RC loď / kde koupit ?

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Airm@n64

2. 11. 2014, 11:35

Ahoj chtěl bych pokecat ohledně RC loďky :-)

Chtěl bych si pořídit nějakou na první plavby po rybníku velikost tak max 40 cm ale nevim zdali elektro či se spalovacím motorem...

Co by jste doporučili začátečníkovi ? :-) Cenový rozpočet neni nijak extra daný :-)

Popřípadě elektro verze jak dlouho se dá stím plavit kolik ma baterka Ah ?

Dik moc za info :-) Snad sem to zařadil dobře :-)
Mex

3. 11. 2014, 12:32

Určitě elektru.
Kdo by se dneska babral s nějakým spalovákem. Řve to, smrdí to, je třeba se o to mnohem víc starat a všecko je furt zasrané.
U lodě tě nějak moc nelimituje váha (pokud teda nechceš závodit), takže tam klidně nacpeš dost baterek na to, aby tě ježdění přestalo bavit dřív, než je vybiješ.

Modelářských krámů je dneska spousta. Ale když už máš CNC, tak si určitě vyfrézuješ díly (třeba z nějakého 2-3mm polystyrenu, ať se do dobře lepí) a uděláš si ji, ne?
Airm@n64

3. 11. 2014, 9:48

Máš recht tahle myšlenka už mě dávno napadla udělat si svou loďku :-) Akorát sem ještě neštudoval co do ní vše nacpat tim myslím jake serva jakou elektroniku a jaky použít ovladač :-) Na závoděňí to určitě nebudu mít spíš jen jako relax :-)
Hades

3. 11. 2014, 10:12

koukni třeba see
rozhodě si něco vybereš a pokud jsi začátečník, vlastní stavba je trochu mimo (rozložení komponent atd...)
Airm@n64

3. 11. 2014, 11:04

Díky no teď dilema co pořídit :-)
Mex

3. 11. 2014, 11:23

Hades píše:pokud jsi začátečník, vlastní stavba je trochu mimo (rozložení komponent atd...)
Já už jsem starý pardál, takže jsem modelařil v dětství ještě za totáče. A tehdy žádné stavebnice nebyly, nebyl ani internet a snadno dostupné informace. Každý začínal jako začátečník a taky to šlo. A to jsme neměli CNC a CADy, ale pižlali jsme to lupenkovou pilkou (pokud jsme teda sehnali plátky).

Postavit loď, byť i vlastní konstrukce, není žádná hrozná věda. Loď ti odpustí hodně (na rozdíl třeba od letadla, kde se každá chyba draze platí).
Pokud dodržíž základní zásady, jako že by pod hladinou měla být loď pokud možno vodotěsná a měla by být aspoň trochu vyvážená, tak to prostě nejde udělat blbě. Nakonec provozní zkoušky můžeš udělat ve vaně.

Na eBay a jiných serverech seženeš za směšné peníze kompletní RC vybavení. Dneska už asi všechno na 2.4 GHz. Nepotřebuješ nic špičkového, stačí základní levné modely. Serva jsou z Číny taky dneska za naprosto neuvěřitelné peníze (to už nejsou stokoruny, ale desetikoruny, to je fakt síla).

Pro první pokusy třeba můžeš omotorovat a osadit RC třeba i nějakou vodotěsnou plastovou přepravku. ;-)
Airm@n64

3. 11. 2014, 2:52

No libil by se mě ovladač který pujde použít na více lodí do budoucna ať nejsem omezen zase ovladačem a přijmáčem :-)

Prvně obědnám loďku menší abych okoukal co v ni vše je a jak to tam funguje :-) a další bude asi vlastní projekt :-)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2014, 5:04

Taky bych pořídil elektro.
Hlavně, a to především, se později velice hodí ke svážení (tlačení) chcíplého spalováku ke břehu. Komu se chce do 10°C vody, že.
Vysílačku mám starší Graupner MX-16s, dnes asi jednoznačně 2,4GHz ale vyhnul bych se úplně levným šmejdům (často jen 4CH). Alespoň nějaké Spektrum.

A časem si uděláš sám spalovák :D
Ono rychlé elektro je žrout baterek, pár minut a KO.
A spalovák je někdy trochu na prášky to rozjet.
Obrázek
Obrázek
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2014, 6:06

Airm@n64 píše:Ahoj chtěl bych pokecat ohledně RC loďky :-)

Chtěl bych si pořídit nějakou na první plavby po rybníku velikost tak max 40 cm ale nevim zdali elektro či se spalovacím motorem...

Co by jste doporučili začátečníkovi ? :-) Cenový rozpočet neni nijak extra daný :-)

Popřípadě elektro verze jak dlouho se dá stím plavit kolik ma baterka Ah ?

Dik moc za info :-) Snad sem to zařadil dobře :-)
No tak možná by bylo lepší podiskutovat třeba na mo-na-ku, ale i tady se najde spousty lodních modelářů včetně mě odkojeného Novýma mlýnama které jsem měl za barákem :) Začínal jsem v 85 do roku 2000, kdy jsem to dal z důvodů pracovních k ledu. Rozhodně bych při takovém laickém výběru přihlédl především k tomu, kam budeš mít přístup, ono dneska totiž už dávno neplatí co je tvoje je i moje, hodně vodních ploch je s výjimkama (vodní pásma, rybáři, nemožnost příjezdu atd.) a kde si myslíš, že třeba nejsou přijde ti to s lopatou v ruce vysvětlit třeba nějaký místní domorodec. To se bavím o spalovácích, ovšem pokud máš nějaký brus na ele. tak tě stejně dřív nebo pozdějc někdo dojde poslat do prdele, to si piš :D Když jsem se přestěhoval, tak jsem musel všechny rychlé spalováky vyházet a předělal jsem to na 500-700 motory s chlazením, ale u klasicky stavěného trupu ti takový motor vyšťaví baterky do 3-4 minut, takže musíš mít víc sad, mezitím zase dobíjet, odkud, z auta? můžeš k té vodní ploše přijet? zase to chce zjistit, jaký je tam přístup
No a po takové analýze je celkem jednoduchá rada ohledně pohonu a typu :)
Ideální volba je stavba makety například remorkéru, pohon s převodovkou na větší šroub nebo kortyho dýzu, trup tak dlouhý, abys ho byl schopný k vodě nejen dovézt autem, ale i ho odnést, na velikosti záleží, čím větší a těžší, tím stabilnější a více reálnější při plavbě :) kam už se dá dát olověný akumulátor a můžeš na jedno nabití jezdit třeba tři hodiny. Pobavíš se jak u stavby tak u ježdění, nikoho s tím u vody nebudeš prudit a na tichou pěknou maketu se každý rád podívá, což se u tunelového kluzáku co maže kilem po hladině a dělá bordel říct nedá :wink:

Tohle je třeba tunelový kluzák, který jsem dělal v roce 87, byla tam 6,5 spalovák a pak jsem to předělával na elektro.......už to nebylo ono, ale jak jsem psal, před 14 lety jsem zamrznul, určitě jsou technologie pohonů dál, mě ale stejně nejvíc bavilo to stavět, jak jezdit :)
P4270032.JPG
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Hades

3. 11. 2014, 6:29

To: Mex
to já jsem taky starej pardál.
Jen jsem chtěl upozornit začátečníka na to, že i tu "blbou loď " je potřeba správně vyvážit, správně nastavit sklon hnací hřídele atd atd...
Je toho hodně, proto jsem doporučil raději něco ověřeného, co nováčka nezklame a neodradí hned v začátku. Ona ani ta RC není zrovna nejlevnější...

To: Cjuz
pěkná potfůrka, to je tříboďák?

To: Airm@n64
pokuď se nehodláš orientovat na nic jiného než lodě na relax, tak ti bude stačit nějaký 6-7 kanál.
Rozhodně jdi do 2.4GHz, protože tak budeš mít možnost s tím třeba i létat nebo jezdit auta, což se o RC pro lodě říci nedá (lodě jen 35MHz)
A opravdu ti doporučím, vezmi něco ověřeného, co jezdí, jinak tě to přestane bavit.
Postavit si vlastní návrh je kontraproduktivní, pokud nejsi "starej modelářskej pes", což asi nejsi, podle dotazu.
Ono se totiž občas stane, že i tém nejlepším konstruktérům "booat" noří do vody příď, a nebo nabírá vodu na prd... na zádi".
p.s.
Jo a na Cjuze nedej, on podle té druhé fotky bude asi fakt mít "tříboďák" :rofl: :clap:

tak s tímhe to nezkoušej, to je jen pro tumlíka, nic pro tebe

A ano, jak píše tumlík, koukni třeba na Mo-Na-Ko
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2014, 6:57

tumlík napsal důležitou věc: Mít kde jezdit.
Já mám asi 1km od chalupy u našich rybník a když jsem se tam šel majitele zeptat tak zrovna rybařil. Říká že můžu jezdit kdy chci a dokonce i když chytá :D , prý si jde spíš posedět k vodě.

Jinak mám právě těch 35Mhz, alespoň se mi tam nikdo z číňanů neplete.

Ten plánek se taky fakt důležitej, až postavíš několik lodí a pár "výmyslů" zjistíš kde se dá trochu laborovat a co se musí dodržet.
Důležité je dodržovat dost věcí a čím rychlejší model tím kritičtější. Proto mám třeba dělené nádrže v těžišti aby se mě nehýbalo když se spotřebovává palivo. :)
Větší maketovější lodě, jsou pro všechny vděčnější (zvláště pokud umí nějaké vychytávky na dálku)

jinak to není úplně tříboďák, těch bodů je víc :D
a víc si s tím hraju v dílně než na vodě - to mě baví
Obrázek
Obrázek

PS: Takový větší sraz CNC + modely někdy v létě by nebyl špatný.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Hades

3. 11. 2014, 7:05

huh, taky tunelák....
Fakt jsem si myslel, že je to tříboďák (myslet, ho.... vědět). Pěknej...:clap:

já se před rokem pustil do "clasica", ale nějak není čas dodýhovat borty a dotarzovat palubu. Ale ve vaně docela hodně stříká, až se toho bojím.... :D
Airm@n64

3. 11. 2014, 7:44

Kurde to je informací až se divim jsem rád, že mi tak všichni odpovídáte hodně mi to pomůže v rozhodování :-)

Jinak vodní plochu mám celkem velikou kde mohu jezdit nedohlédnu na druhou stranu :-) je to rybník :-) A tam mužu jezdit :-) Můžu k ni dojet autem i přijít pěšky 250m :-)

Bohatě by mě stačilo jezdit hodinku max :-)

Jinak jsou ještě nějaké ověřené shopy kde koupit RC modle nebo se nemusím bát to koupit z odkazu od Hadese ? http://www.houska-modelar.cz/shop/index ... th=1073_20" onclick="window.open(this.href);return false;

Moc děkuju :-) S nákupem mám ještě čas :-) Nadělím si to pod stromeček ať pod ním něco mám ;)
Hades

3. 11. 2014, 8:08

jasně že jsou další, ale IMHO tam bude cca stejně...
koukni do strýce googla, to víš, já mám Houšku "za barákem"...
hlavně si nekupuj nic, co bys rok stavěl. Potřebuješ něco, co doneseš, tři až pěd ní budeš lepit a pak hup na vodu. Pak tě to chytne, ale musí to být ověřený, plavby schopný model.
Až tě to chytne (teda nedej bože), tak se teprve rozhodneš. Buď si koupíš něco většího jako stavebnici, a nebo začneš blbnout jak já, Cjuz, tumlík, Mex, luboš a další.

No a pokud tě to chytne (teda ne, že bych ti chtěl vyhrožovat), tak si najdi lodičku názvem RIVA. Pak budeš mít 5 let co dělat :D
Jo a nezblázni se do toho, abys nebyl jak ten Němec, co má v podpalubí i polštářky na lůžkách, nebo jako já, co se snaží o toho "clasica" (délka jen 670mm)
19-capri-8j-038-9in.jpg
Ať ti loď pluje...

p.s.
jo a bacha, nevidíš, neřídíš... to si pamatuj
lubos
Sponzor fora

3. 11. 2014, 8:13

Záleží co chceš, já jako kluk jsem si hrál s modely od Vladyky
http://www.vladykamodels.net/products.php?jazyk=cz" onclick="window.open(this.href);return false;
musí se sice postavit ale je to český výrobce a stavba není složitá.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“