pročítání fóra .......MACH3
Pokládám si vždy otázku,proč se Mach3 pořád používá k ovládání CNC,když je tak hrozně nepolehlivej.Někdo nedá dopustit na jeho spolehlivost,druhá strane jej poplive a nedá dopustit na LINUX CNC.Proč se tedy Artsoft zabývá dalším vývojem MACH4?
Já tedy jedu na CNC frézce pod MACH3 a zatím jsem spokojen.Je pravda že kutám max.dural do 10mm.Používám to jen pro moje amatérské účely a ne pro komerční obrábění.V tom bude asi hlavní rozdíl.Připadá mi to tu jako nekonečná diskuze.......
Já tedy jedu na CNC frézce pod MACH3 a zatím jsem spokojen.Je pravda že kutám max.dural do 10mm.Používám to jen pro moje amatérské účely a ne pro komerční obrábění.V tom bude asi hlavní rozdíl.Připadá mi to tu jako nekonečná diskuze.......
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
protoze zkusenost je neprenosna a lidi jsou nepoucitelni
v neposledni rade se stale resi neci problemy s machem proto je ten mach3 tolik videt a to mu dela reklamu
i kdyz vesinou spojenou snejakymi podivnymi problemy
tech kterym beha alespon tak spolehlive jako linuxcnc je tu podstatne min nez tech kterym zlobi a odesli od nej
v neposledni rade se stale resi neci problemy s machem proto je ten mach3 tolik videt a to mu dela reklamu
i kdyz vesinou spojenou snejakymi podivnymi problemy
tech kterym beha alespon tak spolehlive jako linuxcnc je tu podstatne min nez tech kterym zlobi a odesli od nej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Dobrá,určitě nebudu pochybovat o spolehlivosti tučňáka,ale myslím,že hodně lidí odrazila složitost nastavení na svoje požadavky,to si myslím že je v Machu mnohem jednodušší a přehlednější.Ne každej chce trávit hodiny nastavováním a chce hlavně na svojí mašince tvořit a ne psát dokola nějaké utility.Chápu je to zdarma ,tak do toho musí nějakej čas investovat.....ne nechci se dostat do začarovanýho kruhu mach-linux,je to jen můj názor.
on ani ten linuxcnc neni vsespasny, pokud si proctes forum, tak zjistis ze je docela vybiravy na hw a hlavne ho tvori lide, kteri vzivote neobrabeli, pak tam nejsou ruzne ficury jako v machu, teda jsou, ale bud si je clovek musi napsat, nebo se hrabat v konfiguracich, pritom v machu je to na par kliknuti, napr. homovat vsechny osy zaraz, dotek na vysku nastroje, dalkovy ovladac,.... ja sam jsem na linux presel, kdyz se mi v machu zacali stracet kroky na jedne ose
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja bych rekl ze vybiravy jsou oba asi stejne ale linuxcnc ma latency test kterej to odhali hned
je to dano tim ze se pouziva hardware u kteryho se pri navrhu neuvazovalo ze od nej bude nekdy chteny aby chodil realtime
u machu to same plati i o operacnim systemu
je to dano tim ze se pouziva hardware u kteryho se pri navrhu neuvazovalo ze od nej bude nekdy chteny aby chodil realtime
u machu to same plati i o operacnim systemu
No já jsem se asi s hardware nějak strefil,zatím mi Mach běhá spolehlivě.Jede kolikrát 5 hodin v kuse a žádnej problém,ale protože chci předejít k různým tady hodně popisovaným problémům předejít,zajímalo by mě,zda má cenu investovat třeba do dalších desek jako Smooth Stepper, a pod.
Muslim jaký mají zkušenosti ostatní,aby to nebylo vyhazování peněz.
Muslim jaký mají zkušenosti ostatní,aby to nebylo vyhazování peněz.
Smooth Spepper ti udělá z macha spolehlivý řídící systém na úrovni linux EMC. Hodí se, když nemůžeš sehnat PC, kde by ti latency test nevyšel. Tak než kupovat další počítač, kde není záruka, že latency vyjde a jsi li na štíru s linuxem, jdi do Machu+Smootstepperu. V mém případě jsem začal používat mach, byl hodně nespolehlivý, přešel jsem na EMC, rok spokojenost a pak taky byl nespolehlivý. Ač jsem přeinstaloval několikrát linux na čistý disk, latency pořád bylo mimo použití. Vyzkoušel jsem dva počítače a oba nepoužitelné k ovládání CNC. Tak jsem koupil ten Smoothstepper, snadná instalace a nastavení a od té doby mám klid. Už je to pár let.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no to s tim smoothstepperem taky neni az tak idealni
ty zaseky machu v planovaci drah to nevychyta, odzkouseno, kruh neni kruh a podobne
stejne jako mesa nezachrani blbe vyslej latency test u linuxcnc
mozna trochu vylepsi ale nezacrani, hlavne to nema smysl v te konfiguraci provozovat
hadam ze stejne je to u smoothstepperu
ty latence u linuxcnc hadam mohli byt nevhodnym ovladacem grafiky
ale tohle laborovani je vyssi divci
kdo nema na laborovani chut cas vedomosti tak ma jeste treti cestu
gravos je jednodussi nez mach (nekdy az prilis, chybi mu zatim par okrajovych veci) a je spolehlivy a narozdil od obou jede podstatne vetsi cast vypoctu na hardwaru
na to ze ho tu pouziva nekolik desitek lidi se o nem malo pise protoze maji na rozdil od vyse zminenych support na telefonu, a je s tim minimum problemu
ty zaseky machu v planovaci drah to nevychyta, odzkouseno, kruh neni kruh a podobne
stejne jako mesa nezachrani blbe vyslej latency test u linuxcnc
mozna trochu vylepsi ale nezacrani, hlavne to nema smysl v te konfiguraci provozovat
hadam ze stejne je to u smoothstepperu
ty latence u linuxcnc hadam mohli byt nevhodnym ovladacem grafiky
ale tohle laborovani je vyssi divci
kdo nema na laborovani chut cas vedomosti tak ma jeste treti cestu
gravos je jednodussi nez mach (nekdy az prilis, chybi mu zatim par okrajovych veci) a je spolehlivy a narozdil od obou jede podstatne vetsi cast vypoctu na hardwaru
na to ze ho tu pouziva nekolik desitek lidi se o nem malo pise protoze maji na rozdil od vyse zminenych support na telefonu, a je s tim minimum problemu
no nevím ... já mám pocit, že gravos se už hezkých pár let nevyvíjí (HW starý několik let ... ) takže jít do něčeho co je prakticky mrtvé (sice s podporou) je nesmysl
*je to jen můj dojem, když tak mě opravte
vím že kdysi plánovali novou 5-osou kartu, ale kde nic tu nic ? ale jak říkám možná se pletu
*je to jen můj dojem, když tak mě opravte
vím že kdysi plánovali novou 5-osou kartu, ale kde nic tu nic ? ale jak říkám možná se pletu
- Pepa z depa
.. nedá mi to, nemyslím to jako chlubení, jen když se o Gravosu nepíše, tak nechám pár postřehů ... vlákno na řešení problémů s ovládacím softem Armote je, ale nikdo tam nechodí 
Osobně mám GVE-64 na 125kHz na 4osy (provozuji zatím 3) a protože od té doby, co jsem to nové zapojil, to jede naprosto bez zásahu a problémů a to můžu na počítači koukat při frézování na film a klidně komprimovat RAR
cenovka 1.700Kč nebo kolik teď stojí je myslím dobrá. A vývoj ... proč měnit to, co perfektně funguje, navíc příklad: Chtel jsem - já lama dodělat Senzor výšky nástroje vlastní výroby a byl jsem v pasti (dnes mi to přijde jako prkotina, ale fakt jsem nevěděl), dva maily s Gravosem a opět jsem valil oči, čeho je schopna technická pomoc, elaborát s přesným popisem co mám dělat, vyloženě mě vzali za ručičku a elegantně ukázali jak dál, jsem maximálně spokojen, sorry, že s tím otravuju na vláknu MACHu, ale taky názor, ne? 

Osobně mám GVE-64 na 125kHz na 4osy (provozuji zatím 3) a protože od té doby, co jsem to nové zapojil, to jede naprosto bez zásahu a problémů a to můžu na počítači koukat při frézování na film a klidně komprimovat RAR

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Já jsem z Gravosem také nadmíru spokojen, mám též GVE64-125 kHz a kluci přijeli ke mně na návštěvu, všechno zapojili, zprovoznili a zaškolili mě a šlape to jak hodinky. Před tím jsem uvažoval o Machu 3 s SS, ale teď bych už do něho nešel.