Portálka_Perun_z_Frenu
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem taky na začátku. Pár měsíců čtu a čtu a pořád zjišťuji, že toho ještě strašně moc nevím. Ale nějak se začít musí a hlavně chci. Podařilo se mi najít ve šrotu jednu starou mašinu Siemens (asi na DPS) a tu jsem s dovolením majitele začal kuchat. Odšrouboval jsem co se dalo (z toho co zbylo) a mám pár lineárů, šroubů, nějaké koncáky, čidla a tak různě. K tomu jsem (vím že to není košér) ale doobjednal pár věcí z e_bay a pomalu začínám uvažovat, jak si svou CNC hobby portálku poskládám. Zatím vím jedno - jmenuje se PERUN (podle jednoho ze slovanských bůžků tady na Radhošti, na kterýžto vršek se každý den dívám z okna). Lineáry X mám kolejnice THK šířky 40mm a délka 670mm, na Y mám z téže mašiny lineáry SR15 THK vč. šroubu THK prům. 14 s maticí a délky 800 mm. Na Z-ko jsem na aukru koupil staré francouzské lineáry firmy INNA. Jdu do toho !!!
Mašinku stavím proto, že chci dělat reliéfy do dřeva (viděl jsem krásné valašské motivy v interiéru hotelu Soláň, evidentně dělané cnc-čkem) a třeba si vyfrézovat i kytaru. Taky na této první chci vyrobit díly na větší portálku aspoň s rozjezdy 1200x800mm (nějaké lineáry a šrouby jsem také vykuchal z výše uvedeného šrotu) Nebyly tam ale žádné motory (kromě jednoho mrňouse od Maxonu s převodovkou - viz foto) jednoho polohovače od Kinematic a stejnosměrného německého motoru od Dunkermotoren s převodovkou 46:1. Tak jsem doobjednal modrou desku a rozchodil motorky Nema23 pod Linuxem, sice byl problém s xyz enable, ale nakonec stačilo dosadit ve stepconfig charge pump a bylo to. Příště už to ale určitě budou samostatné drivery a oddělovací deska a mesa. Rámy jsou svařené z jeklů 50x50x4 a čekám na zafrézování referenční drážky pro X a Y. Tak stojím a mám čas psát.
Mašinku stavím proto, že chci dělat reliéfy do dřeva (viděl jsem krásné valašské motivy v interiéru hotelu Soláň, evidentně dělané cnc-čkem) a třeba si vyfrézovat i kytaru. Taky na této první chci vyrobit díly na větší portálku aspoň s rozjezdy 1200x800mm (nějaké lineáry a šrouby jsem také vykuchal z výše uvedeného šrotu) Nebyly tam ale žádné motory (kromě jednoho mrňouse od Maxonu s převodovkou - viz foto) jednoho polohovače od Kinematic a stejnosměrného německého motoru od Dunkermotoren s převodovkou 46:1. Tak jsem doobjednal modrou desku a rozchodil motorky Nema23 pod Linuxem, sice byl problém s xyz enable, ale nakonec stačilo dosadit ve stepconfig charge pump a bylo to. Příště už to ale určitě budou samostatné drivery a oddělovací deska a mesa. Rámy jsou svařené z jeklů 50x50x4 a čekám na zafrézování referenční drážky pro X a Y. Tak stojím a mám čas psát.
Naposledy upravil(a) Sahara dne 20. 3. 2014, 1:32, celkem upraveno 1 x.
Ahoj, jsi z toho Siemense vyšrouboval pěkný základ, to by nemuselo dopadnout vjeru zle!
Ta modrá deska je novější varianta (na TB6600), že? Máš na ní nějaký reference? Vypadá nebezpečně podobně původní modrý hrůze.. T.

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
- Kontaktovat uživatele:
jj, je to ta novější verze s TB6560 (?), ono k tomu v balíku nebyl žádný popis a přiložené CD je nečitelné
Takže jsem hledal a hledal na fórech (podle obrázku, kde konďoury jsou u svorkovnice) a až někde v Anglii jsem našel téma s podobným problémem a podařilo se mi zapojit na ty správné piny LPT krokáče - ale nechodily dobře. Problém byl v X enable, Y enable a Z enable, které je na pinech 14, 2 a 6. Angláni doporučovali Amplifier enable na tyto piny ve stepconfigu, ale to mi nechodilo dobře - nechodila mi osa Y. A tak jsem tam nasadil jako proměnnou další možnost a sice Charge pump a bylo to. Koupil jsem to jako sadu na e_bay (viz obr.) zadá se mi ale, že se nějak brzo zapíná ventilátor na zdroji, tak to musím asi pořešit po valašsku ( popřemýšlam se slivovicí po ruce) a ve finální krabici přidám chladič a ventilátor. Tož uvidíme.

- Přílohy
-
- sada_ebay.jpg (41.71 KiB) Zobrazeno 8053 x
Sry, já si to spletl s tímto: http://cnc.inshop.cz/driverovedesky/dri ... ?ItemIdx=6" onclick="window.open(this.href);return false; (pamatoval jsem si tam nějakou červenou a teď vidim, že to je jen divnej stín v těch konektorech
). To má TB6600 čip (možná modernější, rozhodně výkonnější, což ale na této desce může být o to větší průser).
Máš přímo link na tu aukci?
Co se týče Enable signálů, vypozoroval jsem, že pokud nastavím ve stepconfu (bavíme se o LinuxCNC, že?) Amplifier Enable na více pinů, při ladění jednotlivých os to probouzí jen jednu osu (ladil jsem X a Z pro soustruh; musel jsem to v pin configuraci přehazovat, abych poladil obě). Samotný LinuxCNC program pak už posílal enable na oba nastavené piny bez problémů (teď už mám vstupní desku, kde ovládám obě osy jedním pinem).

T.

Máš přímo link na tu aukci?
Co se týče Enable signálů, vypozoroval jsem, že pokud nastavím ve stepconfu (bavíme se o LinuxCNC, že?) Amplifier Enable na více pinů, při ladění jednotlivých os to probouzí jen jednu osu (ladil jsem X a Z pro soustruh; musel jsem to v pin configuraci přehazovat, abych poladil obě). Samotný LinuxCNC program pak už posílal enable na oba nastavené piny bez problémů (teď už mám vstupní desku, kde ovládám obě osy jedním pinem).
Asi bych se nebránil, i když to zřejmě bude spíš na první hraní než něco serióznějšího..Sahara píše:Díky Thomeeque, a ještě uvědomil jsem si, že bych převodovku mohl použít na osu A nebo na portálu na točení s vřetenem... hehe (co ta slivovica dělá s hlavú). Mám ještě jednu, ne tú samú, tož dyby někdo chcél

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
jenze ty mas jinou desku, nez tu co je na obrazku z ebay, schvalne se z druhe strany podivej na chip, tahle deska ma pomale optrony(lze vyresit tuningem) a ten zdroj tipuji na 200-250W, takze ti s temi motory nema 23 1.8Nm? bude hucet furt
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
-
- Kontaktovat uživatele:
JJ, ty krátké lineáry se šroubují zespod.
Link na sadu z e_bay je: http://www.ebay.com/itm/Germany-Ship-3A ... 20d9805b28" onclick="window.open(this.href);return false; (šlo to z Německa a bylo to rychle). Jsou tam TB6560AHQ
K přepisu perun.hal a perun. ini se zatím nechystám (prolízám si zlehka manuály a fóra, dyť jen linuxcnc user manual má 257 stránek a LinuxCNC introduction má 259 stránek a kde je hal a ty další
)
Co se týká zdroje, chci to hlavně rozchodit (až bude konstrukce hotová) a pokud se zdrojem bude problém, vytáhnu ze sklepa nějaké velké trafo (sice ne toroidní, ale klasické - pozůstatky z doby hudebních amatérských kapel) a vyrobím silnější zdroj, to teď nespěchá.
Link na sadu z e_bay je: http://www.ebay.com/itm/Germany-Ship-3A ... 20d9805b28" onclick="window.open(this.href);return false; (šlo to z Německa a bylo to rychle). Jsou tam TB6560AHQ
K přepisu perun.hal a perun. ini se zatím nechystám (prolízám si zlehka manuály a fóra, dyť jen linuxcnc user manual má 257 stránek a LinuxCNC introduction má 259 stránek a kde je hal a ty další

Co se týká zdroje, chci to hlavně rozchodit (až bude konstrukce hotová) a pokud se zdrojem bude problém, vytáhnu ze sklepa nějaké velké trafo (sice ne toroidní, ale klasické - pozůstatky z doby hudebních amatérských kapel) a vyrobím silnější zdroj, to teď nespěchá.
-
- Kontaktovat uživatele:
Po krátké dovče jsem se opět zaměřil na Peruna. Zajel jsem do Feropolu pro dural na osu Z (mají tam na paletě odřezky za 50,- Kč bez DPH) - samozřejmě jsem koupil něco navíc. Něco z nich jsem nechal pořezat u místních zámečníků a začnu skládat, měřit, vrtat a šroubovat
. Ještě mi jeden známý lízne jeden ze šroubů (nevešel se do ložiska), udělá kostku k desce a jde se na to. Stále čekám na ofrézování rámu a portálu - frézař je nemocný. Perun s nimi
.

-
- Kontaktovat uživatele:
Jsem zase o kusek dale, dneskaj jsem vrtal a řezal zavity deskach a pojezdech osy Z. Bo nemam stolní vrtačku, tak to jedu ručo. Zlomil jsem tři vrtaky a jeden zavitnik, tož se mi to prodraži. Zítra vrtnu úchyt na vřeteno a zavětruju čela (bo ať tam nefučí špony a věter z Radhošťa). Jaksi to ale cele drhne, tak to musím odmastit slivovicu a namazat se (vlastně ne namazat se ale zmazat tu mašinku) a nakonec - kladivko to všecko spravi. Do Pěruna