Vhodná elektronika pre 3D tlačiareň.

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
BlackJack

10. 7. 2014, 10:40

Zdravím.

Rozmýšľam o stavbe 3D tlačiarne typu RepRap a neviem, akú elektroniku použiť. Mám tieto varianty:

1. Gen7 Elekronics

Vlastná stavba tejto dosky, stránka na reprap: http://reprap.org/wiki/Gen7 a aj český článok o stavbe tejto elektroniky: http://uart.cz/1280/elektronika-gen7-pro-reprap/. Základ tvorí procesor ATMega.

2. dosky Andurino

O týchto doskách tu je celkom dosť popísané, sú lacné (teda aspoň čo som videl, eBay, Aukro...).

3. CNC Drivers

Ovládače krokových motorov + oddeľovacia doska, používané v stavbe CNC fréz.
1 motor = 1 driver + oddelovacia doska,
niečo ako : http://www.ebay.com/itm/Single-Axis-TB6 ... 540aef5348" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.com/itm/5-Axis-CNC-Brea ... 20e435e988" onclick="window.open(this.href);return false;

Poraďte, akú elektroniku by som mal použiť na 3D Tlačiareň, prípadne aké máte s nimi skúsenosti. Ak poznáte aj niečo iné, napíšte, rád sa nato pozriem. Ďakujem za odpovede.
azamo

10. 7. 2014, 11:03

Vůbec to neřeš a kup Arduino + ramps .
Já mám gen7 , ale už bych se s tím nepatlal zbytečně složité a pracné a ve finále moc neušetříš .
A drivery pro CNC je nesmysl musíš tam mít použité Arduino na kterém jede ovládání tiskárny .
Software + firmware je nejlepší http://www.repetier.com/ .
Mex

10. 7. 2014, 7:07

azamo píše:A drivery pro CNC je nesmysl ...
No vidíš, a já si naopak myslím, že použít aspoň trochu seriózní driver místo těch mrňavých Pololu je dobrý nápad.
Snad jediná výhoda Pololu driverů je miniaturizace výsledné elektroniky. Pokud ale místo není problém, tak snad jakýkoli driver je lepší než Pololu.
azamo

10. 7. 2014, 7:13

No drivery ano ale ne oddělovací desku .
Stejně musíš použít nějaké arduino ovládání tomu se nevyhneš .
A to pololu není zase tak špatné na nema17 motory úplně v pohodě stačí .
A třeba nějaké TB6560 je proti pololu naprosto zoufalé .
Já mám Gen7 s pololu už skoro tři roky a chodí to naprosto v pohodě .
Taky je celkem rozdíl v ceně :)
Mex

10. 7. 2014, 8:10

azamo píše:A třeba nějaké TB6560 je proti pololu naprosto zoufalé .
Hm. Pololu má sice drobnou výhodu v lineárně nastavitelném omezení proudu, ale jinak má proti běžným laciným driverům s TB6560 už jen nevýhody. Hlavně v reálné zatižitelnosti, kdy se při jen trochu větším proudu ten chip rozžhaví málem do červena. Odpor v sepnutém stavu to má stejný jako TB6560, ale plocha toho integráče je mnohem menší, a díky nesmyslné miniaturizaci těch driverů se tam ani nedá přidělat rozumný chladič.
Na 3D-print fórech si spousta lidí stěžuje, jak jim drivery odešly. Při použití takových maličkých motorů, jako se používají v 3D tiskárnách, typický CNC driver s Toshibou skoro ani nepozná, že je na něho něco připojeno.
drk222

11. 7. 2014, 1:11

Chladič se dá přilepit velmi snadno a pak se to nepřehřívá. Jen je třeba nenastavovat ten proud na víc než 50%. Používám je už 5 let bez problému...
Jinak nejhlavnější důvod je cena a snadná dostupnost/náhrada.
Mex

11. 7. 2014, 2:31

drk222 píše:Chladič se dá přilepit velmi snadno a pak se to nepřehřívá.
Správný výraz by byl asi "chladiček", jako zdrobnělina od slova chladič. Díky konstrukci toho driveru i desek, do kterých se to strká (RAMPS a spol.) se tam žádný seriózní chladič použít nedá. Navíc je ten chip strašně malý (cca 5x5mm) a dostupný jen z jedné strany, takže teplosměnná plocha je prostě z principu příliš malá, takže to nikdy dobře chladit nebude. Fyziku neokecáme.
drk222 píše:Jinak nejhlavnější důvod je cena a snadná dostupnost/náhrada.
Možná tak ta cena, i když asi ani to moc ne.
Ale dostupnost/náhrada, když v případě vytažení drátové kabeláže (tak, jako se to dělá u CNC) můžu použít libovolný driver, kterých je plný eBay i další obchody v obrovské šíří výkonů i provedení?
drk222

12. 7. 2014, 11:38

Ale kdeže. Chladič se dá přilepit tak, aby byl na celé ploše toho pidičipu. Nad ním pak klidně mohou být tak 1x1 cm žebra, bohatě to stačí, chce to jen trošku šikovnosti. Sám mám z boku RAMPS ještě jednoduchý větráček, který ty žebra chladí. Chladič jsem koupil asi za 10kč jeden a rozřezal ho příčně. Jediné čemu to vadí je pak přístup k té regulaci proudu.

Je třeba si uvědomit, že to co to bude řídit prostě nic dražšího/většího nepotřebuje....

A co se týká dostupnosti tak je toho hromada jak po různých obchodech u nás i v evropě, tak z číny (s dopravou zdarma). Přesně to pasuje do všech verzí elektroniky atd...
azamo

12. 7. 2014, 1:03

Pokud jde o ovládání tiskárny tak Ramps + pololu je prostě nejjednodušší řešení .
Cenově to vychází dobře a pokud jde o funkčnost tak je to naprosto dostačující .
Tak nechápu proč si komplikovat život nějakýma velkýma driverama .
Navíc asi snad všechny firmwary mají přímou podporu RAMPS takže naprosto jednoduché nastavení .
Když ti na tiskárně chcípne jeden driver tak se nic neděje většinou nedojde k žádné katastrofě .
Když jde o ovládání nějaké větší frézky tak to je trochu jinak tam ty kvalitní drivery mají smysl .
Mex

12. 7. 2014, 3:43

Pokud někdo náhodou neví, jak ty zde zmiňované drivery vypadají, tak jsem je pro ilustraci přiložil.
Ten zelený je běžný a asi nejlevnější driver s TB6560, ten červený je Pololu, tj. driver s chipem A4988. Ten velký černý chip je vlastní Toshiba TB6560, ten srandovní kousek hliníku je "chladič", který se k driverům Pololu prodává.
Opět podotýkám, že odpor výkonových spínačů v sepnutém stavu u obou driverů je stejný, takže množství tepla, které je třeba uchladit je stejné (fyzika je sviňa).

Takže použitím driverů Pololu získám pár ušetřených centimetrů čtverečních a (možná) ušetřím nějaký dolar (ten driver s Toshibou stojí na eBay kolem 10 USD). Zato získám (s Pololu) řešení, které pracuje na hranici možností, vyžaduje trvalé aktivní chlazení a občas i tak odejde, kdežto s Toshibou to bude nesmrtelné a uchladí se to v pohodě samo (chladiče jsou jen maličko vlažné).

Drivery Pololu jsem měl 3 kusy, z toho mi jeden při pokusech umřel. Elektronika mě živí už mnoho let, takže si troufnu tvrdit, že jsem se k němu choval slušně. Ty další 2 Pololu (asi) fungují, protože jsem je pak odložil na dno šuplíku s tím, že tudy pro mě cesta nevede.
Těch Toshib mi rukama šlo cca 80-100 ks, a jak vypadá vadná zatím naštěstí nevím.

Poznámku o podpoře ve firmware jsem nepochopil. Drivery Pololu i TB6560 mají ovládání STEP/DIR, takže fungují úplně stejně. Má-li ovládání STEP/DIR, tak klidně můžu použít i driver z Mongolska.

Svět je barevný a každý má jiné priority.
Já to určitě nepíšu proto, abych hanil drivery těm, co už si to Pololu pořídili. Píšu to jako odpověď původnímu tazateli, aby věděl, že jsou i jiná než "oficiální" řešení.
Toshiba_a_Pololu_2.jpg
Toshiba_a_Pololu_1.jpg
azamo

12. 7. 2014, 4:36

No tou podporou firmwaru jsem myslel to že když je někdo lama na elektroniku tak objedná sadu ramps nahraje firmware a funguje to a nějaké step dir ho vlastně ani nemusí zajímat .
Samozřejmě pokud o tom něco víš tak je to úplně jedno jaké použije drivery .
No a s tím chlazením to není zase tak horké mám tam ty malé chladiče a i po deseti hodinách tisku jsou sotva teplé a to tam nemám ventilátor .
Spíš je problém v tom že zrovna tady ta jednoosá čína nemá sinus a pololu nevím jistě , ale řekl bych že ano . Prostě plynulost chodu je úplně jiná .
A taky to pololu je mnohem rychlejší .
drk222

12. 7. 2014, 5:00

Hele nikdo tu netvrdí že ty pololu jsou ve všem lepší, ale proč bych měl mít jeden řadič větší než celou desku s elektronikou, když to pololu funguje už čtyři roky spolehlivě......
Mex

12. 7. 2014, 5:47

Můj poslední příspěvek na tohle téma.
azamo píše:Spíš je problém v tom že zrovna tady ta jednoosá čína nemá sinus a pololu nevím jistě , ale řekl bych že ano . Prostě plynulost chodu je úplně jiná.
Tys to zkoušel?
Driver generuje proud pro jednotlivé cívky motoru v diskrétních úrovních (nakonec proto je to krokový motor/driver). Čím je těch diskétních hodnot víc během jednoho cyklu, tím víc se průběh proudu blíží sinusovce. Oba drivery umí microstepping 1:16, tj. jedna sinusovka proudu je rozdělena na 64 diskrétních hodnot.
Ještě si můžeš hrát s decay (odbuzením cívek), tady poskytuje Toshiba víc možností nastavení.
V praxi za rychlejšího běhu motoru díky indukčnosti vinutí většinou nestačí dojít k ustálení proudu na těch diskrétních hotnotách, takže pak bys skutečně naměřil víceméně sinus (platí samozřejmě pro oba drivery).
azamo píše:A taky to pololu je mnohem rychlejší .
Ano, to je pravda. Pololu teoreticky umozňuje frekvenci pulsů STEP až 500 kHz, Toshiba 50 kHz.
Tak počítejme ten nejhorší scénář: pokud mám standardní motor s 200 pulzy na otáčku, použiju nejvyšší microstepping 1:16 a tu úplně nejmenší řemenici se 16 zuby pro řemen GT2, tak to pro 50 kHz vychází na rychlost pojezdu 500 mm/s neboli 30 m/min. Je to málo?
azamo

12. 7. 2014, 7:18

No jo tak máš pravdu :)
Já vycházím z praktické zkušenosti .
Měl jsem na mém hobby strojku motory nema 17 1.6A a pololu . šrouby trapéz 12 x 4 napájení 26V
Chodilo to v pohodě kolem 2500 mm/min krokování 1/16
Chtěl jsem to vylepšit tak jsem koupil jednoosé drivery z ebay (přesně ty co máš na fotce).
A najednou to jede max 1500 mm/min .
Zkoušel jsem všechno možné ,ale opravdu to má takový hrubý chod a chytá to různé vibrace :(
Tak kde dělám chybu ?
Mex

12. 7. 2014, 7:56

Zkontroluj časovací kondenzátor na noze 7, pro rychlé otáčky by měl by mít 100pF. Pak to umí frekvenci STEP až 50 kHz.
Jinak pro těch 2500 mm/min a mikrokrokování 1:16 vychází frekvence STEP přes 33 kHz, což už je docela dost, pokud to řídíš PC přes LPT port.
Taky můžeš mít problémy s časováním pulzů STEP, měly by mít aktivní úroveň nejmíň 10 us (tomu Pololu stačí 1 us).
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“