Proxxon MF 70 - co a jak?

Odpovědět
Dubinek

11. 2. 2014, 8:13

Ahoj vespolek.
Před nedávnem jsem rozšířil řady majitelů proxxona MF 70 a samozřejmě bych moc rád rozšířil i řady těch, kteří tuhle mašinku přestavěli na cnc. A proto bych se rád obrátil na zdejší zkušenou komunitu s prosbou o pomoc:
Našel jsem tu několik takových přestaveb, bohužel ale nikde jsem se nedočetl informaci, jak silné byly použité motory. Akorát tady: http://www.thebox.myzen.co.uk/Hardware/ ... rsion.html jsem našel 1800 g-cm. Jestli počítám dobře, je to 0,18 Nm, což mi zase nesedí s údajem tohohle chlapíka http://www.jarkman.co.uk/catalog/cnc/mf70.htm, jenž použil motory s momentem 1Nm. Má jenom předimenzováno nebo blbě převádim jednotky? Mohl by mi, prosím, někdo doporučit nějakou konkrétní hodnotu nebo přímo konkrétní motor? Nemám ale bohužel vůbec představu o tom, jak by měly být rychlé posuvy, ale v podstatě na tom nijak extra nebazíruju, nepojede to trojsměnu nonstop, nechci ale zase na sebemenší operaci čekat týden :) Frézka bude baštit hlavně tvrdé dřevo (mahagon, eben, buk...). Musely by být motory o hodně silnější, aby zvládla i dural?
Na řízení mám v plánu použít to, čemu se tady říká "červená deska". Samozřejmě je to hlavně z finančních důvodů, ale volím jí jako menší zlo oproti "modrákovi". Rád si ale nechám poradit a pokud mi někdo řekne, že po týdnu práce s tímhle mě budou sbírat pinzetou pod Nuselskym mostem, poslechnu a nechám si doporučit něco jinýho (pokud na to budu mít :)).
Další dotaz se týká závitovek. Proxxon běhá na metrických šroubech. Můžu nechat původní tyče nebo je lepší koupit nový? Někde jsem tu narazil na téma, kde se hovořilo o "kvalitních závitovkách". Jak ale takovou poznat a kde koupit? Je nějak spešl broušená, aby mi nevydřela matice?
A tím se dostávám snad k závěrečnému dotazu: Vlivem špatně seřízených rybin (asi jsem to přetáhl :o/) jsem pravděpodobně způsobil vůli v matici X-ové osy. Co s tím? Objednat novou od proxxonu, nebo nějak vyrobit? Četl jsem tu, že někdo si matice odlejval spešl epoxidem, ale nebude lepší originál?
Pokud jste dočetli až sem, tak Vám děkuji za pozornost a dychtím po odpovědích a jakýchkoli konstruktivních konstrukčních připomínkách :)
Dubínek
PS: Rád bych nakupoval přes ebay z důvodu snížení nákladů.
PPS: pohybové šrouby mám v plánu uložit do kuličkových ložisek.
bobik

11. 2. 2014, 9:31

Ty KM motory o 1Nm odpovídají téhle frézce. Já bych volil spíše třífázové 1,3Nm. Sice je to o pár set korun na osu dražší než u dvoufázových, ale spolehlivější. A s rychloposuvem se dostaneš třeba na 5-10m/min.
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2014, 9:45

bobik píše:...A s rychloposuvem se dostaneš třeba na 5-10m/min.
v Y to má rozsah 60mm :)
Dubinek píše:PPS: pohybové šrouby mám v plánu uložit do kuličkových ložisek.
Tie už sú v gulickových ložiskách...
Dubinek píše:Frézka bude baštit hlavně tvrdé dřevo (mahagon, eben, buk...).
Podľa mňa to bude aj pri min. otáčkach páliť drevo. To skôr ten dural...
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
Dubinek

11. 2. 2014, 9:57

Bobik: Jenom tak pro zajímavost, kolik teda je těch 1800 g*cm v Nm?
A proč myslíš, že by nestačily dvoufáze?

Watchmaniak: je to uložený v kluznejch. A mám teda zatim jenom trojku frézu, ale i ta v pohodě baští i při 8 tis.

Díky za reakce
RaS

12. 2. 2014, 6:51

to máš spočítaný správně, je to 0,18Nm..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
bobik

12. 2. 2014, 11:39

Určitě by stačili ty 0,43Nm dvoufázové, já jen osobně bych raději volil větší moment. Už jen z mého laického hlediska, že je ten motor méně namáhán a déle vydrží.
Dubinek

13. 2. 2014, 2:32

Pánové děkuju za příspěvky. Napíšu ještě uživatelům fóra, kteří přestavovali, pak všechny informace nějak sprůměruju a uvidíme :) Přijde mi ale zbytečně drahý a pro mě nevyužitý tam cpát trojfázi. Samozřejmě je určitě lepší mít dostatek momentu, než pak brečet, že to vynechává kroky, ale ještě uvidíme.
Každopádně ještě jednou díky a kdyby někdo znal odpovědi i na další dotazy, sem s nima, budu rád.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“