Soustruh Famot Tum 25B prosba o radu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
kilvak

4. 3. 2014, 8:01

Dobrý den.
Sháním nějaké informace k soustruhu Tum 25 b, polské výroby.
Nemáte s ním někdo zkušenosti ?? Potřebuji poradit s nastavením stoupání u řezání závitů.
Mám ale pouze 3 kola, ale nedokážu rozluštit tabulku z nastavením(pro mne šifra)
Sháním také nějaký manuál. Popřípadě poradit co je na co.
Díky všem za rady a zkušenosti. O tomto soustruhu jde sehnat u nás velmi málo.
Třeba pomůžeme i dalším :-)
RaS

5. 3. 2014, 3:26

tak si nastuduj návod k jinému podobnému soustruhu, spočítej si kola a udělej si tabulky vlastní .. nic na tom není
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2014, 4:11

kilvak píše: Potřebuji poradit s nastavením stoupání u řezání závitů.
Mám ale pouze 3 kola, ale nedokážu rozluštit tabulku z nastavením(pro mne šifra)
někde vlevo možná na krytu jsou nějaké tabulky, na hlavní by měl být na tuti stoupání při soustružení, pak metrika, pak whitworth, pak modulový, nakonec D.P., možná v jiným pořadí, ale tak nějak, u toho budou určitě násobiče A,B,C,D nebo možná čísla a pak třeba římské číslice, nebo přímo 1:1, 1:2, 1:4, 1:8, hoď to na sklo a to dáme dohromady, není to žádný zázrak na to dojít :)

jinak pokud je to polák, tak nesmíš hledat manuál ale szukat instrukcije tokarki :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
kilvak

6. 3. 2014, 7:13

Zdravím a děkuju.
Dal jsem fotky na svoje stránky:
http://gunsmithjm.blogspot.cz/2014/02/s ... -25-b.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Mám jen sadu kol.30/69/60.
Jde mi soustružit pouze sloupec 21,22. Nevím jak tam dostat sloupce se stoupáními 41,63,62.
Poznáte někdo znaky na kolečku kde je olejnička?? Mělo by to být nějaké mazání, ať to nezadřu :-)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2014, 9:42

kilvak píše:Zdravím a děkuju.
Dal jsem fotky na svoje stránky:
http://gunsmithjm.blogspot.cz/2014/02/s ... -25-b.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Mám jen sadu kol.30/69/60.
Jde mi soustružit pouze sloupec 21,22. Nevím jak tam dostat sloupce se stoupáními 41,63,62.
Poznáte někdo znaky na kolečku kde je olejnička?? Mělo by to být nějaké mazání, ať to nezadřu :-)
OK, koukal jsem
znamená to tedy, že na pravé spodní přední páce máš jen čísla 1 a 2, není tam 1-6 ??
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
kilvak

7. 3. 2014, 10:15

pravá spodní přední :1,2 , šipka 3 a pravá zadní 1 vlnka 2 vlnka 3
Na levém přední je 1:4 , 1:2 , 1:1 a zadním ABC.
kilvak

23. 3. 2014, 12:23

Tak jsem na to včera přišel. Nemám zkušenosti z jinými tipy soustruhů možná je to normální věc a pro Vás to bude třeba úsměvné. Doufám, že to alespoň někomu pomůže.
Levá páka když se napolohuje do polohy šipka tak jde celá vytáhnout ven a objeví se další řada čísel 4, 5, 6.
Takže pak jde krásně nastavovat další sloupce.Pořád jsem přemýšlel co znamená ta šipka :-)
Díky všem za rady. Pokud byste ještě někdo poznal znaky ohledně mazání nebo věděl na co je to malé kolečko na posuvové páce tak prosím napište.
Pepa Žhář

23. 3. 2014, 1:16

Ahoj, tím kolečkem přepínáš páku na příčný a podélný posuv.
Pepa Žhář

23. 3. 2014, 1:29

101_0166.JPG
kilvak

23. 3. 2014, 2:06

Moc děkuju za názorné popsání.
Ta maznice nalevo má tři polohy.Jak to obsluhovat, při práci to sem tam přepínat???Co která poloha znamená???
NA páce posuvů mi to kolečko nefunguje.Když dám páku nahoru jede posuv do leva a když ji dám dolu tak jede dopředu.Kolečko ať dám jakkoliv nic nedělá.Myslel sem si že to bude tvrdost dorazu které nemám takže není a je o takhle pokazené???
Ty tento soustruh znáš???
Pepa Žhář

23. 3. 2014, 2:54

Ano sem tam to pootoč přepíná to trubičky a kanálek na olej, trubička maže mechaniku přepínání posuvu , kanálek maže mechaniku příčného posuvu a třetí myslim že je zavřeno a tak olej se rozvádí do zbytku skříně,jedním pootočením kola podélného posuvu vačka jednou pumpne, ano máme v práci dva říkáme jim poláci, měl jsem to asi dvakrát rozdělané, to kolečko máš opravdu rozbité protože správně by mělo jít pouze jedním nebo druhým směrem.
Oprava.. třetí maže lože, je to i na brázku z odkazu..
Pepa Žhář

23. 3. 2014, 3:04

101_0167.JPG
kilvak

17. 5. 2015, 9:11

Zdravím po dlouhé době.
Můj tum 25 b prodělal částečnou generálku, zaškrabání lože, nějaké drobné úpravy součástek,...pokud Vás zajímá jak to vypadá uvnitř, popřípadě sháníte přepočítaný nonius nebo jste jenom zvědaví jak mě inspirovaly stránky Tumlíkovo (moje oprava se mu nemůže rovnat), tak se mrkněte na článek a fotopříběh.http://gunsmithjm.blogspot.cz/
Pro zobrazení článku je nutno kliknout na první foto nebo text.
fofo

18. 5. 2015, 9:26

Takze si zistil ze to prebrusenie bola rozpravka strej matere ked si ho kupoval bla, bla. Nechapem ako ze si si to hned nevsimol? Ved to je absolutne prva vec ktoru pozeram, este skor ako zapnem stroj pripadne ho uz ani nezapnem.

Ono je to sice pekne, ale spravil si to presne tak ako sa to nema. Loze na sustruhu sa musia prebrusit na bruske na plocho, aby boli hladke a nechytal sa v nich bordel. Nasledne k prebrusenym lozam sa zaskrabava suport a konik. Preto sa zaskrabava z vnutornej strany teda na suporte a koniku, aby si docielil hladky chod na celu stycnu plochu, a aby sa v tych ryhach po skrabaku udrziaval olejovy film. Ty si zaskrabal loze na sustruhu a do tych ryh co ostali po skrabaku sa ti bude na olejovy film lepit vsetok prach z dielne a loze sa rychlejsie vydru. Pomohol si si ako si vedel v ramci svojich financnych moznosti, ale vlastne si tym znicil stroj. Co si myslis ze preco je bazos plny kovoobrabacich strojov? Pretoze vsetky su rozjebane jak ciganske hracky a nikto do toho nieje ochotny investovat adekvatne financie aby ten stroj bol v pouzitelnom stave. A aj ked este bol v pouzitelnom stave, tak predpokladam ze nikto si nedal ani tu namahu aby mrkol na olejoznaky, nieto este premazal stroj podla predpisaneho mazacieho planu. Dnes je vyhra, ked je stroj aspon ocisteny od spon.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

18. 5. 2015, 12:32

wow asi se budu muset stavit v TOSu a říct jim jací jsou hlupáci ,že dodnes zaškrábavají kluzné plochy na ložích pro soustruhy.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“