Zakružování plechu
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nevyznáte se někdo v zakružování plechu? Potřeboval bych poradit. Chci nechat udělat válec z plechu (Ø150 x 170, tl. 0.6, svařeno) a nevím, jestli se to zakružuje z hotového výstřižku nebo jestli se nechává okraj a ten se pak nějakým důmyslným způsobem odstřihne aby to bylo zakroužené až k hraně. Ptám se proto, že ten plech je dost drahý tak abych se psychicky připravil na to jak velký bude prořez 

Aleš Procháska
Já jsem vždy zakružoval z čisté míry. Má to jednak tu výhodu, že se při zakružování potkají hrany a víš, že máš ten správný průměr a také je při delších válcích někdy nemožné zbytek odstřihnout(pokud to nechceš třeba řezat rozbruškou).
Pokud je potřeba aby bylo u okrajů zakroužení plynulé, je možné po svaření a obroušení znovu nechat výrobek projet na zakružovačce a tím zajistit jakž takž plynulost přechodu. Pokud to není esteticky na závadu, dá se to vyklepat na nějakém oblém předmětu(trubce či kulatině) dřevěnou paličkou.
Jestliže by tento postup nevyhovoval, pak je jediná možnost. Větší přesah, stočit na větší průměr, zakrátit a stáhnout.
Pokud je potřeba aby bylo u okrajů zakroužení plynulé, je možné po svaření a obroušení znovu nechat výrobek projet na zakružovačce a tím zajistit jakž takž plynulost přechodu. Pokud to není esteticky na závadu, dá se to vyklepat na nějakém oblém předmětu(trubce či kulatině) dřevěnou paličkou.
Jestliže by tento postup nevyhovoval, pak je jediná možnost. Větší přesah, stočit na větší průměr, zakrátit a stáhnout.
Naposledy upravil(a) wolf dne 16. 7. 2008, 3:39, celkem upraveno 1 x.
wolf
Pokud ze zkružuje plech do úplné trubky, nejlepší je přesný formát. Ten se ve válcích zkružuje, až se potkají konce. Pozor, při zkružování v závislosti na vzdálenosti válců jsou konce vždy "nedotažené", takže po svaření a zabroušení je nutné to celé ještě ve válcích protočit.
Otec a syn?
No hele asi takhle - jestli ten válec má bejt D 150xL 170, tak bych to možná mohl spáchat já. Akorát nevim jak ten spoj - nestačilo by to nabodovat - čili tak cca 5mm přes sebe? Ten nerez má bejt kartáčovanej, lesklej, nebo obyč?
Mam přístup ale jenom 1mm a vejš, 0,6mm nevim nevim, i když možná bych něco našel. Pokud by to mohlo bejt ze silnějšího, nebyl by to pak problém asi i normálně svařit.
Tak jako tak, nevim, jestli najdeš někoho, kdo ti svaří 0,6mm plech a začistí to...

No hele asi takhle - jestli ten válec má bejt D 150xL 170, tak bych to možná mohl spáchat já. Akorát nevim jak ten spoj - nestačilo by to nabodovat - čili tak cca 5mm přes sebe? Ten nerez má bejt kartáčovanej, lesklej, nebo obyč?
Mam přístup ale jenom 1mm a vejš, 0,6mm nevim nevim, i když možná bych něco našel. Pokud by to mohlo bejt ze silnějšího, nebyl by to pak problém asi i normálně svařit.
Tak jako tak, nevim, jestli najdeš někoho, kdo ti svaří 0,6mm plech a začistí to...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dík všem za rady, problém se zakružováním od kraje do kraje jsem nakonec vyřešil lisovacím nástrojem, deska se žlábkem se čtvrtkruhovým profilem (poloměr stanoven pokusně) a do něj se lisem zatlačí hranol s jednou vypuklou stěnou, mezi tím plech. Výsledek vypadá velice dobře, je to zakroužené do samého kraje.
Aleš Procháska