Osa y se zastaví v průběhu frézování a mach běží dále..

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
modeland

30. 1. 2014, 8:57

Zdravím
Měl bych problém.
Vše se rozběhne jak má, frézuje se a nepředvídatelně se zastaví osa Y a v machu mi program jede dále..
Stroj se ale zastaví a nefrézuje..
Už jsem zkoušel vše možné.. nevím co dále.. Kde může být problém..
Také se mi děje to, že při polohování se mi stává že mi třeba osa y po ukončení polohování jede dále a to už nepolohuji.. čím to?

Dík za každou konkrétní radu..
Tom
dendy

31. 1. 2014, 6:24

Tak takové podobné problémy jsem měl s machem taky. Dlouho jsem hledal kde může být chyba. Ta chyba se jmenuje Mach3.
Rada zní vykašli se na mach.
Vím že tohle asi nechceš číst ale je to tak. Je tu několik spokojených uživatelů kteří údajně s machem problémy nemaj.
Otázka je co je ochotnej člověk skousnout a do jaké míry to funguje nebo nefunguje. Prostě mach si dělá co chce. To je moje zkušenost.
Delší dobu jsem bojoval s linuxcnc a ten boj stál za to i když jsem linux viděl poprvé. Teď vše funguje tak jak má a jsem spokojenej.
Zkus rodělit disk nainstalovat linuxcnc párkrát to vyzkoušet a uvidíš že výsledek se dostaví. Je tu spousta informací co a jak nastavit.
pájač

31. 1. 2014, 7:23

dendy píše:Tak takové podobné problémy jsem měl s machem taky. Dlouho jsem hledal kde může být chyba. Ta chyba se jmenuje Mach3.
Nepravda. Ja mám Mach a nevymenil by som ho za nič iné. Skúšal som aj EMC, ale mi to akosi nešlo do hlavy. Ono chyba býva prevažne v hardvéri ako v Machu .
modeland píše:Zdravím
Měl bych problém.
Vše se rozběhne jak má, frézuje se a nepředvídatelně se zastaví osa Y a v machu mi program jede dále..
Také se mi děje to, že při polohování se mi stává že mi třeba osa y po ukončení polohování jede dále a to už nepolohuji.. čím to?

Tom
Skús vymeniť os X a Y , či sa chyba prejaví na X-ovej.
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
packa

31. 1. 2014, 8:27

pájač píše:
dendy píše:Tak takové podobné problémy jsem měl s machem taky. Dlouho jsem hledal kde může být chyba. Ta chyba se jmenuje Mach3.
Nepravda. Ja mám Mach a nevymenil by som ho za nič iné. Skúšal som aj EMC, ale mi to akosi nešlo do hlavy. Ono chyba býva prevažne v hardvéri ako v Machu .
modeland píše:Zdravím
Měl bych problém.

Tom
Skús vymeniť os X a Y , či sa chyba prejaví na X-ovej.

Já bych uplně netvrdil že chyba je v hardware protože když na to samé pc natočíš linuc a spustíš linuxcnc tak to bude chodit naprosto spolehlivě , takže je problém sstím že mach chodí na Windows které na to prostě nějak nemaj , a navíc je to hrozně citlivé na všechno co je k pc připojeno , mě dělala problémy i myš , Takže problém je V mach+ windows , S tím že pár jedincům se to podařilo vyladit a měly štěstí že si SW aHW spolu nějak káply do noty ´.
Gulliver64

31. 1. 2014, 11:05

pánové, u machu je hlavním problémem to, že ať se tu ozve kdokoliv s čímkoliv ohledně machu, je mu od těch "nejpovolanějších" dána zásadní rada - "na mach se vykašli!, jedině ..." a to je, s prominutím rada na hov..! takže by možná nebylo od věci, kdyby ti, co takto chtějí "radit", se svou radou posečkali až se tu ti ostatní, kteří opravdu poradit chtějí k danému problému vyjádří. (jak si to tak po sobě čtu, tak bych řekl, že jsem se dnes lehce rozohnil :-) )
a teď k problému osy Y. jak píše pájač, prohoď osy (drivery). já mám podezření, že není dobře stíněný kabel a drive "sosá" impulzy odněkud, odkud by neměl (?zdroj?). měl jsem před pár léty prakticky stejný problém a stačilo postavit jinam kompl a rušení přestalo.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
chb

31. 1. 2014, 11:23

Guliver to píše dobře,
je i pravda, že windows se svými mnoha funkcemi není optimální systém na generování přesných pulsů
na druhou stranu bych řekl, že pokud zazmatkují windows, bude to ztrácet kroky, ne že se to zastaví, nebo dokonce pojede samo.
v otázce také není info, co dělá motor když se osa Y zastaví

toto vypadá na rušení či problém někde dál v elektronice, ale protože v otázce o typu stroje, použitých komponentech, zapojení .... není vůbec zmínka, pak bych si dovolil použít kdesi zde vyčtenou větu - je to jasné, je to rozbité. :)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
filla
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2014, 11:28

jakou mas oddelovaci desku? drivery? zdroj-napeti/proud?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
kamilpetrjansta
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2014, 11:35

Zdravím, já se přikláním k tomu rušení.
Podobný problém jsem taky řešil. Pomohlo vše důkladně odrušit.
Chtělo by to i nějaké fotky jak máš udělanou kabeláž atd.
dendy

1. 2. 2014, 6:07

Je to tak jak píše packa. Sice zřejmě nejsem z těch nejpovolanějších abych tady radil. Pouze zde píšu své zkušenosti s machem.
Radím to z to ho důvodu protože jsem na elektroinstalaci nešáhnul ani osy nepřehazoval atd.... Komp jsem taky nedával na jiné místo jak tady radíte.
Prostě jsem jen zkusil nainstalovat a nastavit linuxcnc a vše fungovalo.
Jestli je to špatně že u mě mach neobstál a že jsem ho nezkoušel na X hardwaru tak se klidně kvůli mému názoru rozpalte :) .
Je to na každém jakou cestou chce jít a linuxcnc je jedna z nich. Tak hned nekamenujte odpůrce machu který zde něco napíšou asi zřejmě k tomu mají oprávněný důvod.
Přeji hodně štěstí s nastavením machu :) .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2014, 7:03

teda taky mi prijde to ze osa odnekud bere impulzy malo pravdepodobne
ale naopak jsem zazil ze mach generoval impulzy tam kde zadny pohyb v te ose v programu uz peknou chvili nebyly a jeste peknou chvili byt nemel
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

1. 2. 2014, 9:06

dendy píše:Je to tak jak píše packa. Sice zřejmě nejsem z těch nejpovolanějších abych tady radil. Pouze zde píšu své zkušenosti s machem.
Radím to z to ho důvodu protože jsem na elektroinstalaci nešáhnul ani osy nepřehazoval atd.... Komp jsem taky nedával na jiné místo jak tady radíte.
Prostě jsem jen zkusil nainstalovat a nastavit linuxcnc a vše fungovalo.
Jestli je to špatně že u mě mach neobstál a že jsem ho nezkoušel na X hardwaru tak se klidně kvůli mému názoru rozpalte :) .
Je to na každém jakou cestou chce jít a linuxcnc je jedna z nich. Tak hned nekamenujte odpůrce machu který zde něco napíšou asi zřejmě k tomu mají oprávněný důvod.
Přeji hodně štěstí s nastavením machu :) .
děkuju.
mě se právě tohle taky satlo , mach projel jeden program pětkrát dobře a po páté se nástroj rozjel jiným směrem , asi se už nudil , a tohle mě nikdo nevyvrátí že to byly nějaký duchové bludný pulzy do driveru
Jiří Pavlík

1. 2. 2014, 12:07

Od té doby, co používám počítač jenom na frézování, není připojený na síť a používám kvalitní Driwery (ne typu modrých a červených čínských desek) tak MACH běží jak hodinky.
Nemyslím si, že vyhodit Mach je řešení. Míval jsem ty problémy také, pokud jsem používal levné desky z Číny.
Jiří Pavlík

2. 2. 2014, 11:07

A ještě jedna poznámka.Netvrdím, že čínské desky jsou úplně k ničemu - třeba na řezačku polystyrenu je používám a se slabšími motory chodí celkem spolehlivě, to je dané i tím, že je tam doba provozu podstatně kratší, zatížení menší a v případě nějakých problémů nevzniká při případné havárii tolik škody, jako když na něčem pracujete několik hodin a nakonec to zhavaruje. Je zde spousta zastánců Linuxu a věřím, že běží spolehlivě, je to ale tak trochu na pohodlnosti a zvyku. Mě tak nějak Linux nesedl, pravděpodobně bych si na něho časem zvykl, ale proč přecházet, když mám vyladěný Mach a za poslední rok s ním nemám problémy. A proč jsem přešel na profi driwery? Poslední kapka byla, když jsem udělal vzorek matrice s deskou H2 a po odsouhlasení jsem měl dělat upravený finální kus, druhý den jsme měli na této matrici svařovat obaly, vše bylo na poslední chvíli, zapnul jsem mašinu, ozvala se rána a z IO se zakouřilo. Měl jsem náhradní, proběhla výněna a to samé se opakovalo. Posléze jsem prošel celou desku a bylo tam několik dalších vadných součástek. Po opravě šlape, kolega na ní dělá PS a nemá problémy, já bych si ji na frézku ale už nedal. A to H2ky patřily k celkem spolehlivým deskám. Matrici mě nakonec vyfrézoval v noci kamarád. U Machu, kromě jiného je hodně důležité mít správně vyladěné motory, čisté Win., co nejméně dalších programů a odpojenou síť při činnosti Machu.
dendy

3. 2. 2014, 2:13

Taky tedy přídám trochu na mlýnské kolo. S čínkými deskami zkušenost nemám. Když jsem stavěl frézku tak jsem si pročetl tohle forum a dal na rady ostatních uživatelů.
Koupil jsem drivery M542 a desku z Cnc shopu. Windows byl maximálně ořezanej podle návodů tady na foru. Žédné připojení k netu. Stejně jsem mach nedonutil aby nedělal chyby a dal mi jasně najevo že on řídí cnc a né já. S linuxem máš pravdu mě taky neseděl. Jednoduché a přehledné nastavení machu je super, uživatelé linuxcnc mohou jen závidět. Stále jsem se vracel k machu a zkoušel jestli už si nedá říct nebo jestli neni něco špatně nastavené. Bohužel mach si pořád dělal co chce. Kdybych byl línej a nezkusil se naučit něco nového tak testuju hardware ještě dneška, místo toho abych frézoval. Linuxcnc má obrovské možnosti nastavení jen se to chce hecnou a jít do toho a né to vzdát hned na začátku. Nechci tím nikoho odrazovat od zjišťování funkčnosti machu.
Jiří Pavlík

3. 2. 2014, 5:54

No vidíš a já frézuju bez chyb a s Machem. Pravda je ale asi taková, že Mach je dost citlivý na hardware a ne každý počítač mu sedne. Používám XP, od měniče k vřetenu nemám ani stíněný kabel, rovněž tak k motorům mám obyčejné kabely. Asi mám štěstí, frézuju téměř denně, frézku nechávám hodiny bez dozoru a kdy jsem naposledy zhavaroval kvůli Machu, to si už ani nepamatuji. Ono zase tak jednoduchý to nastavení taky není, měl jsem kolikrát chuť s tím praštit, ale nakonec se povedlo a když jsem ho už zaplatil, tak proč ho nevyužívat.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“