Elektronika pro frézku

vencavagon

3. 1. 2015, 9:56

Dobrý den pánové,

Vzhledem k tomu, že v oblasti elektroniky jsem naprostý laik, rád bych Vás poprosil o radu.
Mám rozestavěnou CNC frézku z polymeru.
Zvolil jsem postup:
1 - Konstrukce částí stroje v SolidWorks
2 - Postupná výroba a kompletace mechanických částí
3 - Osazení motorů a oživení elektroniky

Nyní jsem ve fázi 2 a připravuji nákup elektroniky. Při konstrukci jsem předpokládal krokové motory s uchycením NEMA 34 (ale i to není problém dodatečně upravit).
Software pro mně teď není důležitý - Mach nebo EMC, záleží, co bude lépe fungovat, každopádně chci vyzkoušet obojí.
Kámen úrazu je pro mně výběr pohonů. Musím se přiznat, že tomu v podstatě nerozumím.
Řízení s krokovými motory je mi jasné, až na možnost použití rotačních snímačů.
Není mi jasné, zda se dají použít jako odměřování, nebo pouze jako hlídač ztráty kroků.

Jeden z kolegů na foru mi napsal, použij serva....

Rád bych se na tuto možnost kouknul, ale nějak si to nedovedu dát do kopy.
Koukal jsem, že drivery pro serva fungují na RS232. Jak to potom funguje dál, čím se to propojí s řídící deskou na PC atd?
Mohl by mi to někdo prosím vysvětlit a doplnit například na použití komponent z e-shopu CNC Shop ?

Všechny osy jsou na lineárním vedení 25 mm. Průměr kuličkového šroubu také 25 mm.
Pro osu X a Y předpokládám motory 4Nm, pro osu Z 6 - 8Nm. Převod ozubeným řemenem pro osu X a Y - 1 : 4 pro osu Z - 1 : 6.
Rychlost pro mne není zas až tak rozhodující, řezné rychlosti a posuvy musím stejně při práci dodržovat.
Hmotnost stolu na ose Y 47 kg, hmotnost celého segmentu osy Z cca 40 kg i s vřetenem, pojížděná na pevném portále osy X.

Předpokládám, že bych koupil:

Serva pro osy X a Y - ES-M23440 Easy Servo Motor 4Nm - http://www.cncshop.cz/es-m23440-easy-servo-motor-4nm" onclick="window.open(this.href);return false;
Servo pro osu Z - ES-M23480 Easy Servo Motor 8Nm - http://www.cncshop.cz/es-m23480-easy-servo-motor-8nm" onclick="window.open(this.href);return false;
Drivery pro všechny 3 osy - ES-D808 - easy servo driver 80V 8A - http://www.cncshop.cz/es-d808-easy-servo-driver-80v-8a" onclick="window.open(this.href);return false;
Napájecí zdroj - RPS608 průmyslový spínaný zdroj 60V 400W - http://www.cncshop.cz/rps608-prumyslovy ... j-60v-400w" onclick="window.open(this.href);return false;

Dál si s tím nevím rady, co musím ještě koupit, abych to připojil na PC do Machu nebo EMC (nejraději obojí).
Uvedený zdroj potřebuji jeden pro všechny osy, nebo jeden pro každou osu atd...?
Co dále pro zpětnou vazbu? Jaké další komponenty?

Děkuji předem za vysvětlení a doplnění.
packa

3. 1. 2015, 10:46

Asi takhle , serva jsou hezká věc , ale bez použití interpolátoru je nevyužiješ , to prostě nemá smysl , emc je dobré , ale je to kupa ladění , to samé vybrat vhodné pc k machu , být tebou svěřil bych to pánům od gravosu , navrhnou ti a doporučí pohony a vzal bych od nich i interpolátor se softem , nestojí to moc a bude ti to zrovna 100% ně fungovat
RaS

3. 1. 2015, 11:03

když ti někdo napsal použíj serva tak asi myslel ať použiješ skutečná serva a ne krokáč s enkodérem.. viz tvůj odkaz.. servo jako takové je třeba tohle http://www.retrofitcnc.cz/retrofitcnc-c ... motor-400W" onclick="window.open(this.href);return false; připojíš k driveru a krmíš to pouze step dir stejně jako krokáč.. nicméně chce to interpolátor, pouze LPT ty serva degraduje ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
vencavagon

3. 1. 2015, 11:11

Já mám jednu malou frézku na krokových motorech SX17.
Ale tu používám pouze na věcičky na železniční modely.
Funguje dobře - Mach i EMC.
S EMC jsem mněl zkraje problém s nastavením, ale po poradě zde na foru jsem ji rozběhal.
Mach používám raději, je pro mně uživatelsky přívětivější.
S počítačem jsem problémy nemněl, nejprve jsem to honil na AMD Athlon 64 X2 dual Core 4000+, 8 GB RAM, Windows XP,
teď to mám na Intel I7-4770 , 32GB RAM, také na Windows XP. Windows 7 jsem zkoušel, ale moc mi to nefungovalo.
Provozuji Mach3 i EMC 2.6 - podle toho, jak se mi chce.

Vzhledem k tomu, že chci dělat i větší věci a mám zase k dispozici malou dílničku, stavím si novou CNC mašinku.
Proto bádám, bádám, patláma, patláma, žbrluch.

Původně jsem mněl v plánu krokové motory, o servech jsem začal uvažovat na radu kolegy na foru.
Proto jsem potřeboval vysvětlit a doplnit na příkladu, jak to vlastně poskládat.
Komponenty bych potom třeba koupil jiné, ale nejprve jsem potřeboval pochopit, jak to funguje a co k tomu všechno potřebuji.

Každopádně veškeré komponenty chci koupit výhradně na Ebay, jezdit do Gravosu z Německa je pro mně časově náročné.
To samé i nákup součástí v ČR - převod Eur na Kč apod.
vencavagon

3. 1. 2015, 11:12

RaS píše:když ti někdo napsal použíj serva tak asi myslel ať použiješ skutečná serva a ne krokáč s enkodérem.. viz tvůj odkaz.. servo jako takové je třeba tohle http://www.retrofitcnc.cz/retrofitcnc-c ... motor-400W" onclick="window.open(this.href);return false; připojíš k driveru a krmíš to pouze step dir stejně jako krokáč.. nicméně chce to interpolátor, pouze LPT ty serva degraduje ..

Aha, takže v podstatě to co obchodník píše Servomotory XXXXX v podstatě nejsou servomotory......
vencavagon

3. 1. 2015, 11:16

Aha, serva bych tedy dal, ale opravdu rád bych pochopil, jak nato.
Nechci, abych byl odkázaný na firmu, jednak je to z ruky, jednak nebudu vědět v případě potřeby co s tím a jednak chci koupit součásti jen na Ebay.
Proto bych potřeboval alespoň rámcovou představu.
Konkrétní typy mohu vybrat potom.
Naposledy upravil(a) vencavagon dne 3. 1. 2015, 11:20, celkem upraveno 2 x.
RaS

3. 1. 2015, 11:17

on píše easy servo :D a pod tím je jasně napsáno že je to 2fázovej krokáč s enkodérem.. pokud jsi už investoval do lineárů kuličkovejch šroubů tak dej alespoň 3fázový krokáče a nebo lépe opravdové serva.. to že píšeš že rychlost nepotřebuješ tak to je omyl.. u 3D frézování pojedeš třeba rychlostí 1m/min ale klidně 50i víc procent máš přejezdy rychloposuvem takže ta maximální rychlost se projeví výrazně
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

3. 1. 2015, 11:19

každopádně zvaž nějaký interpolátor , pro mach to je smoothstepper , nejlíp verzi s LAN připojením , a pokud to nemíníš nijak moc honit tak bych se krokáčů nebál když použiješ kvalitní drivery .
RaS

3. 1. 2015, 11:22

mimochodem Gravos není z německa.. alespoň ten co myslí Packa.. teda pokud se Vostárkovi o vánocích nepřestěhovali.. :D
vencavagon

3. 1. 2015, 11:25

packa píše:každopádně zvaž nějaký interpolátor , pro mach to je smoothstepper , nejlíp verzi s LAN připojením , a pokud to nemíníš nijak moc honit tak bych se krokáčů nebál když použiješ kvalitní drivery .
Ten interpolátor nahrazuje například třeba tu modrou Čínskou desku?

Je to takto ?
PC -> Síťová karta -> Síťový kabel -> Interpolátor s LAN (smoothstepper) -> pro 3 osy 3x Driver pro KM -> 3x Krokový motor -> Zdroj ?
Jde mi o porozumění problému.
Jo a funguje to i na EMC?
Naposledy upravil(a) vencavagon dne 3. 1. 2015, 11:27, celkem upraveno 1 x.
vencavagon

3. 1. 2015, 11:26

RaS píše:mimochodem Gravos není z německa.. alespoň ten co myslí Packa.. teda pokud se Vostárkovi o vánocích nepřestěhovali.. :D
To já vím, proto píšu, že jet z Nemecka do Gravosu je pro mně problematické. Já vím, že je v ČR. Ale já v ČR nežiju již 6 let.
RaS

3. 1. 2015, 11:28

aha tak to mě nedošlo že ty nejsi v ČR..
packa

3. 1. 2015, 11:33

interpolator generuje pulzy pro drivery , počítač mu jen posílá data o souřadnicích takže pc není vytíženo generováním pulzů a ten interpolátor generuje hladší čistčí pulzy a taky o podstatně vyší frekvenci . bohužel mach a emc používají rozdílné interpolátory , emc hojně využívá karty od MESA , jinak interpolační karty pro mach mají i na ebay , zadej třeba mach3 interpolator , nebo mach3 controller
vencavagon

3. 1. 2015, 11:37

packa píše:interpolator generuje pulzy pro drivery , počítač mu jen posílá data o souřadnicích takže pc není vytíženo generováním pulzů a ten interpolátor generuje hladší čistčí pulzy a taky o podstatně vyší frekvenci . bohužel mach a emc používají rozdílné interpolátory , emc hojně využívá karty od MESA , jinak interpolační karty pro mach mají i na ebay , zadej třeba mach3 interpolator , nebo mach3 controller
Takže ten interpolátor nahrazuje tu Čínskou desku ?
Kdybych se zaměřil výhradně na použití Mach3.
vencavagon

3. 1. 2015, 11:44

packa píše:interpolator generuje pulzy pro drivery , počítač mu jen posílá data o souřadnicích takže pc není vytíženo generováním pulzů a ten interpolátor generuje hladší čistčí pulzy a taky o podstatně vyší frekvenci . bohužel mach a emc používají rozdílné interpolátory , emc hojně využívá karty od MESA , jinak interpolační karty pro mach mají i na ebay , zadej třeba mach3 interpolator , nebo mach3 controller
Většina těchto interpolátorů na Ebay je USB. Je to problém, nebo se toho nemusím bát.
Koukat i na USB, nebo je vyřadit?
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“