testone píše:dej rotor mezi hroty třeba někam na soustruh, hodinkama změř házivost
zkontroluj vyváženost rotoru, buď někde na vyvažovačce, nebo alespoň položením na přípravek ze dvou tyčí, jako se vyvažují brusné kotouče (ty s napevno namontovanou přírubou do strojních brusek BPH a podobně, to není tvůj případ)
přetoč nebo vyrob nové příruby na kotouče, ty původní dost možná byly jen lisované z plechu
axiální vůle je u tohoto uložení v pořádku, pozor, jeden ze 4 kroužků ložisek by měl být buď axiálně volný úplně nebo předepnutý talířovým pérkem
Nebyly do šišata otlučené kotouče?
Měly správně velkou díru?
Nic jiného, než nějaký nevývažek vibrace způsobovat nemůže, nehledej v tom záhadnosti
pozor
Mezi přírubami a kotoučem VŽDY musí být papírová vložka - kroužek, jinam Ti to rozbije úsměv !!!!
Díky za vyčerpávající a hodnotnou odpověď.
Abych začal tak nějak postupně:
-s tím rotorem to zkusím v hrotech soustruhu a změřím hodinkami
-příruby už mám napůl stočené, není to plech, ale soustružený kov
-jeden pár ložisek na levé straně je ve velké přírubě volný, má tedy možnost pohybu podél osy do stran, ovšem na pravé straně jsou ložiska jištěna perem v drážce a přišroubovanou malou přírubou s osazením viz obrázek. Trubky které vymezují vzdálenost mezi ložisky mají rozdílné délky, na pravé straně je vymezovací trubka delší. Tím ve výrobě asi doháněli vymezení vůle mezi perem a osazením příruby. Je tam rozdíl na délce trubek cca 4mm, už i toto by mohlo být příčinou vibrací?
Ale ty trubky tam jsou od začátku z výroby a já si nepamatuju, že by ta bruska na začátku nějak extra vibrovala. Postupem času se to zhoršovalo a to nejhorší začlo až nedávno, kdy jsem delší dobu brousil čelně (tedy tlak na hřídel v její podélné ose), něco jakoby povolilo a s hřídelí šlo pár mm pohybovat do stran. Ovšem po rozebrání nic poškozeného vidět není, to mě na tom mate.
-když brusku zapnu, při roztáčení je vidět jak se celý hřídel s kotouči rozjede o pár mm do leva i do prava a pak se nějak odstředivou silou usadí v nějaké mezipoloze. Přece i toto by mohlo způsobovat vibrace?
-kotouče jsou pravidelně rovnány a co jsem zběžně koukal, šišaté nejsou.
-kotouče jsou originál na tuto brusku, středové díry kotoučů sedí s rozměrem přírub. Mají i předepsané rozměry. Jeden kotouč budu muset ale koupit nový, při sundávání byl tak natěsno navléklý na přírubě, že jsem ho musel od příruby odpichovat strojním plátkem a občas krystalky zakřupaly, tak raději pro bezpečnost.
-papírové osazení kotoučů zůstalo přilepené na přírubách, takže u toho čelního kotouče co si nechám to budu muset nahradit vykrojeným papírem, předpokládám, že dvě vrstvy čtvrtky z každé strany by měly stačit?
Vím, že je to jen obyč bruska a nechci z toho dělat nějakou vědu, ale když už to mám rozebrané, chci tomu dát všechno co to potřebuje, tak se snažím zjistit co nejvíc.
Ještě jednou díky za tvou odpověď, hned je člověk o něco chytřejší

Weiss D280x700, Güde GTB 16V, BAD-21S po rekonstrukci, Jihokov SVA V10 před rekonstrukcí, korejka F2-250 rozebraná do šroubku a spousta dalších potřebných krámů...