Plánování frézky

Frizbee

18. 9. 2014, 9:16

Jsem lehce pokročilý letecký modelář se vztahem ke strojařině a rád bych si postavil cnc frézku na domácí hobby frézování. V provozu by měla být, třeba jednou za měsíc na vyfrézování jedné až dvou sad dílů na letadlo. Nic na kšeft.
Frézka by měla být určená na balsu a leteckou překližku max 6mm tlustou, z překližky bych frézoval minimum dílů = delší časy by mě netrápili. Rozhodně nechci obrábět žádný kov, maximálně zkusit nějaký měkký plast. Pokud by obrábění plastu byl velký konstrukční a finanční skok, tak bych se něj vybodl, není to priorita spíš možný bonus.
V práci mám možnost "zadat" výrobu a úpravu dílů pro stavbu na tento stroj http://www.mazak.eu/Multi-Tasking-Machi ... rex-i-300S

Zatím přemýšlím takhle
- pracovní rozsah cca 300 x 500 x 100
- přesnost 0,1mm beru jako naprosto dostatečnou
- trapézy 12x4
- vodící nepodepřené tyče, materiál nerez 14021 h9, průměr 12 nebo 16mm (tady si vůbec nejsem jistej, nevím jak vypočítat průhyb tyčí když fréza zabere do překližky a většina z vás chce frézku na dural...)
- kuličková pouzdra uzavřená
- konstrukce z oceli, nebo hliníku
- na vřeteno bych použil http://www.dremeleurope.com/cz/cs/dreme ... 565-ocs-p/
- driver tříosový s TB6560 z číny, nebo je vhodnější mít na každý motor zvlášť driver
- netuším jak dimenzovat motory, kolik Nm by mělo stačit

Prosím o konzultaci a rady :)

Mohl bych koupit hotovou frézku, ale to prostě není ono. Vím že frézka bude něco stát, ale byl bych rád pokud by nebyla zbytečně předimenzovaná a tím i zbytečně dražší (plánuju obrábění jenom balsy a trochu letecké překližky).
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2014, 9:37

Na nepodepřené tyče se vybodni.
Sice to jde, a v požadovaných tolerancích to jede, ovšem je s tím strašná pakárna.
Mám průměr 20mm kalené a je to blato i na 400mm délky (ovšem na to cos psal by to taky šlo). Lepší je podepřená 16ka než plná 30ka.
PS: frézu 1-2mm na málo tuhém stroji zlomíš jak nic - dvě tři frézy a jsi na ceně za podepřené tyčky.

Základna s oceli je mnohem lepší, nic se nevymačkává a nebortí - ovšem je to váha :)

Driver s číny, ale né desku pro všechno! Pokud ti jde o prachy tak nejlevnější moduly (chodí to hodně lidem), pokud to chceš trochu podpořit tak čínský Leadshine.

Trapéz je OK, dal bych jen dvě matice, nebo jednu delší nařízl pro vymezování vůle.

Motory z toho vypadnou až bude konstrukce stát. Je lepší počkat.

Dremelka se na to moc nehodí, je to spíše nouzovka do začátku když je KRESS už moc peněz.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Frizbee

19. 9. 2014, 6:34

Když se podívám na cenu podepřených tyčí, tak rozdíl ceny je dost podstatný. Mám asi blbej dotaz, ale… měli by být podepřené tyče na všech osách (u Z to asi nemá smysl s pojezdem 100mm)?
Zajímalo by mě teda jestli by nestačilo tyče podepřít každých 50mm co nejnižším distančním sloupkem (v tyči vyfrézovaná ploška a závit) a použít ty nerezové tyče průměr 16 mat. 14021 h9. Docela by to byla úspora peněz.

Dremelka by byla pro začátek, její hlavní výhoda je, že ji mám v „šuplíku“.

Dal by se nějaký levný/čínský typ driveru doporučit, nebo nasměrovat po čem koukat. V tom se zatím moc neorientuju. Samozřejmě za málo peněz alespoň trochu muziky.
Ptám se na věci dopředu abych mohl alespoň odhadnout cenu a připravit na to přítelkyni :)
Frizbee

19. 9. 2014, 10:24

Díky za obchodní nabídku, ale myslím že přesnost trapézu pro mě bude dostatečná a cena je příjemnější. Tohle by bylo to předimenzování..
slezak77

19. 9. 2014, 12:56

http://www.ebay.com/itm/Single-Axis-TB6 ... 4ad834ccca" onclick="window.open(this.href);return false;
Tyhle mám a jedou v poho, a jak koukám už je slevnili o další dva doláče...
Perun... :twisted: :twisted: :twisted:
expertdb

19. 9. 2014, 1:57

Zajímalo by mne,jaké máš verze těch driverů? Je to napsane na tišťácích po odkrytování. Já mám dva, jeden byl starší(měl ještě přeházené svitche pro mikrokroky),když odešel vyreklamoval jsem ho a přišel mně již novější.Zatím fachá.....
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
slezak77

19. 9. 2014, 8:57

Mrknu napíšu....
Frizbee

22. 9. 2014, 6:10

Nikdo neví co se stane když použiju vodící nerezové tyče průměr 20 mat. 14021 h9 a podepřu je/nepodepřu je? Případně podepřu jen distančními sloupky. Opakuji že Frézku chci jenom na balsu a leteckou překližku, opravdu nechci vyrábět RC modely letadel z hliníku :D a přesnost 0,1mm mě stačí..
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2014, 6:23

Frizbee píše:Nikdo neví co se stane když použiju vodící nerezové tyče průměr 20 mat. 14021 h9 a podepřu je/nepodepřu je? Případně podepřu jen distančními sloupky. Opakuji že Frézku chci jenom na balsu a leteckou překližku, opravdu nechci vyrábět RC modely letadel z hliníku :D a přesnost 0,1mm mě stačí..
Jestli to nebude v originál hliníkovém V profilovaném lůžku tak to nemá smysl. Podepírání pak nebude na nic a vše ještě zhorší otevřené lineáry.

Pokud tyčky máš k dispozici klidně do toho jdi - fungovat to bude. Bylo by dobré si pohrát s ložisky a mírně je předepnout. Já jsem měl nejlevnější od INA z plechovou klecí a domek jsem udělal tak aby po nalisování šlo ložisko lehce ale pevně. :)
Standartní předepsaná díra pro ložisko "nefungovala" byla tam vůle. Tyčky jsem kupoval ze Sehradic Hydraulics, vodící tyče povrchově kalené a broušené.
Ještě je důležité konce tyček opravdu pevně ukotvit, má to dost vliv na jejich průhyb.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RaS

22. 9. 2014, 6:26

já se zeptám čemu říkáš přesnost 0,1mm.. to jako že uděláš třeba trup letadla kterej má být dlouhý metr a bude mít ve skutečnosti o 0,1mm méně nebo více? a nebo to samé na trupu kterej je dlouhej 0,5m nebo to samé na dílu kterej je velkej 1mm nebo jak? a nebo je myšleno že se ta frézka bude celá klepat do desetiny mm nebo jak je tenhle velmi oblíbený termín myšlen?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Frizbee

23. 9. 2014, 9:24

A já se zeptám jaký máš technologický postup výroby metr dlouhého trupu letadla na frézce s pracovním rozsahem 500mm x 300mm? Rád bych se to naučil! :D
Mě jde o výrobu menších dílů, žebra křídla, motorová přepážka... (vše se vejde do pracovního rozsahu)
Pracovní rozsahy jsou dány (500x300x100), tak asi přesnost od začátku osy do konce, že? Jsou použitelné tyče s tolerancí h9 http://www.virmet.pl/cz/technologie-vyroby/tolerance/, například u tyče s tolerancí h11 a průměru 50mm může být v různých místech rozdíl průměru skoro 0,2mm a tam může portál uhnout.
Tvůj stroj je absolutně přesný, pokaždé dojede tam kam má vřeteno neháže a vůbec se neklepe, řekněme na molekuly? Vlastně molekula je pořád moc velká jednotka co takhle atomy? Né atom je pořád moc velkej... No a mě stačí ta desetina milimetru..
RaS

23. 9. 2014, 9:32

tak ver tomu aby ti stroj chodil do presnosti desetiny mm v celem rozsahu musis to koncipovat uplne jinak
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

23. 9. 2014, 9:43

Frizbee píše:A já se zeptám jaký máš technologický postup výroby metr dlouhého trupu letadla na frézce s pracovním rozsahem 500mm x 300mm?
Já jsem na svý frézce s rozjezdem 19x21cm opracoval metrovou kytaru.. ale moje frézka je zázrak™ ;)
Frizbee píše:Pracovní rozsahy jsou dány (500x300x100), tak asi přesnost od začátku osy do konce, že?
A to je právě jen jedna z možností, jak to lidi chápou (viz. RaSův seznam).

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
spony

23. 9. 2014, 10:16

S tyčema h9 a h11 mám zkušenosti a nedělej si iluzi. Nejhorší pro mne bylo, že ta tyčka není kruhovitá ale je šišatá. A průměr lítá sice v toleranci, ale od hranice k hranici. Na metrové délce jsem běžné našel 3x maximum i minimum. Takže se ti může stát, že v nějaké poloze portálů, budeš mít větší vůli a nebudes schopen ji odstranit.
Spočítat průhyb není těžký. 500mm délka, 100N síla (cca 10kg), síla působí v půlce délky tyčky.
Průhyb: 0,158mm
testone
Sponzor fora

23. 9. 2014, 11:38

spony píše:S tyčema h9 a h11 mám zkušenosti a nedělej si iluzi. Nejhorší pro mne bylo, že ta tyčka není kruhovitá ale je šišatá. A průměr lítá sice v toleranci, ale od hranice k hranici. Na metrové délce jsem běžné našel 3x maximum i minimum. Takže se ti může stát, že v nějaké poloze portálů, budeš mít větší vůli a nebudes schopen ji odstranit.
Spočítat průhyb není těžký. 500mm délka, 100N síla (cca 10kg), síla působí v půlce délky tyčky.
Průhyb: 0,158mm
ona ta hlazenka (tyč co se běžně koupí) má na sobě takovou jakoby hodně táhlou šroubovici, stoupání cca 200 mm, rozkmit nebo jak to nazvat cca 0,1 mm
na první pohled to není vidět, neznalé oko to nevidí, je to dáno technologií výroby, pro běžné použití pro které je tenhle materiál určen (tedy NE přesná vodící tyč) to nevadí
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“