Moje první mašinka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
RHtronix

15. 9. 2014, 11:53

Zdravím,taky přispěju svojí trochu do mlýna...
Jedná se o můj první CNC stroj. Profily nařezány na míru u nás, spojovací materiál z řeleřářsví a zbytek +- z ebaye. Momentálně je nejslabší díl dřevěný úchyt na vřeteno - boční síly při frézování s ním pohnou.
Na stole je zrovna upnutý hliník 2007 ze kterého dělám nový úchyt pro nový držák vřetene, tentokrát s hliníku.
Zatím jsem frézoval sklotextit rychlostí 250mm/m, frézka 3,175 z ebaye, 20000ot/min a tenhle hliník 200mm/m, fréza 2 břitá z cnc shopu, přimazáváno lihem, 20000ot/min (to je asi zbytečně moc, že?). Pak ještě nějaké frézování otvorů do hliníkových krabiček.
S výsledkem jsem spokojen. Chci ještě dodělat vodní chlazení (zatím chladím z kýblu do kýblu samospádem), čerpadlo a topení do felicie už mám koupené) a hlavně úchyt na to vřeteno.
Celková cena je skoro přesně 25000 bez PC. Řízení LinuxCNC a modrá deska z Činy (časem taky nahradím něčm lepším)
Jak jsem psal, je to moje prvotina, budu rád za případné rady a vylepšení. Mk. II chci dělat asi tak za rok, takže do té doby můžu vylepšovat tohle...
Níže je pár fotek. Mám i vedeo z frézování hliníku, ale musím jej nějdřív zmenšit na přijatelnou úroveň.
20140914_194721_.png
20140914_194735_.png
20140914_194746_.png
Airm@n64

15. 9. 2014, 1:47

Tvoja mašina je fajn :-) Mě se libí jak člověk dokáže improvizovat a pomoct si tím co má :-) rozpočet je taky OK :-) A už to něco vyrábí :-) Držím palce :-) Nato video jsem zvědavý :-)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2014, 2:18

Doplň ještě rozměry, komponenty, řízení atd. Pro inspiraci ostatním jsou to důležité informace.

PS: To vřetýnko tomu hodně pomohlo.
PS2: nemá to uchycení Z osy nějakou malou vzdálenost? Kostky mi přijdou poměrně dost u sebe.
PS3: Pokud jsou ty lineární ložiska moc volně a nejsou předepnuté, dá se "předepnutí" dodělat. Stačí z boku bloku vrtnout 4 šroubky a jemě ložisko přišponovat. Pomůže to znatelně na tuhosti.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RHtronix

15. 9. 2014, 3:00

Cjuz píše:Doplň ještě rozměry, komponenty, řízení atd. Pro inspiraci ostatním jsou to důležité informace.

PS: To vřetýnko tomu hodně pomohlo.
PS2: nemá to uchycení Z osy nějakou malou vzdálenost? Kostky mi přijdou poměrně dost u sebe.
PS3: Pokud jsou ty lineární ložiska moc volně a nejsou předepnuté, dá se "předepnutí" dodělat. Stačí z boku bloku vrtnout 4 šroubky a jemě ložisko přišponovat. Pomůže to znatelně na tuhosti.
Lineáry jsou 800mm X, 500mm Y, 300mm Z. Zko má 100mm (mezi vozíky 1cm). Asi to není úplně moc, ale chtěl jsem rozumný posuv na Zku. Mk.II bude mít rozestup větší (možná i upgrade Mk.I.)

Zatím chodí lineáry dobře bez znatelné vůle, ale do budoucna - těmi šrouby se to ložisko má zdeformovat, aby těsněji doléhalo na kolejnici (vyndat ložisko ven, do vozíku udělat díru a závit, ložisko vrátit a šrouby stáhnout)?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

15. 9. 2014, 4:06

Správně je to takto
Obrázek
ale funguje to i jak píšeš
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“