Frézování sololitu a MDF

Mex

4. 3. 2014, 5:30

Mám velmi špatnou zkušenost s frézováním sololitu. Tak bych se chtěl zeptat zkušených, jestli je to obecný problém nebo ne.

Vždy jsem si myslel, že sololit je vpodstatě lisovaný dřevěný prach, že je v tom celkem minimum nějakého plniva.
Potřeboval jsem srovnat podklad pod obrobkem, tak jsem na stůl frézky oboustranskou přilepil sololit a 2x ho přefrézoval.
Dělal jsem to slušnou 6mm frézou HSSCo8. Když jsem to dodělal, tak jsem na to upnul požadovaný materiál (dřevo), a velmi mě překvapilo, jak je fréza tupá. Tak jsem si řekl, že už jsem s ní toho nadělal dost, tak na to má asi nárok.
Jenže po pár dnech jsem opět potřeboval přefrézovat sololit do roviny, tak jsem ho zase ojel frézou, vpodstatě fungl novou, tentokát HSS s rovnými břity. No a ejhle, po akci byla opět fréza tupá jako poleno.
Takže považuju za prokázané, že sololit je děsná svině, která tupí frézy na počkání.
Použil jsem v obou případech stejný starý komunistický sololit, jsou to zbytky z likvidace staré kuchyně.

Jaké prosím máte vy zkušenosti s frézováním sololitu? Je to jen výjimka, že bolševik "obohatil" zrovna tenhle sololit o nějakou složku, která to děla? Nebo je to obecná záležitost, a dělají to i současné moderní sololity? Podotýkám, že ten starý problematický sololit se na první pohled od současného nijak výrazně neliši.

A jak je to s MDF? Ta by měla být snad složením sololitu velmi podobná.

Docela bych tu MDF potřeboval, protože musím vyfrézovat nějaké 3D věci, které by měly být v čase tvarově stálé. Takže dřevo asi použít nemůžu, s vlhkostí pracuje příliš moc.
A už se toho fakt bojím, ten blbý sololit už mi oddělal 2 z mé velmi skromné zásoby fréz.

Předem děkuji za informace a zkušenosti.
testone
Sponzor fora

4. 3. 2014, 6:04

mám pocit, že to způsobuje pojivo použité ke slepení té hmoty (dřevěného prachu)
dřevotřískové desky se chovají úplně stejně, pilový kotouč bez karbidových destiček spolehlivě ztupí k nepotřebě během několika m řezu
používají se na to karbidové nástroje
MFD desky mají sice stejné složení, ale menší hustotu než sololit
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RSSM
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2014, 7:40

Musim pouze poznamenat jelikoz jsem z MDF delal pomerne dost kopyt, ze ani nahodou neni tvarove stala.
nema to problem jit o skoro 5% pokud bude ulozena ve vlhcim prostoru. Pokud potrebujes vetsi stalost, doporucuju neco jineho.
Spis umele drevo, uz se to tu nekde zminovalo.

MS
Mex

4. 3. 2014, 8:25

Díky oběma.
Sakra taky byste mohli mít takhle v úterý večer i nějakou dobrou zprávu, nejenom ty špatné. :-(
Takže jestli to správně chápu, tak to nebyl nějaký obzvlášť mizerný sololit, ale je to běžná vlastnost.
A že MDF takhle rozměrově cvičí s vlhkostí je teda pěkně k naštvání. Já jsem to zatím dělal ze dřeva, a mám problémy se sesycháním. Tak jsem to chtěl vyřešit tou MDF.
Umělé dřevo by bylo fajn, až na tu cenu (potřebuju toho hodně).
Ještě jednou dík.
testone
Sponzor fora

4. 3. 2014, 8:32

s tím sesycháním atd. by sis asi trochu pomohl skladováním ve stálé teplotě a vlhkosti i před obrobením, a po obrobení uzavřít povrch nátěrem, i zespoda
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Mex

4. 3. 2014, 10:24

testone píše:s tím sesycháním atd. by sis asi trochu pomohl skladováním ve stálé teplotě a vlhkosti i před obrobením, a po obrobení uzavřít povrch nátěrem, i zespoda
Ano ano, velká pravda.
Já měl hodně slabou chvilku a spolehl jsem se na 2 lidi: dodavatel dřeva tvrdil, že je vysušene dlouhodobým skladováním (a jak vidno nebylo).
No a odběratel výsledků frézování se tvářil, že to se dřevem umí (a jak vidno, tak neuměl).
Proto bych chtěl do budoucna přejít na takový materiál, který bude tolerantnější k zacházení.
Díky.
testone
Sponzor fora

4. 3. 2014, 11:03

Mex píše:
testone píše:s tím sesycháním atd. by sis asi trochu pomohl skladováním ve stálé teplotě a vlhkosti i před obrobením, a po obrobení uzavřít povrch nátěrem, i zespoda
Ano ano, velká pravda.
Já měl hodně slabou chvilku a spolehl jsem se na 2 lidi: dodavatel dřeva tvrdil, že je vysušene dlouhodobým skladováním (a jak vidno nebylo).
No a odběratel výsledků frézování se tvářil, že to se dřevem umí (a jak vidno, tak neuměl).
Proto bych chtěl do budoucna přejít na takový materiál, který bude tolerantnější k zacházení.
Díky.
A jak víš že nebylo?
jestli to dřevo mělo třeba 8% vlhkosti a dáš ho do prostředí s jinou teplotou ( a tím vlhkostí vzduchu), VŽDY se to hne, to je přirozená vlastnost
odběratel třeba měl nereálné představy o vlastnostech kupovaného zboží, představoval si něco jiného, protože mu někdo slíbil.... někde viděl...
a dalších XX možností jak se nedohodnout a nehledat chybu u sebe ale svádět to na jiného
Mex

4. 3. 2014, 11:32

Já chybu nehledám u jiných. Pokud to tak vyznělo, tak mě to mrzí. Však jsem psal, že JÁ jsem měl slabou chvilku.
Nejsem nositelem zakázky, jen na dotaz, jestli z dodanéhop materiálu dokážu zajistit vyfrézovaní požadovaného jsem řekl, že ano. A to jsem následně udělal.
Ale teď je mi trochu smutno z výsledku a stojí mě to dost práce navíc, protože nechci toho nositele zakázky nechat koupat v (jeho vlastním) průseru. Je to jen má dobrá vůle.
No a protože pokud to dopadne dobře (a to nakonec doufám, že ano), tak věřím, že to nebude poslední podobná zakázka. A už prostě nechci, aby došlo k podobným problémům.

PS. Ale abych zase nebyl tak smířlivý, tak ten stolař to podle mě hodně odrbal. Prý se dušoval, že je to dlouhodobě vysušené dřevo. Ale vsadím péro na to, že nebylo.
HoGo

5. 3. 2014, 1:52

Dlhodobo susene drevo neznamena, ze je suche. Stretol som vela ludi, stolarov, ci inych drevarov, ktorym to vobec nie je jasne a uz vonkoncom nie koncovemu zakaznikovi, co ma o vlastnostiach vyrobku z dreva nerealne predstavy.
Ak aj sto rokov bude to drevo ulozene v stodole, tak pod nejakych 12% sa nedostane a presna vlhkost zalezi od okoliteho vzduchu, takze to bude niekde medzi 12-20% podla toho, ci je akurat dlhodobo suche ci vlhke pocasie (a zasa pozor, to ze x tydznov neprsalo nemusi znamenat, ze vzduch je suchy). Pri dosusani od tych cca 15% (to sa nazyva vzduchosuche) na 6-8% (susene do interieru) sa to este dost zosusi. A keby si to susene dal von, tak za par tyzdnov je naspat na tych 15%. a samozrejme sa to drevo primerane zvacsi. Jediny sposob ako zabezpecit stabilitu rozmerov dreva je zabezpecit stabilnu relativnu vlhkost. Nestaci stabilna teplota. Ja mam v dielni odvlhcovac spusteny 24 hodin denne a ked je sucho, tak zvlhcujem a drzim relativnu vlhkost na 45-50%, co je pre jemne vyrobky z dreva do interieru optimalne. Lakovanie zvycajne tieto procesy iba spomali, jedine, ze by to bolo niekolko poctivych vrstiev PUR laku, ktory je totalne nepriedysny...
Co sa tyka MDF, tak su rozne, niektore sa zle opracuvaju (chlpia) aj su nestabilne, ale su aj kvalitnejsie, kde to nepracuje viac ako nejake 2% a pokial sa to drzi v "normalnych" podmienkach interieru a je to napustene a natrete zo vsetkych starn, tak si to presnost udrzi slusnu. Ale pri kupe ti kazdy predajca tvrdi, ze ich materiel je ten najlepsi :-).
Adrian
Mex

5. 3. 2014, 2:51

HoGo píše:Co sa tyka MDF, tak su rozne, niektore sa zle opracuvaju (chlpia) aj su nestabilne, ale su aj kvalitnejsie, kde to nepracuje viac ako nejake 2% a pokial sa to drzi v "normalnych" podmienkach interieru a je to napustene a natrete zo vsetkych starn, tak si to presnost udrzi slusnu. Ale pri kupe ti kazdy predajca tvrdi, ze ich materiel je ten najlepsi :-).
Mohl bys prosím napsat nějakého osvědčeného výrobce/typ? Idealně něco, co je "mezinárodně" běžně sehnatelné.
A nepoužíváš prosím 3D frézování, ať už třeba "umělecké", nebo nějaké reliéfní, třeba na různá dvířka atd.? Pokud ano, tak jaké prosím používáš nástroje? Máš stejnou zkušenost, že běžné HSS nástroje odcházejí hrozně rychle? Docela mě to udivuje, protože co jsem se díval na dřevařské frézy (tedy s rovnými břity), tak jsem je viděl většinou v HSS provedení. Ale protože dneska předpokládám truhláři dělají hlavně s laminem a dřevotřískou, tak musí mít děsnou spotřebu těhle nástrojů. Nějak mi to nejde do hlavy. To už se jim málem vyplatí si vedle truhlárny postavit i nástrojárnu pro broušení. ;-)
Děkuji za informace a tipy.
testone
Sponzor fora

5. 3. 2014, 4:13

jenže lamino a dřevotříska se nefrézuje na běžné spodní frézce HSS nástroji, ty jsou opravdu jen na měkké dřevo
když už, tak mají nástroje s SK plátky
prostě se smiř s tím že všechny ty aglomerované desky lhostejno jakého typu HSS nástroj velmi rychle ztupí
Mex

5. 3. 2014, 4:32

testone píše:jenže lamino a dřevotříska se nefrézuje na běžné spodní frézce HSS nástroji, ty jsou opravdu jen na měkké dřevo
když už, tak mají nástroje s SK plátky
prostě se smiř s tím že všechny ty aglomerované desky lhostejno jakého typu HSS nástroj velmi rychle ztupí
No asi to tak bude.
Ale zrovna predevcirem jsem se byl podivat ve velke truhlarske dilne (pritelkyne si nechava delat vestavene skrine, tak jsem to vyuzil jako zaminku k exkurzi :-) ), a ptal jsem se tam na pouzivane nastroje. No a kupodivu na vselijake to srazeni hran, frezovani drazek atd. tam pouzivaji bezne stopkove rovne dvoubritovky, od pohledu bezna HSS. A neni to spatne vybavena dilna, delalo tam 5 lidi, velika formatovaci pila, automaticka laminovacka atd.
Na dotaz co jim to vydrzi povidali, ze lamino to nici velmi rychle. Ale na bezne neolaminovane drevotrisce to pry vydrzi hodne.
Bylo to bohuzel predtim, nez jsem se zeptal tady. Tak se tam budu muset vypravit jeste jednou s cilenymi dotazy, jestli jsem to minule nepochopil spatne.
Kazdopadne diky.
testone
Sponzor fora

5. 3. 2014, 5:24

ještě mě napadla k té trvanlivosti nástroje jedna věc
trvanlivost břitu nástroje taky silně závisí na úběru na zub
fréza pr. třeba 6 určitě nebude stavěná na posuv 0,002/zub nebo tak nějak
volil bych do té MFD třeba 0,1/zub, což při dvoubřitém nástroji a třeba 20000 1/min vychází na 20000*2*0,1=4000 mm/min
frézek které tohle dají jak tuhostí tak rychlostí posuvů tu moc nebude
při hodně malých posuvech je totiž tloušťka špony srovnatelná (ne-li stejná) s radiusem ostří (žádný i ten sebeostřejší břit nemá nulový radius) a materiál pak neodřezává, ale víceméně hrne před sebou
důsledkem je to, že většina tepla vzniklého řezem neodejde se šponami, ale zůstane v nástroji
dále při házivosti třeba 0,01 a posuvu 0,005/zub řeže jen jedno ostří.....
zkus schválně odhadnout, kolik jim v té truhlárně u ručně vedené horní frézky kterou sráží hrany vychází posuv... :D
Mex

5. 3. 2014, 5:57

Super. To je presně to, co potřebuju - vědět, na co zeptat a zaměřit. :-)
Jinak u mě to vycházelo na 0.05mm (dvoubřitovka, F1200 a 1200 RPM - vic moje vřeteno nedá).
Díky.
testone
Sponzor fora

5. 3. 2014, 6:09

když se zeptáš kolik mají posuv u té ručně vedené frézky, tak na tebe budou koukat jak na marťana
musíš kouknout a tu rychlost odhadnout
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“