výroba trapézové matice 20x4L

mechanika k motorům
markus

26. 1. 2014, 11:52

Ahoj všem. Potřebuji zas trochu poradit. Na mé frézce mám na příčným suportu dosti vyžvejkanej jak trapézovej šroub, tak i bronzovou matici(vůle cca 1mm). Myslel jsem, že to jednoduše vyřeším koupí nového tr. šroubu a vytočením nové bronzové matice u soustružníka. Bohužel dva snad zkušení soustružníci mi řekli, že vytočit tr. závit 20x4L v délce 60mm je pro ně problém, bez danného závitníku. Zklamali mě. Proto bych potřeboval poradit co s tím. Kokal jsem na normované přírubové matice, které bych po určitých úpravách potřeboval dvě a to si finančně dovolit nemůžu. Přikládám fotku, jak je zde řešen posuv.
Přílohy
DSC00518.jpg
DSC00455.jpg
Naposledy upravil(a) markus dne 26. 1. 2014, 12:16, celkem upraveno 1 x.
origosch

26. 1. 2014, 12:15

Ti soudruzi moc zkušení nebyli, nebo byli a moc se jim do toho nechtělo. Ta matice se vysoustružit dá, ale je to pěknej vopruz. Nůž je slabej a drnčí, musí se to v podstatě "lochtat" po malých šponách.
Postup by mohl vypadat asi takhle:
Nejprve se opraví šroub a to tím způsobem, že se na soustruhu opatrně trapezovým nožem rozjede do stran, aby se odstranilo nerovnoměrné opotřebení. Musí se na malé obrátky hezky vyhladit. Takto upravený šroub sice nesplňuje normu, ale bude fungovat stejně, jako nový, co tu normu splňuje.
Potom se vysoustruží matice, do které se musí opravený šroub napasovat.
Ještě je jedna možnost, a sice odlití matice na šroub z komposice, nebo nějakého polymeru, někde se tu o tom psalo. To jsem ale nikdy nezkoušel, tak k tomu nemohu dát žádný komentář.
Když jsem by ještě "zaměstnanec", tak v údržbě běžně podle postupu, co jsem výše uvedl opravovali příčné suporty u SV18 a tam je TR 18 x 3 mm levý.
Pokud ty soustružníky nezmastíš na tu matici, tak ať ten závit udělají kratší, třeba 40 mm, to už by možná udělali a pokud ta frézka nebude makat na dvě směny, tak to tam vydrží.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Kvako1
Sponzor fora

26. 1. 2014, 1:27

mužu se tě zeptat kolik za tu matici ctěli?
ja kupoval posledně železnou a ta stala 70 kč.
pokud by byla ta matice dražší než 1000kč skusil bych koupit zavitník. vím že se objevuje ten levej na aukru za cenu kolem 1200kč
nicmeně bych tam osobně dal du železnou z novým šroubem. podle mě by to mohlo fungovat.
vruboun

26. 1. 2014, 2:24

náhodou jsem se před chvílí prohraboval záložkama, bronzová matice Tr20x4L stojí 750 s daní, železná nějakých 200 kč
http://www.obchodprodilnu.cz/matice-tra ... -5839.html" onclick="window.open(this.href);return false;
když už jsme u bronzů má tu někdo typ kde sehnat - koupit kousek právě na výrobu matice?
omlouvám se markusovi za plevelení topicu :oops:
markus

26. 1. 2014, 5:35

No je to pro mě začarovaný kruh. Koupit závitník na jednu matici za 1200kč nemá smysl, pokud bych nevěděl, že se prodá dál. I když nad touhle myšlenkou stále uvažuji. Kovovou matici tam nechci, když tam má přijít bronzová. Já tam musím mít nějakou matku s přesazením buď přírubovou anebo s přesazením a zdruhé strany se závitem.
testone
Sponzor fora

26. 1. 2014, 5:52

Markus:
tohle mě vždycky dostane a přivede k zuřivosti
něco chceš a vůbec si neuvědomuješ, co to dá práce a všechno je Ti drahý a chtěl bys to zadarmo nebo za flašku melouchem od Franty ve fabrice
uvědom si, že ten postup kterej o kus výš popsal Origosch (správný a vedoucí k dobrému výsledku) je několik hodin práce pro kvalifikovaného a nářadím dobře vybaveného řemeslníka
vynásob si to svou hodinovou mzdou a vším co je třeba k tomu připočítat a cenou toho kousku bronzu pro kterej třeba taky někdo někam musí zajet
Byl bys ochoten to za ty prachy dělat?
ti soustružníci co na ně nadáváš to možná na rozdíl od Tebe věděli a protože jim
a) bylo žinantní si říct o reálné peníze
b) mají s podobnými zakázkami zkušenost
tak se radši vykroutili že to neumí
škoda se rozčilovat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

26. 1. 2014, 5:56

přesně tak, věř tomu, že věc která se dá koupit bude většinou levnější než když to někdo bude dělat
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Bob
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2014, 6:39

Já když jsem dělal bronzové matice TR 16x4,pro svoji frézku a kámošum pro jejich frézky, které jsem lícoval na dodaný šroub, tak jsem je dělal pouze pro kamoše za protislužbu. Protože kdo nic neví, o výrobě TR matic z bronzu, tak má představu o ceně takové TR matice z bronzu, tak max. v ceně toho bronzu, ( měl jsem pár dotazů, na cenu takové TR matice ), a doba něco za flašku, tak ta je už ta tam. A ona i ta bronzová TR matice z bronzu v obchodě, není za hubičku, a kvalita - vůle jako prase na tom šroubu. Ono hodně lidí nějak nechápe, že když půjdu něco koupit vyrobené ve velkých seriich tak bude cena třeba 10 Kč, ale jak začnu tento díl vyrábět jako kusovku, a nechci prodělat tak už to bude min. 200-300Kč.
Kvako1
Sponzor fora

26. 1. 2014, 7:17

ja to pravě pochopil, asi blbě, že chceš ty matice dvě. cena zavitniku za 1200 je supr cena. on normalně stoji kolem 5k. proto jsem psal že by se ti to vyplatilo.
ja jsem si právě kuli tomu kupoval zavitnik 14/3 a ve finale mě to vyšlo levněji než ty matice kupovat.
nehledě na to že bronz se obrabí opravdu blbě, alespoň podle mě, tak se to vyplatí. seženeš kus bronzu a těch matic udělaš víc , třeba časem pro někoho a ona se ti investice vráti.
když zjistíš kolik stoji material a kolik času je na to potřeba tak zjistíš že těch 500 je realna cena. tak pokud potřebuješ opravdu jenom jednu tak nevahej a kupuj.
Naposledy upravil(a) Kvako1 dne 26. 1. 2014, 7:32, celkem upraveno 1 x.
Bob
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2014, 7:26

Cena TR závitníku 20x4L - 1200Kč, no to může být taky pěkný blato za tu cenu. A stejně pokud s ním ten závit uděláš, dejme tomu i do toho bronzu, tak pak abys vyráběl do té matice ten TR šroub, protože pokud je ten šroub vyžvejkaný, tak co ti pomůže, i relativně dobrá matice, která na něm bude vaklat až běda.
Kvako1
Sponzor fora

26. 1. 2014, 7:33

Bob píše:Cena TR závitníku 20x4L - 1200Kč, no to může být taky pěkný blato za tu cenu. A stejně pokud s ním ten závit uděláš, dejme tomu i do toho bronzu, tak pak abys vyráběl do té matice ten TR šroub, protože pokud je ten šroub vyžvejkaný, tak co ti pomůže, i relativně dobrá matice, která na něm bude vaklat až běda.
neni to jsou normalni narex. on to rozprodava jeden pan na aukru. teť tam ma jenom myslim 18ctku ale miva je často a různe.
cena noveho šroubu ve feroně bude kolem 300 korun v metráži...
markus

26. 1. 2014, 10:01

Nechtěl jsem , aby se tady někdo rozčiloval. Na tom Aukru to sleduji delší dobu a 20x4 trapéz tam opravdu za 1200 nikdo nevystavuje a nevystavoval. Máte pravdu, že za flašku dneska nikdo nedělá. Můj odhad investice do matice byl tak cca 1000kč + šroub. Moc dík za rady. Za 10tis mi to asi udělá, jak tak čtu, každá firma. Dík.
testone
Sponzor fora

27. 1. 2014, 6:56

napadlo mě jiné řešení
nech šroub + matici tak jak je a kup si a namontuj na mašinku odměřování s pravítky
tím sice vůli neodstraníš, ale přestane vadit a zároveň o řád zvedneš přesnost a komfort práce
zároveň získáš např. možnost rozměřování bodů na kružnici atd
pro začátek si na vyzkoušení na tu jednu nešťastnou osu přidělej dvěma kousky plechu digi šupléru
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
markus

27. 1. 2014, 7:31

Tak odměřování tam určitě doplnim. Na ose x ho už mám a je to super. Tu vůli řešim, protože jak zapomenu a najedu sousledně v příčném směru, tak je to smrt pro většinu fréz. Zatím se s tím žít dá.
testone
Sponzor fora

27. 1. 2014, 8:55

ještě další řešení pro hračičku
jestli jsem to dobře pochopil tak matice je v takovém našroubovaném litinovém kozlíku
pak nic nebrání tomu si ten kozlík vyrobit ještě jeden a udělat ho nějak tak, aby do něj pasovala buď sériově dělaná matice nebo něco na čem jde vůle vymezit atd., třeba i jiný šroub......
iniciativě a nápadům se meze nekladou
v případě neúspěchu tam vrátit ten původní
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“