převod do g-kodu pro EMC2

piple

9. 6. 2008, 7:05

Jsem začátečník,prosím o radu jak dostanu dfx do mašiny řízené EMC2(má to příponuu gnc).Předem moc díky.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2008, 8:34

hledej cam software
musis k tem krivkam pridat technologicke informace treba jestli ma jet primo po ni nebo vedle na polomer nastroje, jakym smerem, otackami a rychlosti a take kdy a kde ma byt v jake hloubce
to v tom DXF neni a tudiz potrebujes CAM ktery to tam doplni a vygeneruje G-kod
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
piple

16. 6. 2008, 11:25

Moc díky.Myslel jsem si to ,ale spíš mě zajímalo jaký CAM konkrétně se dá použít pro EMC2.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2008, 12:44

jakykoli
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2009, 12:46

ahoj lidi trošku bych se připletl do debaty. Zkusil jsem si stáhnout nějaký softy a vygenerovat Gkody, ale ouha EMC mi to nebere. Vždycky mi to vyhodí kvůli chybě v nějakém řádku. Můžete mi poradit? Zkoušel jsem Artcam a Vcarve a oba to samé. Nemusí mít ten gkod nějaký specifický zápis? Jediné co zatím frézuju jsou examples v EMC + trocha kódů z Gsimple jinak se mi nic nepodařilo.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2009, 5:06

Kazdy sroj , programovany podle obecneho ISO kodu ma svoje specifika a ten kod je pro kazdy stroj trosku jiny.

Ve svem SW v kterem generujes kod hledej tzv. postprocesor. Je to soubor kde je seznam instrukci podle kterych CAM dodrzi syntax G kodu pro dany stroj.

Ten soubor lze samozrejmne menit a definovat podle potreby, ovsem predpoklada se znalost podporovaneho G kodu pro dany stroj.

Takze nastuduj G kod pro system ve kerem chces pracovat a v postu uprav vystup tak aby nebyly zadne chyby syntaxu pri jeho generovani.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
k

16. 1. 2009, 6:12

najprv k povodnej otazke .. skuste napr to gsimple - je zadara bezi pod win (alebo aj pod liuxom cez wine).

K tomu vo cie a nevie EMC2 natiahnut .. obavam sa ze je potrebne si nastudovat aspon trochu tento "jazyk". Zakladne veci potom nebudete riesit cez cad/cam nakolko sa daju napisat priamo v textovom editore (neporovnatelne rychlejsie .. ). No a vyhody ktore poskytuju rozsirenia v EMC (podmienky, cyklus) aj tak z normalneho CAM-u nevyuzijete. Samozrejme .. nehovorim o tom ze zabudnite na CAD/CAM .. ale velmi sa oplati poznat co vlastne EMC2 podporuje.
ivčo
Sponzor fora

16. 1. 2009, 7:28

Není to tak složité, jak to vypadá.
Například z V-carve vyber postprocesor G code(mm) (*.tap)
ta přípona vůbec nevadí, klidně tam natáhneš i příponu txt
Když jsem potřeboval cykly, tak jsem to dopsal ručně...
Ten postprocesor generuje snadno čitelný (aspoň pro mě) G kód, řekl bych v takové té základní podobě.
Kdyby ti to nechtělo jet tak to pošli a něco vymyslíme.
k

16. 1. 2009, 7:38

ivèo píše:Není to tak složité, jak to vypadá.
Napøíklad z V-carve vyber postprocesor G code(mm) (*.tap)
Kdyby ti to nechtìlo jet tak to pošli a nìco vymyslíme.
moja otazka k V-carve .. je pre linux ? ;) je demo ? (nekupim nieco co neviem co to dokaze).

Momentalne laborujem so synergy .. ale to je uz aj pre mna trosicku kanon :)
HANESEK

16. 1. 2009, 10:11

Ahoj všem,
tady se to řešilo http://www.vectric.com/forum/viewtopic. ... ilit=linux
Jinak když si stáhneš demo na http://www.vectric.com tak obsahují soubory ze kterých jde vygenerovat g-kód.
Postprocesory si můžeš upravit a přidávat jak potřebuješ,ale musíš resetovat soft aby si ho načet.

Hanések
k

16. 1. 2009, 11:44

HANESEK píše:Ahoj všem,
tady se to øešilo http://www.vectric.com/forum/viewtopic. ... ilit=linux
Jinak když si stáhneš demo na http://www.vectric.com tak obsahují soubory ze kterých jde vygenerovat g-kód.
Postprocesory si mùžeš upravit a pøidávat jak potøebuješ,ale musíš resetovat soft aby si ho naèet.

Hanések
Dakujem pozriem ...
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2009, 4:11

Tak díky za rady, dnes jsem poprvé frézoval :D , zkoušel jsem ten VCarve demo a je to super opravdu stačí nastavit post na Gcode mm .tap potom předělat koncovku na ngc ( není nutné) a v souboru dopsat na začátek a na konec % a pak to frčí a je to lepší něž TV :D Jen mě zklamal ten Gsimple, při importu dxf v kterém mám vrtání otvorů mi ty otvory vůbec nenačte. Ostatní softy je načtou :( nějaká rada?
k

19. 1. 2009, 6:12

ja som gsimpel po otestovani "zahodil" ;) Je to velmi daleko od 3D frezovania. Tak isto nevie sam spravit z paru ciar a oblukov "drahu" musim mu pekne zadavat po poradi prvky atd. Autor naviac nezverejnil zdrojaky .. a tak nemoze cakt ze mu to niekto doprogramuje.

Mozno na jednoduche veci to ide pouzit ale zda sa ze tadial cesta nevedie. Pokial sa dostanete k 4 alebo viacosemu stroju tak tieto jednoduche veci nemaju ziadnu podporu na rotacnu os.

Pokial teda mate trpezlivost .. len laborovat dalej s gsimple .. kreslit priamo v nom. Alebo zhanat nejaky dalsi soft (ja uz zhanam nejakych tych paru rokov .. moja poziadavka je totiz open source .. :)
Pupik
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2009, 6:29

A zkousel jsi preprocesor(makro) v Pythonu, dostupny primo z LinuxCNC? K cemu to potrebujes a jak slozite tvary?
k

19. 1. 2009, 6:44

k vyrobe dielov na RC vrtulnik ;) nevyhnutne potrebujem rotacnu os (lepsie dve i ked ta druha bude prestavovana manualne). Dolezitost je u mna praca na jedno upnutie. (pokus vysustruzit a potom frezovat alebo opacne sposobuje kopec chyb).

Pozriem na ten python ale skor mam zaujem o plny CAM. Momentalne som sa najdalej dostal v linuxe k synergy a je dost mozne, ze to kupim .. ked nenajdem nieco lepsie.. (nie je to ani open source .. ani free .. ale .. vie to vsetko co potrebujem, zatial ;)

Skusal som este gcad3D http://www.gcad3d.org/gCAD3D_en.htm a gcam http://gcam.js.cx/index.php/Main_Page Obe pouzitelne pre isty rozsah prac.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“