Tron+

fotky našich strojů, aneb co máme doma
m786
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2014, 5:24

Zapacila sa mi konstrukcia tron+, dufam ze konstrukcia bude dostacujuca na drevo a dural.
Zacal som robit na mechanike a tiez riadenie krokovych motorov.

prikladam nejake foto...
DSC03581.JPG
DSC03583.JPG
DSC03587.JPG
DSC03589.JPG
DSC03590.JPG
DSC03593.JPG
DSC03594.JPG
DSC03597.JPG
DSC03599.JPG
Tu je obrazok vyleptanych PCB na drivery pre krokove motory.Chcem pouzit obvod TA8435H.Je sice pomerne stary, ale mam ich dost nato aby som ich poodpaloval do vzduchu :)
DSC03601.JPG
Co sa tyka elektroniky,tak este musim dokoncit oddelovaciu dosku pre LPT.
nexus06

9. 5. 2014, 6:08

Záleží na tom co od toho čekáš. Tron je skvělá mašina na naučení se, lze na ní udělat poměrně dost věcí. Pokud máš čas, je to poměrně slušná volba. Udělat se to dá, ale jak říká RaS, po 0,1mm a je třeba hodně radosti a nadšení. . Má prostě své limity a s nima nic nenaděláš. Po zkušenostech, pokud chceš dělat dřevo, vyřeš si zakrytování pohybových šroubů. Nevím jaká jsou vedení na Tron+, ale pokud ty co jsou na klasickem Tronovi a máš ještě možnost, vyhni se jim. To je podle mě ta největší slabina Trona. Ty se tam nikdy neměli objevit.
Naposledy upravil(a) nexus06 dne 9. 5. 2014, 9:10, celkem upraveno 1 x.
gnat
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2014, 8:54

TA8435 je na motory velikosti NEMA 24 už fakt dost slabá.
SABLE-2015
Topol

9. 5. 2014, 9:18

Ahoj, vypada to dobře. Koukal jsem ze to mas vareny elektrodou, ty koutaky je podle me lepsi delat nekdy z obouch stran, stejne velky, aby se ti to nenaklonilo ke strane svaru.
Je to hezky :)
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2014, 9:39

Topol píše:Ahoj, vypada to dobře. Koukal jsem ze to mas vareny elektrodou, ty koutaky je podle me lepsi delat nekdy z obouch stran, stejne velky, aby se ti to nenaklonilo ke strane svaru.
tohle prave nesmis, v tom uzlu by vziklo prilis velke pnuti a svarek by se nenavratne zkroutil
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
m786
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2014, 6:36

nexus06 píše:Záleží na tom co od toho čekáš. Tron je skvělá mašina na naučení se, lze na ní udělat poměrně dost věcí. Pokud máš čas, je to poměrně slušná volba. Udělat se to dá, ale jak říká RaS, po 0,1mm a je třeba hodně radosti a nadšení. . Má prostě své limity a s nima nic nenaděláš. Po zkušenostech, pokud chceš dělat dřevo, vyřeš si zakrytování pohybových šroubů. Nevím jaká jsou vedení na Tron+, ale pokud ty co jsou na klasickem Tronovi a máš ještě možnost, vyhni se jim. To je podle mě ta největší slabina Trona. Ty se tam nikdy neměli objevit.
Zdravim,
vedenie tam je asi podobne. Je to nejaky drylin system.Co sa tyka toho zakrytovania, tak som rozmyslal dat plexisklo na boky.Predne a zadne celo necham volne,nech tam vojde aj nieco dlhsie.

Je mi uplne jasne ze to nie je tuhostou profi masina, ked sa pohram z touto tak chcem riesit nieco lepsie, ale zatial na rozbehnutie a ziskanie skusenosti z emc2 je to myslim dobra volba
m786
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2014, 6:39

gnat píše:TA8435 je na motory velikosti NEMA 24 už fakt dost slabá.

no je to uz starucky obvod :) budem mat zapojene vinutia do serie na vysie napatie.Necakam od toho zavratnu rychlost, takze by tam mal stacit aj slabsi motor.Pri nizkych rychlostiach nestracaju moc momentu. Kupil som krokace od microconu SX23-1414.Na najdlhsej osi su 2 na ostatnych po jednom.

ak sa dostanem na 30cm/min tak budem rad.
m786
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2014, 6:41

Topol píše:Ahoj, vypada to dobře. Koukal jsem ze to mas vareny elektrodou, ty koutaky je podle me lepsi delat nekdy z obouch stran, stejne velky, aby se ti to nenaklonilo ke strane svaru.
Zdravim,

varil som to tak aby neboly zvary moc viditelne z prednej strany :) Tron ma pekny system v tom ze su na kazdom plechu jazycky, ktore zapadaju do protikusu, kde su diery.Takze som to velmmi silno stiahol a postupne bodoval smerom od stredu. Neviem ci som zvolil najvhodnejsi sposob, ale zdalo sa mi to najvhodnejsie.
Topol

10. 5. 2014, 10:36

Asi jo, navíc když to drzi a sedi, je jedno jak to spojis :) Navíc ne všude se clovek dostane el. Ja se vyhybam koutakum jak muzu a to mam ne jen na ne EN.
Mex

10. 5. 2014, 2:09

Píšeš, že máš přebytek chipu TA8435. Navíc asi umíš dělat tišťáky.
Tak co dát na každý motor 2 tyhle obvody?
Mohlo by se to asi zapojit tak trochu srandovně, ale předpokládám že funkčně: motor použít v paralelním uspořádání cívek, a každou z těch cívek budit jedním driverem. Tím by se ty drivery nijak neovlivňovaly, a fungovalo by to i jen s jedním z nich v režimu half-coil.
Nakonec to snadno můžeš vyzkoušet na jednom motoru a dvou stávajících driverech.
Pokud by to jelo, tak pak abys nemusel navrhovat speciálni tišťák, tak udělat vždy 2 tištáky na jednu osu, ale ten druhý neosazovat komplet. Na tom druhém by byla jen ta Toshiba a nebytné věci kolem, oddělení (pokud tam budeš mít optrony) by byly jen na jedné z desek.
nexus06

10. 5. 2014, 2:50

m786 píše:
nexus06 píše:Záleží na tom co od toho čekáš. Tron je skvělá mašina na naučení se, lze na ní udělat poměrně dost věcí. Pokud máš čas, je to poměrně slušná volba. Udělat se to dá, ale jak říká RaS, po 0,1mm a je třeba hodně radosti a nadšení. . Má prostě své limity a s nima nic nenaděláš. Po zkušenostech, pokud chceš dělat dřevo, vyřeš si zakrytování pohybových šroubů. Nevím jaká jsou vedení na Tron+, ale pokud ty co jsou na klasickem Tronovi a máš ještě možnost, vyhni se jim. To je podle mě ta největší slabina Trona. Ty se tam nikdy neměli objevit.
Zdravim,
vedenie tam je asi podobne. Je to nejaky drylin system.Co sa tyka toho zakrytovania, tak som rozmyslal dat plexisklo na boky.Predne a zadne celo necham volne,nech tam vojde aj nieco dlhsie.

Je mi uplne jasne ze to nie je tuhostou profi masina, ked sa pohram z touto tak chcem riesit nieco lepsie, ale zatial na rozbehnutie a ziskanie skusenosti z emc2 je to myslim dobra volba
Kupodivu je to poměrně dobře vymyšlená konstrukce, tuhost je na svou kategorii překvapivě dobrá. To vedeni drylin je jeden velký průšvih. Krásně se tam dává a to je taky jeho první a poslední výhoda. Kdybych dnes stavěl Trona znova, tak se mu prostě vyhnu velkým obloukem. Je dost drahé a má mizernou tuhost. Uvnitř těch objímek je nějaká pěna či plast a to je neštěstí. To vedení je prostě vymyšlené na úplně jiné použití než je cnc frézka. Ta mašina by si zasloužila nějaké podepřené tyče, mám obavu že i nepodepřené tyče jsou lepší volba než drylin. Pokud tam dáš drylin, bude tě to stát spoustu peněz a výsledek tomu rozhodně neodpovídá. Za stejné peníze se to dá udělat daleko lépe. Pokud chci na Tronovi dělat něco fakt přesně, musím jezdit pomalu. Do duralu bych se na něm bál šáhnout nějak rozumně. Plasty a jiné měkké materiály v pohodě, ale to zvádne kde co. Pak jen smutně koukáš, když tady čteš, jak někdo obrábí rychlostí v metrech/min to co ty musíš v desítkách milimetrů, protože vedení víc nedovolí. Na naučení je to dobrá mašina. Jen bych na ní po zkušenostech prostě pár věcí předělal a vyhnul se jim. Ušetřil bych si spoustu hodin času a nakonec jsem to stejně předělal. Jako další věc bych se vyhnul použití závitových tyčí na přidělání motoru. Je tam uvnitř strašně málo místa a pokud budeš potřebovat sundat motor, tak tím strávíš nejedno krásné odpoledne. Nedostaneš se k tomu rozumně ani z jedné strany. Přitom pokud místo těch tyčí použiješ imbusy, je to práce na 20 minut. Když jsem sundával motory, tak jsem po několika hodinách ty závitové tyče vzteky prostě uřezal :twisted:
Ale abych tě jen nestrašil, konstrukce je to fakt dobrá, jen ti to prostě časem přestane stačit, ale to je asi úděl každé mašiny. Pokud bych na ni nepoužil dryliny, tak jsem prostě daleko spokojenější. A proto teď kreslím jinou mašinu :D
gnat
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2014, 12:58

m786 píše:no je to uz starucky obvod :) budem mat zapojene vinutia do serie na vysie napatie.Necakam od toho zavratnu rychlost, takze by tam mal stacit aj slabsi motor.Pri nizkych rychlostiach nestracaju moc momentu. Kupil som krokace od microconu SX23-1414.Na najdlhsej osi su 2 na ostatnych po jednom.

Microcom udává při 48V a 2A pro nízké otáčky 1,2 Nm. TA8435 má doporučené provozní napětí 24V a max. trvalý proud 1,5A.
SABLE-2015
m786
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2014, 10:32

nexus06 píše:
m786 píše:
Zdravim,

Kupodivu je to poměrně dobře vymyšlená konstrukce, tuhost je na svou kategorii překvapivě dobrá. To vedeni drylin je jeden velký průšvih. Krásně se tam dává a to je taky jeho první a poslední výhoda. Kdybych dnes stavěl Trona znova, tak se mu prostě vyhnu velkým obloukem. Je dost drahé a má mizernou tuhost. Uvnitř těch objímek je nějaká pěna či plast a to je neštěstí. To vedení je prostě vymyšlené na úplně jiné použití než je cnc frézka. Ta mašina by si zasloužila nějaké podepřené tyče, mám obavu že i nepodepřené tyče jsou lepší volba než drylin. Pokud tam dáš drylin, bude tě to stát spoustu peněz a výsledek tomu rozhodně neodpovídá. Za stejné peníze se to dá udělat daleko lépe. Pokud chci na Tronovi dělat něco fakt přesně, musím jezdit pomalu. Do duralu bych se na něm bál šáhnout nějak rozumně. Plasty a jiné měkké materiály v pohodě, ale to zvádne kde co. Pak jen smutně koukáš, když tady čteš, jak někdo obrábí rychlostí v metrech/min to co ty musíš v desítkách milimetrů, protože vedení víc nedovolí. Na naučení je to dobrá mašina. Jen bych na ní po zkušenostech prostě pár věcí předělal a vyhnul se jim. Ušetřil bych si spoustu hodin času a nakonec jsem to stejně předělal. Jako další věc bych se vyhnul použití závitových tyčí na přidělání motoru. Je tam uvnitř strašně málo místa a pokud budeš potřebovat sundat motor, tak tím strávíš nejedno krásné odpoledne. Nedostaneš se k tomu rozumně ani z jedné strany. Přitom pokud místo těch tyčí použiješ imbusy, je to práce na 20 minut. Když jsem sundával motory, tak jsem po několika hodinách ty závitové tyče vzteky prostě uřezal :twisted:
Ale abych tě jen nestrašil, konstrukce je to fakt dobrá, jen ti to prostě časem přestane stačit, ale to je asi úděl každé mašiny. Pokud bych na ni nepoužil dryliny, tak jsem prostě daleko spokojenější. A proto teď kreslím jinou mašinu :D

Zdravim,

cennim si kazdu dobru radu.Budem rozmyslat ako nahradit drylin system. inac zistil som ze vacsina lin. vedeni ma roztec dier 60mm. ten drylin ma 120, takze by to tam islo napasovat celkom dobre.Teda aspon na tej najdlhsej Y osi. X a Z bude asi tazsie, pretoze tam by si voziky zavadzali.Zavitovu tyc zrusim aj ja.Na take veci tiez nemam nervy :D

Mam aj servo motory, ale to chcem na inu masinu niekedy v buducnosti.Na tronovi by som sa chcel hrat z drevom, a keby sa mi podarilo spravit par duralovych dielov na lepsiu masinu, to by som bol rad.Tie podoprene tyce ,ktore spominas by mi stacili,vsak uvidim.
m786
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2014, 10:34

Mex píše:Píšeš, že máš přebytek chipu TA8435. Navíc asi umíš dělat tišťáky.
Tak co dát na každý motor 2 tyhle obvody?
Mohlo by se to asi zapojit tak trochu srandovně, ale předpokládám že funkčně: motor použít v paralelním uspořádání cívek, a každou z těch cívek budit jedním driverem. Tím by se ty drivery nijak neovlivňovaly, a fungovalo by to i jen s jedním z nich v režimu half-coil.
Nakonec to snadno můžeš vyzkoušet na jednom motoru a dvou stávajících driverech.
Pokud by to jelo, tak pak abys nemusel navrhovat speciálni tišťák, tak udělat vždy 2 tištáky na jednu osu, ale ten druhý neosazovat komplet. Na tom druhém by byla jen ta Toshiba a nebytné věci kolem, oddělení (pokud tam budeš mít optrony) by byly jen na jedné z desek.
Ale tak ci tak by som asi presvihol prudovy limit obvodu TA8435,nie?Resp. nie je mi celkom jasne ako to myslis.Cipov mam dost, vyroba pcb nie je problem.
m786
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2014, 10:43

gnat píše:
m786 píše:no je to uz starucky obvod :) budem mat zapojene vinutia do serie na vysie napatie.Necakam od toho zavratnu rychlost, takze by tam mal stacit aj slabsi motor.Pri nizkych rychlostiach nestracaju moc momentu. Kupil som krokace od microconu SX23-1414.Na najdlhsej osi su 2 na ostatnych po jednom.

Microcom udává při 48V a 2A pro nízké otáčky 1,2 Nm. TA8435 má doporučené provozní napětí 24V a max. trvalý proud 1,5A.
Zdravim,
Oni merali momentove charakteristiky so svojimy drivermi.Uvidim ako sa bude motor chovat pri 27V, to napatie dava moj zdroj.Myslim si ze pri vacsej sirke pulzu, resp. pri nizsej frekvencii krokovania nebude nizsie napatie problem.Pri nizsej frekvencii by malo byt dostatok casu na prekonanie indukcie a vytvorenie potrebneho budiaceho prudu.

Ale to je len moja teoria.Uvidim ked to zapojim.S TA8435 urcite nemozem nastavit trvaly prud 2A. :(
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“