Soustružení silonu

karelmu

15. 8. 2014, 2:08

Vazeni, zajimalo by me, jake mate zkusenosti se soustruzenim silonu, jsem domaci kutil a obcas potrebuji neco udelat na malem soustruhu (Proma SPB-550), proto me vyhovuji i lehce obrobitelne materialy. Koupil jsem v Praze ve Ferone silon pod oznacenim PA6, je ve dvou provedenich, bilem a zlutem. Zluty se obrabi suprove, ale bily me "tece" a obrabi se spatne a na konci u obrobeneho osazeni zustane roztavena spona, pouzivam bud radeka ci slin. karbid. platky, prumery silonu 10 az 20 mm otacky 1000 ot/min, posuv okolo 0,1 mm/ot. Nevite nejakou fintu, abych obrabel dobre i bily silon? Nechladim, pomohlo by treba chlazeni necim? Diky Karel
filla
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2014, 2:32

kovany nuz, nebo radeco, velky uhel spicky a mensi tocky, vetsi posuv, musis docilit zmenseni treni a tim vytvareni tepla
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
karelmu

15. 8. 2014, 3:41

Moc diky a kdyz bys to vzal v nejakych číslech? řezná rychlost apod? Dá se nečím silon mazat? Nevis nejaky nazev pro zluty silon, az pojedu do Ferony, zkusim se zeptat, ale nemyslim, ze budou nazev znat, meli to vse pod PA6?
origosch

15. 8. 2014, 3:44

Hlavní je ostrý messer s vyleštěným čelem. Chlazení taky pomůže.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Mex

15. 8. 2014, 4:15

karelmu píše:ale nemyslim, ze budou nazev znat, meli to vse pod PA6?
Nepíšeš, odkud jseš.
K těm polyamidům mají ve Feroně v Brně na Skořepce papíry s popisem vlastností obou těch materiálů (jsou přímo u těch tyčí na stojanu). Takže zřejmě budou existovat i jinde.
filla
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2014, 5:41

on uz v podstate silon, jako takovy neni, dnes je to zdruzeno pod techicke plasty/poyamidy, pohledej v okoli, kdo tohle prodava, budes mit vetsi vyber a sirsi moznost pouziti, ne na vsechno se ten "silon" hodi

p.s. kdo uhodne, kdo vynalezl silon?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
testone
Sponzor fora

15. 8. 2014, 6:14

prof. Wichtrle (mj. oční čočky), potomek z rodiny - firmy Wichtrle a Kovářík (Wikov)
jeho tuším prasynovec je dneska pod značkou Wikov nějvětší světový výrobce převodovek pro větrné elektrárny
a pak že to nejde
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
karelmu

18. 8. 2014, 9:29

Všem díky za odpovědi

@Mex jsem z Prahy kousek od konečné metra Černý most. V Praze ve Ferone měli jen jednu ceduli s PA6, az se tam dostanu, zkusím zjistit víc, samotného by mě zajímalo přesnější určení
@filla diky, uz jsme bohuzel takezjistil, ze silon není jako silon

Nevíte někdo, kde se da osobně koupit silon k obrabění v Praze, zasilk. službu jsem objevil, ale chci koupit kousek na vyzkoušení.
Které druhy jsou vhodné k soustružení a které ne?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 8. 2014, 8:13

Ono je docela dobře možné, že ten bílý "silon" nebude silon. Někteří prodejci znají jen silon a polyester (rozuměj polystyren) a náhodně tak označují všechny materiály co mají skladem :D

Vem z každého kousek špony a udělej čichometrickou zkoušku se zapalovačem, hned bude jasno :-) Jinak obecně nevadí, že se ta špona taví, ideálem při obrábění plastů je studený obrobek a horká špona, čehož se dosáhne tak jak výše píše filla (chlazení je podle mých zkušeností vhodné jen ve speciálních případech, normálně se termoplasty nechladí).

Objednat se to dá u mnoha dodavatelů technických plastů, třeba http://www.tribon.cz" onclick="window.open(this.href);return false;. Doporučil bych koupit pár tyčí různých materiálů jako PA6, POM-C, HDPE a prostě vyzkoušet, když nebudeš kupovat zrovna teflon nebo PEEK tak to vyjde na pár korun.
Aleš Procháska
karelmu

19. 8. 2014, 2:31

jeste davam info z Ferony Praha, treba se nekomu bude hodit:
"vedli jsme jen silon PA6 od 20 mm,menší totiž náš výrobce nevyrábí,ale množili se dotazy na menší průměry,tak jsem sehnal dovoz z Německa od pr. 8-18 mm a bylo nám řečeno že je to s podobnými vlastnostmi jako PA6, název tohoto výrobku je TECAMID a je vyráběn jinou technologií než litím, tak se opravdu může hůř soustružit"
jak jsem se dival na netu, tak vyrobci moc nerozlisuji TECAMID a PA6, ale u PA6 je psano extrudovany, jak jsme nastudoval, mel by se vyrabet protlacenim pres neco, takze mozna v tom je rozdil........
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 8. 2014, 6:01

Tecamid je souhrnný název pro celou řadu polyamidů, takže je možné, že nakupují jiný než přesně Tecamid 6. Mezi litým a extrudovaným může být také rozdíl. Osobně raději tyhle věci kupuju někde, kde mi dají vybrat. A navíc raději než z polyamidu dělám z POM-C, ten se soustruží úplně špičkově :)
Aleš Procháska
karelmu

20. 8. 2014, 12:40

Ahoj Alesi, moc diky, konecne udaj, ktery chci, kde kupujes POM-C? Koukam, zes z Prahy, ja jsem z H. Pocernic, jak jsi psal typ http://www.tribon.cz" onclick="window.open(this.href);return false;, tak tam me psali, uz je to par mesicu, ze mohou jen zaslat z Brna a nemaji k prohlednuti.
diky Karel
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2014, 6:18

U mě to není úplně relevantní, ve firmě plasty kupujeme ve velkém a to už se dodavatel vybírá zase trochu jinak :-) Ale Tribon má sklad taky ve Staré Boleslavi, tam se to dá po dohodě vyzvednout a z Počernic to tam máš pár minut :-) Nebo ti můžu dát odřezky, jestli pojedeš kolem mě :-)
Aleš Procháska
karelmu

21. 8. 2014, 12:10

Ahoj Alesi, pokud bys mel par odrezku, staci i jen nekolik cm, byl bych rad, alespon si vyzkousim jiny material, s plasty moc zkusenosti nemam, delam spise z oceli. Zbytky bych si vyzvednul pokud myslis v Praze, mas tam i Roudnici, ta je pro me zruky. Zatim nepospicha, pokud bys chtel, muzeme nekdy zajit na pivo, alespon se ti tam mohu hned revansovat. O Tribonu vim, ale tam nemaji nic k videni, jen objednat a privezou klidne i domu. Z toho materialu z Ferony se da neco udelat, triska se tavi a je tam pak takovy "ksilt" na obrobku, ale delam jen par kusu rocne a tak to jde, ale pokud bych chtel neco vetsiho, bral bych lepsi material
Diky Karel
testone
Sponzor fora

21. 8. 2014, 2:37

karelmu píše: triska se tavi a je tam pak takovy "ksilt" na obrobku,
Diky Karel
tupý nůž a nevhodná geometrie
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“