Generálka lože

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
MiraGSX
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2014, 11:01

Po dlouhé době jsem měl možnost zakoupit soustruh vhodných rozměrů, tak aby mi pasoval do dílny (ani velký ani malý). Rok výroby patrně po 1900 a to se podepsalo i na jeho stavu. Ve strojírenském oboru se pohybuji spíše jako teoretik a už při koupi mi bylo celkem jasné, že za ty peníze lepší nedostanu. Momentálně mám soustruh rozebrán a v plánu je alespoň vylepšit vzhled (nalakovat). Dále jsem uvažoval i o repasi kluzných ploch lože a suportu. Zkusí mi někdo navrhnout technologicky ekonomickou metodu jak tyhle plochy zrenovovat a k tomu jeho cenový odhad (výsledná přesnost může být do setin)? Rozměry lože cca 1300x300mm. Žádný ze známých v tomto odvětví nepracuje, musel bych oslovit vybrané firmy.
Celkem se mi líbí úvaha použití hmoty GS Superfluid jak bylo popsáno v QNXova improvizovaná generálka soustruhu SV18R zde na foru.

Díky zdraví Mira, Brno.
Přílohy
CAM00343.jpg
CAM00346.jpg
CAM00348.jpg
Naposledy upravil(a) MiraGSX dne 10. 4. 2014, 10:19, celkem upraveno 1 x.
filla
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2014, 11:39

nejlevnejsi je si to sam zaskrabat, ale nejdriv by to chtelo nede pujcit pravitko a zmerit plochy, jestli nejsou moc vyjete, pak by se uz muselo brousit a pak doma skrabat
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2014, 1:56

být tebou ,tak toho historika sestavím,ustavím a vyzkouším ,změřím . To že je tak posekanej nevadí. Zaměřil bych se na měření lože v místě nejčastěšího pohybu suportu. Aby jsi nejdřív nehonil setiny na loži a pak nezjistil ,že uložení vřetene je na mašly. Tenhle historik je jak SA 58,když tě vzbudí manželka,uděláš rozborku a zborku :mrgreen:
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Josef
Sponzor fora

5. 4. 2014, 4:46

Pokud jsi z Brna, tak broušení by ti mohli udělat ve Fermatu. Zkus se zeptat na cenu, ale udělěj si nějaký rozměrový náčrtek (nemusí to být detailní výkres), ať se mají čeho chytit. Ale levné to nebude.
Pawelson
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2014, 4:59

to ma vyrity krizky na olej ne?
MiraGSX
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2014, 10:11

Pawelson> Pravděpodobně ano, nenapadá mě, k čemu jinému by to mohlo sloužit.

Josef> Tam bych se bál výsledné částky, každopádně vyzkouším, pokud se nenajde jiná možnost. Co jsem se dočetl tak lože ze staré SV18 přebroušení v TOS cca 20tis bez DPH. Délka mého lože je cirka 1300mm, což by snad nemusel být problém v určité hroší toleranci zvládnout někde a u někoho formou fušky? Následně bych si potřebné doškrabal.

filla, PAKO.ll> Prozatím jsem nic neměřil, každopádně před nákupem jsem na soustruhu zkoušel pracovat. Jediný čeho jsem si všiml, tak že bude chtít vymezit vůle na šroubech pojezdů suportu nebo lépe je něčím nahradit. Vřeteno vypadá celkem dobře, až na jednu věc a to naprasklé bronzové ložisko vřeteníku na straně sklíčidla to snad ještě nějakou chvilku vydrží.

Přikládám nějaké fotky před rozborkou a rozborky vřetene.
Přílohy
CAM00360.jpg
Fotografie0347.jpg
testone
Sponzor fora

10. 4. 2014, 11:59

vyběhaný (a to i brutálně) lože Ti začne na soustruhu vadit v okamžiku, kdy např. budeš chtít udělat hřídel o délce třeba 500 tak, aby měla pr. shodný po celé délce dejme tomu do 0,02
to je málo časté a stejně je líp to obrousit
pokud jen budeš dělat na koncích třeba osazení pro ložiska, doženeš to i na čochty čvachty mašině
seriovku na tom dělat nebudeš určitě
bacha abys z počátečního nadšení nenadělal víc škody než užitku
než začneš zaškrabávat, vem si kus litiny a zkus si to, udělej si třeba jen dvě na sobě závisející plochy
není to žádná pr.....
na tom loži je těch ploch 6 nebo kolik a to dost dlouhých
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
MiraGSX
Kontaktovat uživatele:

21. 4. 2014, 12:08

testone> Těch ploch je tam opravdu dost, jak píšeš. Koukal jsem se na suport a ten ani nemá možnost ustavit vodící plochy (odlitek je vypoulený směrem do žlábku lože) na rovinnou desku. Takže by bylo vhodné zaškrabávat podle rovného lože.

Zkusím se zeptat ještě jinak. Našel by se na foru někdo, kdo by měl strojní vybavení a lože obrobil? Případně měl zkušenost kde a za jakou cenu nechal svoje lože obrobit?
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“