řízení pro km

Odpovědět
amater

8. 8. 2014, 2:51

Dobrý den už delší dobu sleduji tuto tématiku už sem začal stavět cnc frézku. Ale měl bych prozbu . plánuji použít motory nema 23 abych se vešel do 3 amper. S toho vycházim při použití koncových stupnu. Plánuji bud tb6560 a nebo l297-298 . Katalogové zapojení nejni nějak složité a na netu se nechá najít i pár konstrukcí... ale nevim na kolik funkčních. Ale o toto se mi zas tolik nejedná. Mě se jedná spíše o to že bych chtěl urobit desku která by byla pro 4 osy a měla na sobě i oddělení. Když to řeknu hnusně řídící desku pro 4 osy ( něco jak jsou čínské červené a modré). Jen si nejsem uplně jistej s tim jestli používat hradla 74hct14. Má vize je vše poskládat na jednostranej plošnák. Prosim o rady a zkušenosti. A jestli ste třeba někdy někdy dělal rád se kouknu na vaše výsledky.

Ps určo mi budete namítat at se s tim nezabejvám... ale zase na druhou stranu podporovat čínany mě nebaví... a co se udělá poctivě přežije vše....
Thomeeque

8. 8. 2014, 6:24

Dělat to vše na jednu desku je podle mě pitomost, protože sebepoctivěji postavený driver s TB6560 (o L298 nemluvě) rozhodně vše nepřežije.. vymysli si to tak, že budeš mít základní desku, na které budou vstupní obvody ("oddělení") a drivery pro jednotlivé osy se do ní budou strkat coby samostatné moduly. Připadná oprava pak bude o tom snadno vyndat a opravit jednoduchý modulek (navíc můžeš mít jeden připravený v záloze pro opravdu rychlý fix). Jednostranná deska by neměl být problém, taky tak funguju.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
amater

8. 8. 2014, 9:41

Ano na jednu stranu máš pravdu ale na druhou zbytečné drátování... propojování a extra rozvaděče... na druhou sreanu určo to nebude lehké při opravách ale já zase ci něco co bude jednoduché a bude plnit svou funkci plánuji i cnc soustruh ( jen něco malého takže 3a na motor by měli stačit proto bych se zabejval tímto...) a příde mi to dobrej nápad... co se koukal tak čínské desky na více os(at 3 nebo 4 používá dost lidí i na tronech.. ) je to podle mě jednoduché připojit signal z kompu a pak jen připojit motory a funguješ..
amater

8. 8. 2014, 9:44

V tomto tématu tu se určitě budem rozcházet... já chci něco co bude funkční nechci řešit nějaký extra mikrokroky.. můj sen je postavit si soustruh a ještě jednu malou frézku z balzy a tuto desku zabudovat do podstavce... která by sloužila spíše na výstavku.. ale netvrdim že by do dřeva nemohla kousnout...
Thomeeque

8. 8. 2014, 11:09

amater píše:Ano na jednu stranu máš pravdu ale na druhou zbytečné drátování... propojování a extra rozvaděče...
Tak existují i dutinkové/kolíkové lišty, takže toho drátování navíc nemusí být moc, teoreticky i žádný, ale lámat tě nebudu, byl to jen podnět k zamyšlení :)
amater píše:V tomto tématu tu se určitě budem rozcházet... já chci něco co bude funkční nechci řešit nějaký extra mikrokroky.. můj sen je postavit si soustruh a ještě jednu malou frézku z balzy a tuto desku zabudovat do podstavce... která by sloužila spíše na výstavku.. ale netvrdim že by do dřeva nemohla kousnout...
Todle je počítám reakce na přispěvek, kterej pak někdo smazal..? Každopádně frézka z balzy? To zní hodně bláznivě..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
amater

8. 8. 2014, 11:27

nn to byl jen dodatek... že chci pak na frézce vyrobit další malou frézku a z tou balzou byl překlep:-d měla tam bejt překližka:-D
Hades

10. 8. 2014, 5:00

to co ti radí Thomeeque, tedy oddělené desky, je dokonalost sama...
představ si, že ti lehne jeden driver a kvůli tomu budeš mordovat velkou desku, zatímco jednotlive drivery snadno vyměníš. Ono tech drátů zase tolik není, a pokud nedáš jinak, tak si postav zběrnici, kam to jen napícháš
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“