Airm@n64 píše:Ahoj chtěl bych pokecat ohledně RC loďky
Chtěl bych si pořídit nějakou na první plavby po rybníku velikost tak max 40 cm ale nevim zdali elektro či se spalovacím motorem...
Co by jste doporučili začátečníkovi ?

Cenový rozpočet neni nijak extra daný
Popřípadě elektro verze jak dlouho se dá stím plavit kolik ma baterka Ah ?
Dik moc za info

Snad sem to zařadil dobře

No tak možná by bylo lepší podiskutovat třeba na mo-na-ku, ale i tady se najde spousty lodních modelářů včetně mě odkojeného Novýma mlýnama které jsem měl za barákem

Začínal jsem v 85 do roku 2000, kdy jsem to dal z důvodů pracovních k ledu. Rozhodně bych při takovém laickém výběru přihlédl především k tomu, kam budeš mít přístup, ono dneska totiž už dávno neplatí co je tvoje je i moje, hodně vodních ploch je s výjimkama (vodní pásma, rybáři, nemožnost příjezdu atd.) a kde si myslíš, že třeba nejsou přijde ti to s lopatou v ruce vysvětlit třeba nějaký místní domorodec. To se bavím o spalovácích, ovšem pokud máš nějaký brus na ele. tak tě stejně dřív nebo pozdějc někdo dojde poslat do prdele, to si piš

Když jsem se přestěhoval, tak jsem musel všechny rychlé spalováky vyházet a předělal jsem to na 500-700 motory s chlazením, ale u klasicky stavěného trupu ti takový motor vyšťaví baterky do 3-4 minut, takže musíš mít víc sad, mezitím zase dobíjet, odkud, z auta? můžeš k té vodní ploše přijet? zase to chce zjistit, jaký je tam přístup
No a po takové analýze je celkem jednoduchá rada ohledně pohonu a typu
Ideální volba je stavba makety například remorkéru, pohon s převodovkou na větší šroub nebo kortyho dýzu, trup tak dlouhý, abys ho byl schopný k vodě nejen dovézt autem, ale i ho odnést, na velikosti záleží, čím větší a těžší, tím stabilnější a více reálnější při plavbě

kam už se dá dát olověný akumulátor a můžeš na jedno nabití jezdit třeba tři hodiny. Pobavíš se jak u stavby tak u ježdění, nikoho s tím u vody nebudeš prudit a na tichou pěknou maketu se každý rád podívá, což se u tunelového kluzáku co maže kilem po hladině a dělá bordel říct nedá
Tohle je třeba tunelový kluzák, který jsem dělal v roce 87, byla tam 6,5 spalovák a pak jsem to předělával na elektro.......už to nebylo ono, ale jak jsem psal, před 14 lety jsem zamrznul, určitě jsou technologie pohonů dál, mě ale stejně nejvíc bavilo to stavět, jak jezdit