mám začátečnický dotaz. Koupil jsem čtyřčelisťové sklíčidlo, a následně i potřebnou přírubu. (Hanba výrobci i prodejcům, že na všech vyobrazeních sklíčidlo vypadá, že má tři šrouby po 120°, ale má čtyři po 90°. To by mě zajímalo, co uváděná norma DIN 6350 normuje. Všechny průměry i rozteče děr sedí, jen počet děr ne. Se soustruhem jsem dostal 3-čelisťové sklíčidlo a držák na kleštiny, které žádnou přírubu nepotřebují, tak mě nenapadlo, že nestačí koupit samotné sklíčidlo.) Příruba má ovšem válcovou plochu směrem ke sklíčidlu o průměru o cca 1,7mm větším než potřebných 72mm. Jak už jsem na tomhle webu vyčetl, budu to muset stočit přímo na vřeteni soustruhu. Z té operace mám dost obavy, protože mám jen jeden pokus. Nevím, z jakého je ta příruba materiálu, jaký zvolit nůž a otáčky. Navíc lícování v mém připadě dopadá většinou tak, že přidávám po setinách, nic se neděje, pak se setiny nasčítají, nůž vezme třísku a já jsem daleko pod požadovaným průměrem...

Můžete mi někdo poradit, jak na to a na co si dát pozor?
Taky mě trochu znervózňuje, že vnitřní válcová plocha příruby (směrem k vřeteni) je o dost nekvalitnější než u těch sklíčidel co mám. Tam jsou hezky obrobené jak čelní tak válcová plocha, a mezi nimi je zápich. U té příruby nic takového. Sklíčidlo je s nezávisle utahovanými čelistmi, takže nějakého házení bych se moc nebál, spíš abych tou přírubou nějak nepoškodil vřeteno, to by pak mohlo mít vliv i na házivost těch původních sklíčidel.