne každý si může dovolit (z jakýchkoliv důvodů) pořídit něco pořádného, takže musíme vycházet z toho co je k mání.
Jsem podobný bastlíř jako tazatel, taky bych si nejraději vše udělal sám, ale po zkušenostech, které mám s malou frézou, bych se do sestrojeni vrtačkofrézky v žádném případě nepouštěl. To není jen upínač, ale potřebuješ mnoho dalšího. Třeba ten křížový stůl bez frézy pořádně neuděláš. Pokud tam bude nějaká vůle, nic s tím do železa nevyfrézuješ, v nejlepším případě ulomíš frézu. Musíš vyřešit posuv osy Z. Do vřeteníku musíš mít možnost vkládat jak sklíčidlo, tak i ten upínač. Sloup musí být dostatečně tuhý, záběr do železa,byť i malou frézou dává celé konstrukci zabrat.Atd. Já bych raději vymazlil jen tu vrtačku.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2014, 4:50

Pokud si někdo nedovede představit co dovede fréza, doporučuji dát si do běžné ruční vrtačky cca 6mm frézu a zkusit si ve svěráku něco "ofrézovat" :) Třeba zajet do 5mm překližky a udělat okénko.
Řekl bych že dost lidí si představují že je to vlastně podobné jako vrtání, ale co ta mrška dovede je přesvědčí že to chce opravdu něco jiného.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2014, 4:56

ing.jetelinek píše:Když ten stůl nebude dost tuhý tak hrozí nepřesnost ve výrobě,nebo i ohrožení zdraví?
Dá se to shrnout do základní poučky. kterou myslím zná každý strojař, který už něco obrobil a ten co neobrobil tak se k té poučce více či méně strastiplnou cestou zničených nástrojů a obrobků, případně strojů dopracuje stejně.
Je to pravidlo o tuhosti sestavy STROJ-NÁSTROJ-OBROBEK, tohle co jsem ti napsal je alfa a omega smysluplné práce, která ti má přinést radost sa ne zklamání z práce.....
Není to určitě o velikosti stroje i ty malé čínské frézky můžou být tuhé vzhledem k velikosti třísky, a rychlosti posuvu, ale očůrat jakoukoli veličinu v té sestavě se ti prostě nepodaří a můžeš argumentovat čím chceš, čím tužší ta sestava mezi sebou bude, tím větší výkon (velikost třísky, posuv, otáčky) si můžeš dovolit použít až na hranici této soustavy. Ten stroj na prvním místě není náhodou, je to základ, od kterého se odvíjí to ostatní co je po něm.....
..... souběžně tady běží nějaký podobný topic a to je to stejný :)

a přímá odpověď na tu tvoji otázku? ....ano hrozí, až ti totiž nástroj a nebo ta hlavička v nějakých 3000 otáčkách vyletí právě proto, že ta soustava není tuhá, a ty zrovna budeš stát v cestě, protože na to budeš koukat, tak si třeba na tu tvoji otázku odpovíš sám někde v čekárně na chirdě :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
ing.jetelinek

19. 1. 2014, 5:55

Děkuji za kvalitní rady,protože rady jsou to nejdražší.Tudíž frézování hážu za hlavu.Neměl jsem v plánu nic očůrávat,jen si na takové domácí žvýkání cosik ušolíchat,ale vzhledem k tomu co jsem četl,nebudu se tímto směrem radši vůbec pouštět.Dodělám vrtačku jak byla zamýšlena a bude.Sice mně trochu mrzí,že jste mně od toho zradily,ale mít vynaložený mraky hodin práce k ničemu,to by mně sralo asi víc.Ještě jednou díky moc
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“