Italská frézka pomoc..

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
buchtic

24. 1. 2014, 2:50

Zdravím sehnal jsem taliánskou frézku, odstranil jsem všechnu hydrauliku,oplechování a trochu to vyčistil.

Chtěl bych jí předělat na trapez. šrouby a potřeboval bych se poradit jak na to..
Původní písnice průměry 14 a 16mm jaké bych měl zvolit velikosti trapézáků?
Uplně mi nedochází sestava šroubů(matice,od ložiska,vymezení vůle..) jak by to mělo vypadat?

Mělo to původně variátor ale ten byl rozkradenej tak jsem to zaaretoval do rychla a dám frekvenční měnič..a motor jsem otočil dovnitř do nohy..takže jsem ušetřil asi 30cm vzadu.
Tady je pár fotek pro představu
Fotografie-0389.jpg
Fotografie-0387.jpg
Fotografie-0388.jpg
Zbýňa

24. 1. 2014, 8:56

Trapézáky mám na frézce podobný velikosti příčnej asi tak 18 a podélnej tak 25 nevim teďka přesně. Vymezení vůle v maticích se dělá tak, že je matice dělená na dva kusy nebo jenom rozříznutá na jedný straně a stahuje se. Stoupání trapézů to chce nějaký rozumný aby sedělo do noniusů, který taky udělej, bez nich to je práce na prdel. A udělej je rovnou pěkný velký, alepoň průměr šedesát. Šrouby máš uložený na jednom konci radiálně i axiálně v obou směrech a na druhým konci jenom radiálně. Co to má za kužel ve vřeteni?
buchtic

25. 1. 2014, 8:34

Zbýňo má to iso 30. Noniusy nevím jestli má vůbec cenu dělat když chci kupovat odměřování..mám k tomu veškerý krytování na ty původní lišty s koncákama takže by na to ani nekáplo..

Ty šrouby jsem našel tady http://cncshop.cz/trapezove-valcovane-srouby-tr1604" onclick="window.open(this.href);return false; to by šlo?jen přemejšlím jak stočím konce abych to neskurvil když je budu točit?
Zbýňa

25. 1. 2014, 2:36

buchtic píše:Zbýňo má to iso 30. Noniusy nevím jestli má vůbec cenu dělat když chci kupovat odměřování..mám k tomu veškerý krytování na ty původní lišty s koncákama takže by na to ani nekáplo..

Ty šrouby jsem našel tady http://cncshop.cz/trapezove-valcovane-srouby-tr1604" onclick="window.open(this.href);return false; to by šlo?jen přemejšlím jak stočím konce abych to neskurvil když je budu točit?
ISO30 tak to je pěkný. Když dáš odměřování tak na noniusy prdni. Kvalitu těch šroubů myslim tady na foru chválej. Konec šroubu bych udělal tak, že ho stočíš na závit koncovej pak válec na kličku pak větší závit na kontramatice pak dlouhej válec na radiální uložení a pak je už závit šroubu. Před a za radiálním uložením na dlouhý válcový části bude ještě nasazenej silnej kroužek, aby jsi získal plochu na axiální uložení. na konec šroubu co bude strčenej v levý straně vřetene soustruhu bych vytočil třeba ze silonu širokej kroužek s vnějším průměrem jako je vnitřek vřetene a vnitřním jako je velkej průměr šroubu. Nasadil bych ho na šroub a před kroužek a za kroužek stáhnul třeba stahovací pásku, jenom aby necestoval. Já bych šroub asi chytal do měkkejch paken s vytočenou správnou dírou.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2014, 2:54

Zbýňa píše:............... Já bych šroub asi chytal do měkkejch paken s vytočenou správnou dírou.
nebo do sevřených měkkých čelistí vytočit rovnou trapézový závit a vystředí to přímo na funkční plochy :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Zbýňa

25. 1. 2014, 3:33

tumlik píše:
Zbýňa píše:............... Já bych šroub asi chytal do měkkejch paken s vytočenou správnou dírou.
nebo do sevřených měkkých čelistí vytočit rovnou trapézový závit a vystředí to přímo na funkční plochy :)
a nebo tak, úplně nejlépe
buchtic

16. 2. 2014, 9:19

DSC_0407.jpg
Y už jsem rozchodil je tam dost místa ...
chtěl bych spáchat noniusy,děličku nemám ale napadlo mě sehnat ozubený kolo s 80 zubama a postupně v soustruhu po zubu zaaretovávat tím bych docílil potřebnný počet dílců na přesnost 0,05 jen nevím jak docílit nějakých rozumných drážek?
jova
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2014, 10:06

Drážky se vytvoří pohybem suportu s dorazem a jako nožík stačí do trochu tupé špičky vybroušené radeco. Už jsem to dělal zrovna jako ty.
Samozřejmě, rotující frézka je lepší, ale v nouzi je to použitelný způsob.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“