Mach3 problém

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
neo

9. 6. 2008, 1:38

Zdravím Vás
Potřebuji poradit s Machem. Během frézování dojde k "zabručení" KM, přepíše se souřadnice aktuální pozice v machu a frézujeme dál , ale někde jinde. :( Potíže dělají všechny tři osy. Časově nepravidelné.
Děkuji
J.
sysel
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2008, 1:41

Nebude to tzv. vypadnutí kroku? Jinak pokud nepravidelné tipoval bych na maras ve windowsech, nějaký rezident, antivir nebo něco takového? :wink:
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
rawen
Sponzor fora

9. 6. 2008, 1:47

Možná to nebude problém Macha, ale mechaniky. Krokový motorek prostě nedokáže pohnout strojem, tak stojí, "zabručí", ztratí kroky, a pak se zase chytne.
Zkus nejdřív zkontrolovat, jestli mechanika nikde nedře.
Pokud nepomůže, tak v Machu v Config/Motor Tuning zvyš hodnotu Dir Pulse, případně v g-kódu (nebo na obrazovce) sniž rychlost posuvu F (Feedrate).

Radek

P.S.: Zpočátku se můj stroj choval podobně, teď mažu, mažu, mažu,...
Pokud nepomůže, napiš sem, jak rychle jezdíš anebo típni obrazovku z motor tuningu.

Edit: Zmírnil jsem první tvrzení...
Naposledy upravil(a) rawen dne 9. 6. 2008, 8:05, celkem upraveno 1 x.
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
neo

9. 6. 2008, 2:04

O ztrátu kroku zřejmě nejde, mluvíme o 5ti až 20mm jak do plusu tak i do mínusu(nepravidelné) jen během rychloposuvu i během posuvu 100-1600 ( už jsem vyzkoušel) nikdy na stojící mašině. krokáče, šrouby i vedení jde volně.
WXP SP2 jsou čisté, jen systém a mach, u systému je vše zakázené( co jde),PC není připojené do sítě ani na net.
rawen
Sponzor fora

9. 6. 2008, 2:07

Dělá to i na ruční posun (jogování)? Kdyžtak to zkus při různých rychlostech a kombinacích os.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
neo

9. 6. 2008, 2:33

To nevím, 40minut jsem ještě ručně nejezdil :) , Po spuštění jede např. 30min v pohodě, pak zavrní a zapíchne se do stolu :( , srovnám osy nebo osu a mohu pokračovat . 10min jede a znovu, ale jiná osa. Potom jede až do konce. U jsem zkusil jiný počítač, celé přeintalovat, jiný tuning, mechanickou stránku celé frézky, záložní zdroj, přepěžové ochrany, jinou fázi v domě, Jediné co mohu konstatovat s určitostí je, že se rozhodí osa které je právě v pohybu.
Strávil jsem nad tím celý víkend( doma mně požádali o fotku, aby nezapoměli jak vypadám. :) )
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2008, 3:42

klasicky problem
to by chtelo dig generator a nechat to chvili behat sem tam jestli se to zapomene
tim se problem rozdeli na dve poloviny
PC / mechanika+elektronika

a pak hledat dal

dela to taky hned po zapnuti?
nebo az se to ohreje?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
neo

9. 6. 2008, 4:04

Někdy je to hodinu bez problému, jindy je za 10minut zaseknuto. Mechaniku bych vyloučil, tu jsem zkontroloval, něco i dvakrát.
Teplotní závislost elektroniky jsem prověřil taky. Ohřát za provozu frézky fénem- nic.
Napadá mě systém v PC, nebo Mach.
J.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2008, 4:08

Tehle problem je velka bolest kombinace Mach3 vs WinXp. CPU proste nekdy nestiha a cele to spadne na prdel. Uz to resim s min 10 lidmi,kteri bojuji tento marny boj.System,ktery neni 100% spolehlivy je na prdt.
Reseni je asi jen smoot stepper,nebo vyvijena ridici jednotka.Ja osobne jdu do nakupu smootstepperu,nebot reference na netu jsou zatim pozitivni a cena prizniva.
neo

9. 6. 2008, 4:12

Jdu hledat kde je zakopaný pes, pomalu budu zatěžovat systém, jestli bude závada častější.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2008, 4:57

v podstate tu bylo receno uz mnohokrate ze mach je dost hoby system a proto nema hardwarovy interpolator
existuji dva hw interpolatory ktere to maji resit ale oba jsou ve stadiu nedokonceneho vyvoje
NCpod
G-rex

paklize je problem v machu chce to vyzkusit dalsi jine pc
idealne 2 - 3 aby se prokazalo jestli to ovlivnuje pc
nektere kombinace spolu proste nechodi ale nikdy to nebude 100% spolehlive jako hardwarovy interpolator
neo

9. 6. 2008, 8:10

robokop píše:v podstate tu bylo receno uz mnohokrate ze mach je dost hoby system
Jestliže "dost hoby" znamená to samé jako hoby u aku vrtačky. Tak v tom případě, všichni kdo používáte macha, si neplánujte delší frézování než na hodinu. Jinak počítejte se škodou řádově do tisíců . :(
neo

9. 6. 2008, 8:52

Dnešní testování dvou PC:

PC č.1 P3 1,6GHz 512 Mb RAM grafika integrovaná na desce, nějaká S3.
OS Win XP a Mach.
Při pozvolném zatěžování procesoru dochází nepravidelně k výpadkům Macha. čím více zatěžuji procesor tím častěji dochází k zapomenutí souřadnic osy která je momentálně v pohybu. Někdy stačí spusti 3D spořič a závada se projeví. Nejdelší výpadek jsem zaznamenal na dobu cca 5ti sekund, došlo k zamrznutí celého systému a nefunguje klávesnice, myš, koncové spínače na frézce a KM jen vrní a něvědí kam se mají točit.

PC č.2 P4 3GHz, 2Gb RAM, grafika herní.
OS Win XP a Mach.
Při spuštění jednoduchých aplikací se závada neprojeví, ale po spuštění testu AVG je na úrovni PC č.1

Závěr je pro mně dost smutný. Mach3 musí běžet pod OS Win XP ale nemůže být vždy první v řazení operací, Systém má vždy přednost. Tím pádem spolehlivost celého řízení frézky jde do háje. Hodně vykoný PC tuto závadu odstraní ale ne na 100%.

Nepřemýšlel jste někdo o dvoujádrovém procesoru? nemáte s tím zkušenosti?

J.
neo

9. 6. 2008, 9:05

Pupak píše:Reseni je asi jen smoot stepper.
Co je to za zařízení, co to dělá? Odkaz na net by nebyl? cena?
Pupak píše:nebo vyvijena ridici jednotka.Ja osobne jdu do nakupu smootstepperu,nebot reference na netu jsou zatim pozitivni a cena prizniva.
Jaké je stádium vývoje? Kdo je autor? Předpokládaná cena?

Budu vděčný za jakékoli info.

J.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2008, 7:54

pokud vim tak smoothstepper to nevyresi
v tuhle chvili to vytuhne uplne a to zadnej "narovnavac pulzu" nespravi
navic je to takovej "rovnak na vohejbak"
jedine hardwarovy interpolator
nechat realtime praci pro realtime zarizeni

pote co mi mach "vydelal" par litru za material a urazene nastroje jsem zacal pouzivat hardwarove interpolatory a je to asi tak jako zarovka
muze se stat ze to z nejakeho duvodu shori ale do te doby leta pracuju tak ze cvaknu vypinacem a ono to funguje jak ma bez jakekoli udrzby problemu a starosti
beha to na desitkach prumyslovych masin po cele republice a nikdo to nemusi krisit
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“