brzda na obdlokovanie osi
Ahoj,
Ako by ste riesili zablokovanie Z osi proti samovolnemu pohybu ked je stroj vypnuty? Motor ktory tam mam nema brzdu v sebe, toto uz menit nemienim, ale miesto na to mi vychadza na opacnom konci vodiacej skrutky. Otazka je ci sa to oplati vyrabat svojpomocne, alebo je mozne take nieco hotove kupit za rozumny peniaz pre hobbystu-nepodnikatela.
dik za kazdy postreh.
Ako by ste riesili zablokovanie Z osi proti samovolnemu pohybu ked je stroj vypnuty? Motor ktory tam mam nema brzdu v sebe, toto uz menit nemienim, ale miesto na to mi vychadza na opacnom konci vodiacej skrutky. Otazka je ci sa to oplati vyrabat svojpomocne, alebo je mozne take nieco hotove kupit za rozumny peniaz pre hobbystu-nepodnikatela.
dik za kazdy postreh.
Ocelovy kotucik na srube varianty brzdy: magnet, brzdove gumicky z biciclu; bubnova brzda z babety, ale verim ze by sa dala pouzit at modelarska brzdicka z rc auticok.
Link som nenasiel, niekde som mal aj spojku na spalovacie motory rcauticok.
Link som nenasiel, niekde som mal aj spojku na spalovacie motory rcauticok.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
zapadka neviem ci je ok, lebo ona ta skrutka sa bude musiet pootocit kym to zacvakne a to by znamenalo nezelany posun celeho a tym nutnost po zapnuti to znova nastavovat.
Co sa tyka kopiriek, nad tym som uz dumal, ale problem je to,ze hriadel ma priemer cca20mm, v kopirke su tie veci mensie.
Co sa tyka kopiriek, nad tym som uz dumal, ale problem je to,ze hriadel ma priemer cca20mm, v kopirke su tie veci mensie.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ty nereferujes po zapnuti?
to je preci samozrejmost
preci kdyz vypnes koncovy stupen v nejakem rozdelanem mikrokroku tak si to nepamatuje a i kdyz by to nesjizdelo tak ti to o nejakou cast celokroku poskoci nekam jinam
to je preci samozrejmost
preci kdyz vypnes koncovy stupen v nejakem rozdelanem mikrokroku tak si to nepamatuje a i kdyz by to nesjizdelo tak ti to o nejakou cast celokroku poskoci nekam jinam
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ja nie. Ráno zapnem a večer vypnemrobokop píše:ty nereferujes po zapnuti?
to je preci samozrejmost

já vypínám jenom H1, EMC je zapnutý trvale. Tento stav bude napraven po instalaci referenčních spínačů.
Problém nastal, když mašina jela dál než jsem chtěl - potom jsem zjistil, že můj mladej při každém průchodu kolem mašiny si jen tak z plezíru tahal za řemínky

Problém nastal, když mašina jela dál než jsem chtěl - potom jsem zjistil, že můj mladej při každém průchodu kolem mašiny si jen tak z plezíru tahal za řemínky

No, ja zatial este nemam co referovat 
Ja tam budem mat ac servo a ono sa sprava tak, ze po zapnuti drzi svoju aktualnu polohu, citac polohy v driveri ci sa nuluje, to neviem, musim sa pozriet.
co sa tyka sw limitov v emc napriklad, tak to by sa malo ulozit po vypnuti,nie?
Inak asi tu brzdu budem musiet zbastlit sam, leb nastali s tym necakane komplikacie, asi nic standardne by tam nevoslo

Ja tam budem mat ac servo a ono sa sprava tak, ze po zapnuti drzi svoju aktualnu polohu, citac polohy v driveri ci sa nuluje, to neviem, musim sa pozriet.
co sa tyka sw limitov v emc napriklad, tak to by sa malo ulozit po vypnuti,nie?
Inak asi tu brzdu budem musiet zbastlit sam, leb nastali s tym necakane komplikacie, asi nic standardne by tam nevoslo
Hehe, zasa sme sa presvihli do profi masin 
Btw k povodnemu dotazu, vcera som robil nejake nacrty, vychadza mi to tak, ze brzda bude bubon asi fii80mm na hriadeli a na to budu tlacit dve celuste stahovane pruzinou a roztahovane elektromagnetom, proste nic extra, ale:
problem je v tom, ze tam nemam miesto na lozisko pre tu skrutkovicu, takze ona bude len na predopnutom domceku na druhej strane a na matici, ktora ma nejaku volu v radialnom smere.
Nic lepsie ma nenapada, snad niekoho nieco lepsie napadne......

Btw k povodnemu dotazu, vcera som robil nejake nacrty, vychadza mi to tak, ze brzda bude bubon asi fii80mm na hriadeli a na to budu tlacit dve celuste stahovane pruzinou a roztahovane elektromagnetom, proste nic extra, ale:
problem je v tom, ze tam nemam miesto na lozisko pre tu skrutkovicu, takze ona bude len na predopnutom domceku na druhej strane a na matici, ktora ma nejaku volu v radialnom smere.
Nic lepsie ma nenapada, snad niekoho nieco lepsie napadne......
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
uplne nejlepsi je zapadka a jeden malinkatej mikrospinac kterej zjisti ze ti vozejk vyjel az nahoru
kdykoli muzes masinu vypnout
tim ti zaklapne zapadka a osa pri tom malinko sjede
pote co to zapnes nechas stroj najet do referenci a on pojede nakoru dokud si necvakne tim mikrospinacem
pripouziti vhodneho mikrospinace je to presne na 0.01 - 0.02mm
coz v tvem pripade asi nebude
a bude to dost nachylne na pibrzdovani za chodu a nedobrzdovani pri vypnuti navic slozite na vyrobu komponent
protoze na to potrebujes vic dilu nez na tu zapadku a mnohem presnejsich dilu
na tu zapadku staci rucni vrtacka a pilnik
par kousku zeleza a elektromagnet
kdykoli muzes masinu vypnout
tim ti zaklapne zapadka a osa pri tom malinko sjede
pote co to zapnes nechas stroj najet do referenci a on pojede nakoru dokud si necvakne tim mikrospinacem
pripouziti vhodneho mikrospinace je to presne na 0.01 - 0.02mm
coz v tvem pripade asi nebude
a bude to dost nachylne na pibrzdovani za chodu a nedobrzdovani pri vypnuti navic slozite na vyrobu komponent
protoze na to potrebujes vic dilu nez na tu zapadku a mnohem presnejsich dilu
na tu zapadku staci rucni vrtacka a pilnik
par kousku zeleza a elektromagnet
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)