řezání závitu

Odpovědět
maverick

3. 12. 2014, 6:13

zdravím
máme problém s řezáním závitu, soustruh projede třeba 15 (jak kdy) prujezdů správně a 16. projede posunutej třeba 2mm mimo profil a pak další zas projede správně, někdy špatně
řezal jsem čtvercovej závit stoupání 6mm do hloubky 3mm po 0,05mm, cvičně do plastu pruměr 32mm, bez jedinýho problému odjel celej program, při znovu spuštění programu opět jel správně
změnil jsem tedy pruměr na 90mm na kterým má být požadovaný závit, projel x průjezdů správně a pak jeden, dva pokazil
puvodně byl připojenej encoder se kterým si to jezdilo jak chtělo, tedy jsme odpojili index a signál jde od indukčního snímače
tedy je někde mezi stavem nefuguje vubec a funguje jak má, většinu průjezdů si správně počká a drží se v požadované dráze, ale občas nastane výše popisovaná chyba bez nějaké zjevné příčiny, protože i před tím špatným průjezdem si počká aby vyjel ve správnou chvíli
tedy pokud máte někdo tušení čím to muže být a co s tím dělat budu moc moc moc vděčnej :D
Mex

3. 12. 2014, 7:08

A skutečně to souvisí s řezáním závitů? Není to tím, že ten soustruh blbne i jindy?

Já bych se zkusil zamyslet, proč to s enkodérem nefungovalo vůbec. Takže na celém tom soustruhu je rozhodně něco nezdravého - buď v elektronice, nebo v nastavení SW. A s enkodérem můžeš experimentovat snadněji a rychleji, když se chyba projeví hned a nemusíš čekat kdoví kolik průchodu.

Třeba latence PC a přiliš vysoká rychlost LPT portu (pokud nemáš Mesu)?
Blbě navržená oddělovací deska nebo blbé drivery?
Problémy v kabeláži (špatné kontakty)?
Slabě dimenzované motory, které někdy ztratí kroky (to ale asi ne, protože to by s enkodérem jelo stejně)?
packa

3. 12. 2014, 7:11

používáš nějakou mesu nebo něco podobného nebo to honíš přez LPT ? jak máš řešenou clonu pro ten indukčák ? u enkoderu jsi měl nějaký pull up down odpory ?
testone
Sponzor fora

3. 12. 2014, 10:36

já jsem nedávno narazil na HW limity mého Masturna s Heidenhainem Manual+
řezal jsem čtyřchodý kuželový závit se stoupáním 16mm
po asi taky 15 průjezdech to najednou bez zjevné příčiny jednou jelo jinde než mělo
po XX hodinách pátrání a kýblu nervů a materiálu jsem to celé zpomalil, přestože jsem jel cca na 1/3 limitu posuv x otáčky které výrobce udává (a říkal jsem si jsem hluboko pod limitem, to je v pohodě) a pak to bez problémů jelo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
maverick

7. 12. 2014, 11:04

tak nakonec byla potíž jednoduchá, vše znovu pořádně odstínit a uzemnit a řeže to krásně, zbytečně jsme hledali nějakej záludnej problém :D
čtvercovej závit 90x6 po 0,03mm přísuvu
Přílohy
Fotografie-0767.jpg
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“