Úprava příruby

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
bflmpsvz

15. 12. 2014, 10:24

Zdravím,
mám začátečnický dotaz. Koupil jsem čtyřčelisťové sklíčidlo, a následně i potřebnou přírubu. (Hanba výrobci i prodejcům, že na všech vyobrazeních sklíčidlo vypadá, že má tři šrouby po 120°, ale má čtyři po 90°. To by mě zajímalo, co uváděná norma DIN 6350 normuje. Všechny průměry i rozteče děr sedí, jen počet děr ne. Se soustruhem jsem dostal 3-čelisťové sklíčidlo a držák na kleštiny, které žádnou přírubu nepotřebují, tak mě nenapadlo, že nestačí koupit samotné sklíčidlo.)
priruba1.jpg
Příruba má ovšem válcovou plochu směrem ke sklíčidlu o průměru o cca 1,7mm větším než potřebných 72mm. Jak už jsem na tomhle webu vyčetl, budu to muset stočit přímo na vřeteni soustruhu. Z té operace mám dost obavy, protože mám jen jeden pokus. Nevím, z jakého je ta příruba materiálu, jaký zvolit nůž a otáčky. Navíc lícování v mém připadě dopadá většinou tak, že přidávám po setinách, nic se neděje, pak se setiny nasčítají, nůž vezme třísku a já jsem daleko pod požadovaným průměrem... :(
Můžete mi někdo poradit, jak na to a na co si dát pozor?
Taky mě trochu znervózňuje, že vnitřní válcová plocha příruby (směrem k vřeteni) je o dost nekvalitnější než u těch sklíčidel co mám. Tam jsou hezky obrobené jak čelní tak válcová plocha, a mezi nimi je zápich. U té příruby nic takového. Sklíčidlo je s nezávisle utahovanými čelistmi, takže nějakého házení bych se moc nebál, spíš abych tou přírubou nějak nepoškodil vřeteno, to by pak mohlo mít vliv i na házivost těch původních sklíčidel.
priruba2.jpg
Nejhorší je samota, když tě soustruh namotá.
soustružník

16. 12. 2014, 12:20

V optimálním případě by vřeteno mělo být kalené nebo alespoň ocelové a příruba litinová. Každopádně pokud jde příruba na vřeteno bez násilí tak bych se nebál, pokud jde těžko, tak ji můžeš vzít třeba šmirglem. Co se nože týká záleží na tvých možnostech. Nůž s kladným čelem a malým zaoblením špičky lépe bude ubírat malý přídavek a nebude nutné dělat na konci zápich, snad jen povrch může být horší, ale na něm tu moc nezáleží. Tak na 200 otáček to půjde vším, Radecem i na míň, SK i na víc, uvidíš při první špónce. Zbytečně se neobávej, na velkém průměru a tuhém obrobku se tolerance dohání daleko lépe než u nějaké tyčky.
Příruba je dost silná, pokusů máš více než jeden. :lol: A kdyby to přece nevyšlo, tak se sklíčidlo srovná na střed a dotáhne. Šrouby to udrží, běžně se to takhle doklepává, ale to u téhle mezipříruby nejde a u lícní desky není potřeba. Hodně zdaru a ať žije normalisace.
echt

16. 12. 2014, 1:45

směrem k vřetenu je důležitý jen kužel, ta vnitřní válcová plocha co na něj navazuje nemá žádnou funkci - to vůbec neřeš

ps. bud rád, že ti dodali polotovar s přídavkem na osazení sklíčidla - tím že si to sjedeš na stroji odpadnou všechny případné vzájemné nepřesnosti vůči kuželu

ps. až budeš sjíždět to osazení, tak si přelízni i navazující dosedací plochu pro sklíčidlo ... a neubírej po setinách - to je nesmysl ... vem to třeba na 3x -1mm 0,5mm 0,2mm (na průměru)
s tím že po každém úběru zastavíš a změříš si mikrometrem kolik ti to ve skutečnosti vzalo a podle toho pak uzpůsobíš hl. třetího posledního úběru
*rádius nože musí být menší než je sražení na sklíčidle - * já to npř. dělám tak, že si v rohu udělám zápich a až pak jedu finálně obě plochy ...
bflmpsvz

16. 12. 2014, 1:15

echt píše:směrem k vřetenu je důležitý jen kužel, ta vnitřní válcová plocha co na něj navazuje nemá žádnou funkci - to vůbec neřeš
Kužel? Kde je tam proboha jaký kužel?
Obrázek
echt

16. 12. 2014, 1:59

kužel máš snad na vřetenu - na něj upneš přírubu a na druhou stranu příruby na osazení upínáš sklíčidlo - no nic
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2014, 2:21

echt píše:kužel máš snad na vřetenu - na něj upneš přírubu a na druhou stranu příruby na osazení upínáš sklíčidlo - no nic
Kdyby jsi se podíval pořádně na tu první fotku, co vložil bflmpsvz, tak bys viděl, že tam žádný kužel pochopitelně není. Pokud by tam totiž byl systém upínání na tzv. krátký kužel typů A, B, D zajištěný bajonetem nebo Camlockem, jak se domníváš, tak by ta fotka vypadala snad úplně jinak, nemyslíš? :)
Navíc je to i v popisu že tam je válcové osazení.....................wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
bflmpsvz

16. 12. 2014, 2:28

echt píše:kužel máš snad na vřetenu - na něj upneš přírubu a na druhou stranu příruby na osazení upínáš sklíčidlo - no nic
Na vřetenu - viz foto - je vystouplá válcová plocha stejná jako je zahloubení na tom sklíčidle.
Tedy D1=72mm, h=3.5mm
Sklíčidlo by šlo nasadit rovnou bez příruby, nebýt rozdílného počtu děr.
Že by to mělo nějaký konus to pochybuju. Možná máš na mysli jiný systém upínání...
echt

16. 12. 2014, 2:34

*já to bral tak že na té první fotce je na vřetenu osazená mezi-příruba pro jiné sklíčidlo, uprostřed je nová mezi-příruba (nenapadlo mě, že to vlevo je zakončení vřetana :D ) a na konci je to nové sklíčidlo
*je fakt že sem ten popis jen zhlídnul
testone
Sponzor fora

16. 12. 2014, 5:45

já jsem tu fotku taky moc neštudoval, začalo se mluvit o přírubě a tak mi taky hned vyskočilo že vřeteno má krátký kužel pro normalizovanou mezipřírubu :D
a asi jsem nebyl sám :D
vřeteno nestáčej, bude tvrdý kalený, stáčí se kdyžtak podle potřeby litinová mezipříruba, žádný strach, běžně se to dělá mnohokrát na jednom kusu
já bych v tomto případě tu mezipřírubu vůbec nepoužil, zbytečně bude zabírat místo a snižovat tuhost a nic(myšleno snadná výměna hlavy) se tím nezíská
jestli potřebuješ upravit vnitřní průměr té nové čtyřpaknovky, dej si do ní vnější pakny, upni ji za konec vřetene, srovnej hodinkama a můžeš soustružit vnitřní průměr
3x4 díry vyřešíš tak, že si při protáčení toho průměru nožem naznačíš roztečný průměr, pak na ni upneš vnějšíma paknama třípaknovku a podle hran paken si orýsuješ rozteče
dá se to samo i orýsovat jen kružítkem, pak vyvrtat díry a vyříznout závity
šestiúhelník má délku strany rovnou poloměru opsané kružnice, to vám snad někde ve škole řekli
když protočený vnitřní průměr univerzálky uděláš větší, nic moc se taky neděje, běžně se to dělá a univerzálka se pak po přišroubování a lehkém přitažení vyklepe do 0 a pak utáhne natvrdo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2014, 6:13

testone píše:já jsem tu fotku taky moc neštudoval, začalo se mluvit o přírubě a tak mi taky hned vyskočilo že vřeteno má krátký kužel pro normalizovanou mezipřírubu :D
a asi jsem nebyl sám :D
A to já si navíc ještě všechno pořádně přečtu :)
Dneska mě připadá, že všichni tak nějak od rána nasávají, teda aspoň tady u nás na Moravě :D :D
bflmpsvz píše:........Všechny průměry i rozteče děr sedí, jen počet děr ne. Se soustruhem jsem dostal 3-čelisťové sklíčidlo a držák na kleštiny, které žádnou přírubu nepotřebují, tak mě nenapadlo, že nestačí koupit samotné sklíčidlo.)
Navíc to tam ještě píše v dalším příspěvku :wink:
bflmpsvz píše:Na vřetenu - viz foto - je vystouplá válcová plocha stejná jako je zahloubení na tom sklíčidle.
Tedy D1=72mm, h=3.5mm
Sklíčidlo by šlo nasadit rovnou bez příruby, nebýt rozdílného počtu děr.
Varianta s točením čehokoli na čemkoli tedy odpadá, stejně tak vytáčení osazení toho sklíčidla, potřebuje jen nové tři ďoury M8 s roztečí 84 mm do toho čínského sklíčidla, i když jednu původní z těch čtyř vlastně může použít, takže jen dvě, mezipřírubu strčit do šuplíku............a víc bych to asi nerozmazával :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
soustružník

16. 12. 2014, 9:41

To, že by šlo jen dodělat 2 díry mě napadlo už když jsem psal první příspěvek, ale přetočená příruba má výhodu eliminace případné nepřesnosti vřetena. I když uznávám, že u lícní desky je to asi zbytečné.
bflmpsvz

17. 12. 2014, 12:50

Udělat 2 nové díry do sklíčidla, to mě vážně nenapadlo a bál bych se toho víc, než stočení té příruby. Nejsem si jistý, co je to za matroš a jestli bych vystačil s normálními vrtáky a závitníky. A co vyvážení, nedělalo by to nějaké problémy? Jinak řešení by to bylo docela elegantní...
soustružník

17. 12. 2014, 1:21

Stoč přírub, je to sranda a nic moc neriskuješ.
origosch

17. 12. 2014, 9:10

2 nové díry do sklíčidla, to mě vážně nenapadlo a bál bych se toho víc, než stočení té příruby. Nejsem si jistý, co je to za matroš a jestli bych vystačil s normálními vrtáky a závitníky. A co vyvážení, nedělalo by to nějaké problémy?
Co by to bylo, šedá litina. Kolik pak to budeš točit, že Tě straší vyvážení? Pokud máš bobky, tak tam vyvrtej díry 3 a vyvážení se nezmění. :D
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
testone
Sponzor fora

17. 12. 2014, 10:42

origosch píše:
2 nové díry do sklíčidla, to mě vážně nenapadlo a bál bych se toho víc, než stočení té příruby. Nejsem si jistý, co je to za matroš a jestli bych vystačil s normálními vrtáky a závitníky. A co vyvážení, nedělalo by to nějaké problémy?
Co by to bylo, šedá litina. Kolik pak to budeš točit, že Tě straší vyvážení? Pokud máš bobky, tak tam vyvrtej díry 3 a vyvážení se nezmění. :D
asi tak, nehledej v tom vědu....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“