První mašinka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
yety

6. 7. 2014, 7:50

Již delší dobu sem si vše srovnával v hlavě, nedávno to hodil na 3D a teď čekám na kritiku co změnit :wink:
Na podzim začínám stavět.

Parametry :
X - 950 mm ; Y - 800 mm ; Z - 200 mm
- Lineary HIWIN 20mm (HGR) na všech osách
- Šrouby 25mm valcované stoupání 5
- Motory 3x Easy Servo Motor 4Nm z CNCshopu (snad budou stačit)
- řizení GVE 84 Gravos?
- Vřeteno to ukáže čas

Technologie výroby je svařenec tvaru U který je pod kolejnicí a ložiskových domcích , ten je zalitý do polymerbetonu ,
nějaké armování bude , ale budem v betonu asi jen na volno popřípadě svázáno.
Osa Z je ocelový svařenec.

Celková váha (dle Inventoru cca 500Kg , odhadované náklady 50 000kč)

Pár fotek modelu :

ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Pepa z depa

21. 7. 2014, 5:26

čau, máš to moc pěkné, jen mi nesedí těch 50.000Kč to jsem si myslel taky, spíš počítej tak se stovkou, když si vše obrobíš sám :D

P.S. Možná Z-etko by šlo bez problémů ještě předělat "na přímo" bez řemenů, vůbec ty řemeny, nevnese to do té krásně tuhé konstrukce vůle??
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
filla
Kontaktovat uživatele:

21. 7. 2014, 5:42

ja bych udelal stul obracene, voziky dole a kolejnice na stole, jako bonus tim ziskas vetsi upinaci plochu, vystuzis stul a nebude ti padat bordel na kolejnice a sroub -tedy usetris naklady na krytovani
a jako vzdy, nevhodne ulozeni kolejnic na portale, pro tuhost je lepsi, kdyz hmotnost na kolejnici lezi, nikoli visi
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
chb

21. 7. 2014, 5:50

Hiwin, beton ... proč jen lisované šrouby
proč ten dlouhý řemen zepředu - nebyl by lepší krátký a zezadu ?
ještě bych dokreslil krytování - v nějaké podobě je potřebné a chtě nechtě se mu musí konstrukce trochu přizpůsobit
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Pepa z depa

21. 7. 2014, 6:16

... jako fakt? :D
filla píše:a jako vzdy, nevhodne ulozeni kolejnic na portale, pro tuhost je lepsi, kdyz hmotnost na kolejnici lezi, nikoli visi
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
yety

23. 8. 2014, 11:42

Pepa z depa píše:čau, máš to moc pěkné, jen mi nesedí těch 50.000Kč to jsem si myslel taky, spíš počítej tak se stovkou, když si vše obrobíš sám :D

P.S. Možná Z-etko by šlo bez problémů ještě předělat "na přímo" bez řemenů, vůbec ty řemeny, nevnese to do té krásně tuhé konstrukce vůle??
Ono je i na profi mašinách řemen ne? , minimálně to Z by tak šlo udělat jenže zase by tam musela být spojka , podle mě by měla být vůle v napnutém řemenu naprosto minimální.

filla píše:ja bych udelal stul obracene, voziky dole a kolejnice na stole, jako bonus tim ziskas vetsi upinaci plochu, vystuzis stul a nebude ti padat bordel na kolejnice a sroub -tedy usetris naklady na krytovani
a jako vzdy, nevhodne ulozeni kolejnic na portale, pro tuhost je lepsi, kdyz hmotnost na kolejnici lezi, nikoli visi

Sakra jak bys to chtěl udělat? To by vyjíždělo z vozíků ne?
filla
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2014, 11:56

yety píše:Sakra jak bys to chtěl udělat? To by vyjíždělo z vozíků ne?
zeby takto: http://www.ecpur.com/itm/5.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
yety

23. 8. 2014, 12:03

filla píše:
yety píše:Sakra jak bys to chtěl udělat? To by vyjíždělo z vozíků ne?
zeby takto: http://www.ecpur.com/itm/5.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Mo nevím , moc se mi to nelibí abych řekl pravdu a nejsem si jistý jestli je to lepší řešení , to bys musel mít vozíky pod celým stolem a ne jenom tam kde frezuješ.
Chtělo by to podpořit výpočtem .
yety

23. 8. 2014, 12:22

Minulý týden jsem testoval směs , týden to tvrdlo dneska sem to rozbil.
Na první pohled vypadá použitý epoxid vhodně jen to chce doladit směs (jemné se drží dole).

Použité kamenivo asi není vhodné , při rozbití se rozlomil kámen takže asi na příští pokus seženu žulu.
Všechno plnivo jsem 4h sušil v troubě. Dle lomu však vypadá že by to chtělo více střední zrnitosti kamene na vyplnění mezer.

Složení je
60% (8-16mm)
25% (5-8mm)
15% (křem. písek cca do 2mm)
10% (epoxid 455 + P11 )

Druhou várku nechávám týden máčet v oleji Epoxy 455 dle katalogového listu dlouhodobě odolává oleji a mazivům (oproti třeba 550)

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“