max. frekvence

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
xteam

27. 6. 2008, 9:46

Jaká je max. dosažitelná frekvence pulsů na výstupu Macha (např. P4 3GHz), respektive je dosažitelných 25 kHz?
Netuším jak je to závislé na nastavení "Kernel speed", uvítal bych vysvětlení, nebo odkaz.
Díky.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2008, 5:54

Na P4/3G dosahnes 60-65 kHz. To je prave nastavitelne ve volbe Kernel speed.Cim vyssi rychlost,tim vice vytezujes CPU,ale dosahnes vyssich pojezdovych rychlosti. Na KM staci obvykle 25-35 kHz.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2008, 7:27

jeste bych dodal ze v tech vyssich frekvencich uz rovnomernost neni nic moc ale jsou hardwarove interpolatory, vetsinou v hodne vyvojovem stadiu, jeden z hodne perspektivnich kousku je pupakem zminovany smooth stepper

to pak tenhle ridici system posune na jinou kategorii

muj osobni nazor je ze mach s LPT je dobrej na testovani ale na produkci by to chtelo rozhodne nejakej hardware
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
xteam

1. 7. 2008, 7:39

robokop píše:jeste bych dodal ze v tech vyssich frekvencich uz rovnomernost neni nic moc ale jsou hardwarove interpolatory, vetsinou v hodne vyvojovem stadiu, jeden z hodne perspektivnich kousku je pupakem zminovany smooth stepper

muj osobni nazor je ze mach s LPT je dobrej na testovani ale na produkci by to chtelo rozhodne nejakej hardware
Proto se ptám. Mám téměř hotový hw interpolátor (baští normální G-kód), který funguje i z W98 na P3/600 Mhz, ale z nedostatku času na dokončení, jsem si chtěl pořídit hotové řešení. Mám to jen na modelaření, vyřezávám si díly na modely, občas nějakou formičku.
Myslel jsem, že Mach a výkonný počítač bude řešení, ale nenašel jsem zde na fóru jednoznačnou odpověď, zda to chodí spolehlivě (případně do jaké frekvence).
Profi interpolátory jsou drahé, smooth stepper apod. se stejně musí připojit k Machovi, a stejně si nejsem jist výsledkem.
Můžete mi tedy jednoznačně říct: koupit výkonný počítač a Mach nebo raději dokončit vývoj hw interpolátoru, případně jiné řešení?
Díky.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2008, 8:08

ja pouzivam pouze hw interpolatory takze muj nazor je jasny
ale taky delam jinou kategorii stroju

v pripade ze ti nevadi semotamo nejakej problem (obcas to leze do penez) tak asi pujde i ten holej mach pouzit

navic ten hw interpolator muzes nasadit pozdeji kdyz budes mit duvod
CZ_Pascal

1. 7. 2008, 4:11

Muj ciste subjektivni nazor je za MACH3 je na modelareni naprosto dostacujici. Na seriovou vyrobu to samozrejme neni. Ja sam jsem si MACH3 take koupil s tim ze si HW interpolator postavim jak budu mit hotovou frezku a vyzkouseny co se pro moje potreby hodi a co svuj interpolator ucit nemusim.

Takze byt Vama tak MACHA klidne koupim s tim ze v klidu muzu pokracovat na dokonceni HW interpolatoru. Kompletni cena MACHA zdaleka nedosahuje ani ceny holeho DPH nejakeho komercniho HW interpolatoru.

Je to jako se vsim. Budto nemate znalosti a cas a koupite si hotovy vyrobek za nemale penize, nebo mate znalosti a cas a vyvynete vlastni reseni ktere vetsinou umi to same co profi systemy ale stoji desetinu ceny plus spoustu vaseho casu (ktery kdyby se pocital na penize tak prekroci cenu komercniho produktu), ale mate jistotu ze kdyz vam nebude neco vyhovovat tak si to doladite. Kdyz se neco pokazi tak si to sam opravite a hlavne se i neco noveho naucite.
Mad_BOXs

1. 7. 2008, 4:40

Tak já se taky přidám se svou vlastní zkušeností s MACH2.
Na servech mám nastaveno 500 pusů na 1ot. na kul.šroubech se stoupáním 5mm/1ot, což je rozlišení 0.01mm.
Jezdím 15m/min na PC které je na mini boardu s CPU na 1.3G. Nevím proč se tu stále řeší 1000 a více kroků na 1ot? Pak to MACH nemůže stihnout.

Pokud si někdo myslí, že pokud bude mít elektrické rozlišení 0.001mm, tak jsem zvědav, jak to upotřebí a hlavně kde to naměří na amatérské mašině.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2008, 6:08

jde o to ze to pak chodi vic hladce a neopotrebovava to srouby hrubym pohybem navic kdyz je krok setina a kyzena hodnota taky taky tak to nebude vzdy v setine
Mad_BOXs

1. 7. 2008, 6:30

S tou hladkostí chodu se dá souhlasit, ale jde to obejít driwerem, stačí naprogramovat násobičku např. - na 1step na In -- 100xstep OUT a je to vyřešeno. Pak by opravdu stačil běžný CPU.
S tou přesností jsem to nějako nepobral.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
xteam

2. 7. 2008, 7:52

Mad_BOXs píše:S tou hladkostí chodu se dá souhlasit, ale jde to obejít driwerem, stačí naprogramovat násobičku např. - na 1step na In -- 100xstep OUT a je to vyřešeno. Pak by opravdu stačil běžný CPU.
S tou přesností jsem to nějako nepobral.
Jaký driver má tuto násobičku?
Mad_BOXs

2. 7. 2008, 12:08

Každý driwer je dnes řízen procesorem, takže po domluvě s prográmátorem daného SW lze toto implementovat do každého, nebo je druhá možnost - přidat před ten driwer jeden procesor, který tuto funkci zvládne.
Ale jak už jsem napsal, mě to funguje na 500 kroků rozlišení - ale se servy.
Pokud bych to aplikoval na KM, tak bych to naháněl přes ozubené řemínky, aby netrpěly matky na kuličkových šroubech, pokud by to mělo vadit.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Fizol

2. 7. 2008, 1:20

Mad_BOXs píše:Tak já se taky přidám se svou vlastní zkušeností s MACH2.
Na servech mám nastaveno 500 pusů na 1ot. na kul.šroubech se stoupáním 5mm/1ot, což je rozlišení 0.01mm.
Jezdím 15m/min na PC které je na mini boardu s CPU na 1.3G. Nevím proč se tu stále řeší 1000 a více kroků na 1ot? Pak to MACH nemůže stihnout.

Pokud si někdo myslí, že pokud bude mít elektrické rozlišení 0.001mm, tak jsem zvědav, jak to upotřebí a hlavně kde to naměří na amatérské mašině.
Práve teraz dokončujem jeden stroj, kde vyššie rozlíšenie je dokonca nutné.
Riadenie otáčok vretena.
Servo mám spojené priamo 1:1 a pri rozlíšení 500 pulsov na ot. by pri priemere napr. 200mm by jeden puls bol 1,63mm po obvode a to teda je vidieť aj voľným okom :(
Na posuvy samozrejme by stačilo :wink:
Mad_BOXs

2. 7. 2008, 2:57

Taky jsem doufal, že se bavíme o posuvech. :lol:
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2010, 9:08

robokop píše:jeste bych dodal ze v tech vyssich frekvencich uz rovnomernost neni nic moc ale jsou hardwarove interpolatory, vetsinou v hodne vyvojovem stadiu, jeden z hodne perspektivnich kousku je pupakem zminovany smooth stepper

tak už dorazil i k nám http://www.cncshop.cz/hw-interpolator_c
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“