Tvar polotovaru
Hledam nejaky CAM do ktereho lze definovat tvar polotovaru pro hrubovani.
Na kresleni pouzivam solidworks 2010, odtud pres *.IGS importuji do onecnc 2000 kde generuji drahy a g-kod. Problem ale je, ze neumim definovat zakladni tvar polotovaru a tudiz vytvorit g-kod pro hrubovani je velice obtizne.
Existuje nejaky CAD-CAM kde lze definovat zakladni tvar polotovaru aby CAM vygeneroval jen nezbytne nutne drahy pro hrubovani?
Jak by se melo spravne postupovat?
Na kresleni pouzivam solidworks 2010, odtud pres *.IGS importuji do onecnc 2000 kde generuji drahy a g-kod. Problem ale je, ze neumim definovat zakladni tvar polotovaru a tudiz vytvorit g-kod pro hrubovani je velice obtizne.
Existuje nejaky CAD-CAM kde lze definovat zakladni tvar polotovaru aby CAM vygeneroval jen nezbytne nutne drahy pro hrubovani?
Jak by se melo spravne postupovat?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V HSMWorks se to dělá tak, že se pro obrábění použije sestava místo samotného dílu (což bych doporučil jako preferovaný postup i z různých dalších důvodů). Polotovar se namodeluje prostředky SolidWorksu a příslušně umístí v sestavě (tj. aby překrýval obrobek). Na další postup už není potřeba žádný tutoriál, prostě se při zakládání jobu jednou klikne do políčka "Polotovar" a druhým kliknutím se zvolí který z dílů sestavy je polotovar (obdobným postupem se volí i díly k obrábění a díly, které se obrábět nesmí (např. upínky)). HSMWorks pak umí tvar polotovaru využít pro generování drah, u komplexních strategií automaticky, u jednoduchých 2 a 3 D strategií na vyžádání.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 14. 5. 2014, 1:55, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
S vícetělovými díly to taky jde, ale sám raději vždycky udělám pro každý díl zvlášť speciální sestavu pro obrábění. Má to výhodu, že polotovar ani postup obrábění nejsou součástí dílu a nedělají zbytečný balast v sestavě ve které je ten díl použit. V případě firmy je tam další výhoda, že na úpravách konstrukce a programování tam můžou pracovat různí lidé a nemusí se při tom starat o změny které udělal ten druhý.
Aleš Procháska
A umí tyhle lepší CAMy i vygenerovat obrys toho polotovaru po vrstvách?
Řekněme, že by ten model letadla v prvním postu měl tloušťku 50mm a potřeboval bych pro něho slepit polotovar třeba z 10mm tlustých desek. Tak že by se daly automaticky vygenerovat obrysy jednotlivých desek podle zadané tlouštky a podle zadaného přídavku. Ideálně kdyby je ještě uměl rozmístit na desku pro optimální využití materiálu. A úplně nejkomfortnější by to bylo, kdyby ke každému obrysu polotovaru vygeneroval i obrys následujícího vyššího polotovaru. Pak bych před rozfrézováním té desky na jednotlivé polovovary dal do vřetena pisátko a nechal tam namalovat ty kontury, takže bych na každém z polotovarů měl nakreslen obrys toho, který se má na něho přilepit, a nemusel to pak pracně rozměřovat, ale mohl to tam rovnou plácnout.
Mám zkušenosti jenom s Aspire. Tam by se to nakonec všechno dalo nějak ručně udělat, včetně toho automatického rozvžení na desce. Ale je to hodně pracné a pomalé.
Řekněme, že by ten model letadla v prvním postu měl tloušťku 50mm a potřeboval bych pro něho slepit polotovar třeba z 10mm tlustých desek. Tak že by se daly automaticky vygenerovat obrysy jednotlivých desek podle zadané tlouštky a podle zadaného přídavku. Ideálně kdyby je ještě uměl rozmístit na desku pro optimální využití materiálu. A úplně nejkomfortnější by to bylo, kdyby ke každému obrysu polotovaru vygeneroval i obrys následujícího vyššího polotovaru. Pak bych před rozfrézováním té desky na jednotlivé polovovary dal do vřetena pisátko a nechal tam namalovat ty kontury, takže bych na každém z polotovarů měl nakreslen obrys toho, který se má na něho přilepit, a nemusel to pak pracně rozměřovat, ale mohl to tam rovnou plácnout.
Mám zkušenosti jenom s Aspire. Tam by se to nakonec všechno dalo nějak ručně udělat, včetně toho automatického rozvžení na desce. Ale je to hodně pracné a pomalé.
Pochybuji. Ono se ani nepředpokládá že když něco nakreslíš že to budeš chtít rozřezat a slepit
jediná možnost je z bočního pohledu. Udělat obdélník 10 mm vysoký a zakliknout odebrat vše okolo. Tím to co je v obdelníku zůstane a zbytek jde pryč. pak to uložíš jako jednotlivé díly a ty si pak můžeš rozmístit do sestavy. U frézování jsem neviděl že by nějaký cam uměl rozmístit díly. Ono se ani nepředpokládá že budeš frézovat více dílů najednou to funguje například u řezání laserem.

No mně to připadá naopak jako praktická a hodně použitelná funkcionalita. Mluvím teda o 3D frézování, abychom si rozumněli.koudyxxx píše:Pochybuji. Ono se ani nepředpokládá že když něco nakreslíš že to budeš chtít rozřezat a slepit...
Třeba na tom modelu letadla si to vystouplé upevnění křídla vyloženě říká o to, abych na základní polotovar trupu přilepil kousek prkna, větší o pár mm než je ten požadovaný výstupek. Nebudu to přece frézovat celé z 2x tlustší fošny jen proto, že je tam nějaký vyvýšený výstupek.
Nebo pokud bych třeba chtěl ze dřeva vyfrézovat Cheopsovu pyramidu o výšce 300mm. Jistě bych mohl vzít špalek dřeva 300x300x300mm a udělat to z něho. Takový ale jednak asi nebudu mít, a možná bych ho ani neuzvednul. Takže je přece logické, že použiju desky o tloušťce třeba 15mm, které budu lepit na sebe. Ta spodní bude mít 300x300mm, ta další třeba 270x270mm, a ta nejvyšší už jen 20x20mm. Takže spotřebuju 1/4 materiálu a budu odebírat 1/100 toho, co bych musel odebrat z plné kostky. Nebo ty bys to dělal nějak jinak?
No a pro to automatické rozhození do těch polotovarových vrstev bych rád měl nějakou automatickou podporu v CAMu. V mém jednoduchém Aspire se to všechno dá udělat, ale se spoustou ruční práce. (Teda že je jednoduchý soudím jen podle toho, co tady občas čtu, co že všecho umí jiné CAMy. Já žádný jiný pro srovnání nemám a neznám). Takže se v něm dá 3D model rozložit do vrstev, to umí sám. Ale pokud chci z obrysu těch vrstev udělat tvar polotovaru s nějakým přídavkem, tak to už musím obtáhnout ručně. Pak ale optimalizaci rozmístění těch polotovarů na desce on už zase udělat umí. Ale třeba to svázání obrysů polotovaru s polotovarem vyšší vrstvy, abych podle toho mohl nechat namalovat kam ten vyšší patří, to už asi nějak snadno neudělám.
Ak by som chcel robit tebou popisovanu piramidu tak jedinu mozonost ako na to vidim v CADe to pracne narezaat na take diely ake popisujes az potom tie jedontlive diely vyobrabat.
To aby to urobil CAM automaticky podla zadanej sirky som este nevidel a ani neviem ci to vlastne nejaky CAM dokaze - skor CAD.
dodo
To aby to urobil CAM automaticky podla zadanej sirky som este nevidel a ani neviem ci to vlastne nejaky CAM dokaze - skor CAD.
dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
udělal bych to velmi jednodušeMex píše:. Ale třeba to svázání obrysů polotovaru s polotovarem vyšší vrstvy, abych podle toho mohl nechat namalovat kam ten vyšší patří, to už asi nějak snadno neudělám.
někam do výsledného modelu před rozřezáním na vrstvy udělat skrz model díry pr. třeba 5 mm
pak to rozřežeš v Cadu na vrstvy, vyrobíš, a podle těch děr zase vrstvy třeba pomocí kolíku poskládáš zpátky ve správné poloze
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex píše: No mně to připadá naopak jako praktická a hodně použitelná funkcionalita. Mluvím teda o 3D frézování, abychom si rozumněli.

To je asi hlavní důvod proč tam tato funkce není. nehledě na to že to jde udělat, tak jak jsem psal v příspěvku výše. což je to co by si chtěl jen to není automat a musíš vždy editovat skicu a posunout ji.
Obávám se, že ne. Myslím, že si nerozumíme.koudyxxx píše:Ano já tě zcela chápu.
Já to nechci napřesno obrábět po jednotlivých deskách. Já chci ty desky vyřezat nahrubo s přídavkem několika mm (to je to, co bych chtěl zautomatizovat).
Pak ty díly na sebe slepím do podoby hrubého polotovaru celého výrobku, no a ten polotovar se pak jako celek obrobí napřesno.
Jinak jsem ten Aspire ještě zkoumal a našel jsem, že ručně to jde skutečně udělat všechno:
- umí model rozdělit na řezy po nastavitelných vrstvách
- umí z tvaru toho řezu udělat obvodovou křivku
- umí přidat offset (přídavek)
- umí více vektorů spojit do skupiny, se kterou se hýbe současně
- umí ty vektory rozmístit na desku pro optimalizaci využití materiálu
- umí pak obrobit výsledný výrobek z tohoto polotovaru (po slepení z těch vyříznutých destiček)
Takže vše se tam udělat dá, ale je to pracné.