Nejvhodnější CAM

CAM software
Odpovědět
Budss

9. 4. 2014, 9:00

Dobrý den,
Prosil bych o radu. Rozhoduji se mezi některými Cam softwary pro naši firmu.
A to mezi:
- EdgeCam od Nexnet
- Esprit od Pimpel
- Feature Cam od DelCam
- Gibss Cam
- HSM Works od 3E Praha Engineering
- SolidCam od SolidVision

Pokud máte nějaké zkušenosti s těmito produkty prosím pište.A to kladné i negativní zkušenosti. Hlavně co se používání , podpory, cena-výkon týče atd.
Naše firma se zabývá kusovou a malosériovou výrobou 3D frézovaných a soustružnicko-frézovaných součástí. Prezentace od těchto výrobců jsem již viděl. A teď by mě zajímala realita zkušených programátorů.
Děkuji
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2014, 9:05

tohle je prilis obecny dotaz
takto obecne porovnani camu se tu mockrat resilo a vubec nikam nevedlo

jedina dobra rada je vyptat si dema a sam si to vyzkouset na svych modelech, strojich
v pripade ze te zajima neco uplne konkretniho tak to sem dej jinak to vlakno je asi lepsi smazat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Maca76

10. 4. 2014, 1:17

Tak tohle už mám za s sebou.
Dělal jsem ve firmě výběrové řízení na cam, kde jsem si nechal předvést programy:

Sprutcam
Surfcam
HSM Works
Solid cam
Esprit
Edgecam
Work NC
Gips cam
Delcam

Některé programy jsem si zapůjčil a měl na pár týdnů na zkoušku.

U nás to vyhrál software HSM Works, ale ne od firmy 3E Praha, ale přímo od hlavního zástupce pro Čr- 1C pro, pan Cuc.
Pokud máte už solidworks, tak v současnosti nic lepšího na trhu zatím není.

Ostatní programy nás na předváděčkách ani moc nezaujali, jeden nejmenovaný dodavatel software nám ukazoval jako novinku,
že se dá namodelovat stroj, svěrák a ukazoval nám jak se otvírají dveře u stroje. Můj kolega to už nevydržel a pravil:
tak ted nám hodinu ukazujete, jak se otvírají dveře, ale rádi bychom i frézovali... :-)

PS: na všech programech se to tak nějak dá udělat, ale někdy dost krkolomným a zdlouhavým způsobem, který by mě osobně
jako programátora opravdu nebavil.

PSS: navíc znám plno firem v okolí, kteří se rozhodli pro HSM Works, dokonce i dodavatele nářadí, kteří chtějí své nástroje předvádět a zákazníkům pomoci.

A jedna statistika, která hovoří za vše. Existuje mnoho uživatelů, kteří přešli od různých CAM systémů k produktu HSMWorks, ale opačně nikoliv. Domnívám se, že se jedná o jednoznačný ukazatel.
stro1

10. 4. 2014, 5:47

............
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 8:08, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2014, 7:23

K těm zázračným strategiím (snad každý CAM má nějakou zajímavě pojmenovanou, celosvětově patentovanou strategii): já je nepoužívám. Daleko víc mi vyhovují strategie obyčejné, nepatentní, ale za to precizní, předvídatelné, fungující ve všech, i extrémních případech :) Čímž nechci říct, že by zázračné strategie byly špatné, ale na drobných, složitých dílech, které děláme, se jejich výhody nestačí projevit. Vlastně ne, máme jeden obrobek, kde se to uplatnilo. Vyrábí se opakovaně a je tam jedna velká kapsa, na kterou jsme to použili, odladili, zakázali na to sáhnout a skutečně to šetří čas a nástroj. Ale podstata CAMu spočívá v těch "obyčejných" věcech a v tom, jak kvalitně a precizně jsou udělané. I tohle by se mělo vzít v úvahu.
Aleš Procháska
Budss

14. 4. 2014, 12:25

Dobrý den,
Všem moc děkuji za odpověď. Já samozřejmě vím, že řešit který Cam je lepší nemá na fóru moc význam. I sám půjdu cestou zapůjčení jednotlivých demo verzi. Mě spíš šlo o to jestli nemá někdo zkušenosti se mnou poptávanými Camy. Nejsme firma která by dělala až tak složité díly, ale děláme hodně kooperací a tam nikdy nevím co přijde. Chtěl jsem se na fóru dozvědět jen víc info, abych jak výše někdo uváděl, nenaletěl obchodním trikům. Trochu mě překvapilo, že doporučujete HSM Works , který my přijde až moc jednoduchý. Pro nás jsou prioritní soustružnicko-frézovanýcí stroje ( nekteré i s protivřetenem ) mame vcelku dost poháněných nástrojů.A tak se bojím aby ve finále jsem nezjistil , že nejde obrábět C osou, nebo nejde podat díl z jednoho vřetena do druhého atd. Cam chci hlavně kvůli tomu, abych využil stroje na 100% Poptavam to včetně 3D modelů.Chci zamezit co nejvíce kolizím. Mezi mé favority patřil Feature Cam, Gibss Cam a EdgeCam. Kteří mi přišli nejlépe zpracování i co se funkčnosti a prakticnosti týče. Proto jsem chtěl využít toho, že jsou tu zkušení programatori a zasvěcení lidé. V žádném případe jsem nechtěl dělat žebříček nejlepších Camu.
Děkuji mnohokrát
dodo_mt
Kontaktovat uživatele:

14. 4. 2014, 1:49

Ahoj

Ked pises ze mate multifunkcne viacvretenove centra tak moze prispie aj ja. Kolega programuje v EdgeCame multifunkcne sustruznicko frezarske centrum s protivretenom s B osou GMX 250 Linear teraz po novom CTX Gamma (za mesiac by nam inak mala prist uplne nova takze budeme mat dve taketo masiny)

Vsetko programuje v EC uz niekolko rokov zo zaciatku to nebolo super idealne aj EC sa vyvijal a s novsimi verziami to bolo postupne lepsie a lepsie. Tak isto aj s postprocesorom bol problem ale aj ten sa dotiahol do celkom slusnej podoby nie do takej ako mame pre 5 ose masiny (99%) ale fungoval.
Problem bol v podstate len v tom ze kolega nechcel napr. hrubovacku (frezovanie) rozpisanu ale urobit len jednu drahu a tu zacyklit a z nejakou korekciou ked sa pouzila korekcia na opacnom vretene. Neviem presne len co mi rozpraval. :)

Nedavno sa ale pozeral cez noveho konstruktera na novinky ktore je mozne robit s postom a vravel ze uz by si ten post dokazal napisat aj sam keby mal na to viac casu ze je tam strasne vela novych moznosti ktore tam predtym neboli ci uz tie spominane korekcie alebo cyklenia. Takze tak.

Urcite nepoviem ze EC je genialny a naj soft na svete :) zozral mi par nervov ani nie tak koli cyklom ale koli veciam ktore porobili s uzivatelskym rozhranim.... Vyobrabali sme v nom asi vsetko co sa vyobrabat da male, velke veci, formy, odliatky, zvarence proste suciastky od vymyslu sveta... na 3,4,5 osich masinach. Na co som si z pociatku nevedel zvyknut bol prechod z ProE v roku 2004 mne osobne strasne chybalo ze EC je len CAM nie CAD/CAM ma sice moznost dodatocne domodelovat nejake plochy ale to je vsetko navyse to je krkolomne riesenie.

Idealne je toho vyskusat viac hlavne realne na tvojich suciastkach na viacerych CAMoch. Ja som robil v PROe a v EC. Skusal som HSMWorks (fajn, celkom sa mi pacil vedel by som si par veci z neho predstavit v EC, ale ze by ma zlozil do kolien tak to nie :) , zdalo sa mi ze mam malu kontrolu nad vyslednym kodom mohlo to byt ale tym ze som ho skusal len par tyzdnou), SolidCAM (zdal sa mi zlozity, nevedel som sam pracovat bez tutorialu), NX CAM (super zlozity nevedel som zalozit ani postup bez tutorialu a aj s tutorialom som v podstate nevedel co robim :? )

dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
Odpovědět

Zpět na „CAM“