Zdravím,
studuji posledním rokem Strojírenskou fakultu v Brně (obor Aplikovaná informatika a řízení) a jako diplomovou práci mám cenově dostupnou 3D tisknutelnou domácí frézku. Inspiroval jsem se jak tímto fórem tak sáhodlouhým hledáním na internetu a někde jsem zahlédnul konstrukci s dvěmi vodícími tyčemi na každé straně. Drtivá většina všech návrhů má ovšem portál řešený komplet se "zády" a vedením pouze podepřenou tyčí (proč to?). Fréza je určená na obrábění balsy, tenkých překližek a plátů karbonu. Nejde mi o přesnost v setinách milimetru ani o dlouhou životnost či rychlost opracování. Nebude používána pro komerční učely. Jde čistě o nástroj na relativně přesné a hlavně jednotné obrábění například výztuh do křídel modelů letadel či rámů dnes tak oblíbených "koptér".
Technické parametry:
vodící tyče: 16mm (x,y) 10mm (z) (ty 16 mm zbyly tak je chci použít)
závitové tyče: T16x4 (x,y) T12x3 (z) (Ukončení tyčí bude klasicky přes domeček u motoru s dvěma 7200 a na druhé straně nějaké radiální, lisovat asi ne, spíš matkou a tyč stočená na 10 mm)
vodící matice budou plastové od wolkoplastu (samomazací a bez vůle)
hliníkové profily: 30x30 mm (profily tvořící rám budou spojené kovovými L profily aby to tvořilo rám či kosku chcete-li, případně vyřezat závit do středového čtverce profilu a na něj kolmý profil provrtat a sešroubovat)
materiál spojů: ABS plast
obráběcí nástroj: Dremel 3000
zdvih osy z max: 50 mm (nepočítá se s obráběním víc než 10 mm vysoké desky)
pracovní plocha: 600x400 mm
lineární ložiska jsou LM16uu a jsou použity po dvojicích (zbytečné?)
motory NEMA17 a řízení pomocí arduina, driverů atd. Klasika jak u tiskáren
Moje otázky tedy jsou:
Je potřeba zakufrovat komplet záda portálu? Chci se vyhnout přílišnému předsazení obráběcího nástroje na jednu stranu. Takhle je vedení na jedné straně a nástroj na druhé)
Bude konstrukce dost tuhá na zkrut?
Neřeším zbytečně tuhost kovových částí, když mi přesnost rozhodí plast?
Je obecně varianta se 2x2 tyčemi (nahoře a dole) zbytečná?
Není obráběcí plocha příliš velká?
Prosím o konstruktivní kritiku. Je mi jasné, že stavím obráběcí stroj s plasovými kusy, ale věřím, že se správným rámem je možné dostat solidní tuhost a přesnost. Rád si nechám poradit od zkušenějších. Jaký jiný rám případně použít (komplet portálový pouze s jedním vedením dole, pevný portál s posuvnou podložkou....) ?
Kritika návrhu rámu
-
Naposledy upravil(a) JirikPospa dne 8. 1. 2015, 7:26, celkem upraveno 1 x.
Postavil jsem taky jednu frézku tisknutelnou z plastu a myslím že ten plast není nejslabší místo .
Nejhorší jsou ty nepodepřené tyčky , ale 16 tyčky na tu balsu asi stačit budou a nemusí být ani čtyři .
Když už bych je dával po dvou tak hned vedle sebe a vozík a držáky vytisknout z jednoho kusu .
Budeš pak mít jednodušší seřizování a pokud do toho zakomponuješ i ten šroub tak to bude ještě jednodušší .
Tady je ten můj pokus
http://www.cyclonecnc.4fan.cz/portalcyclone/
Balsa by s tím šla asi v pohodě .
Nejhorší jsou ty nepodepřené tyčky , ale 16 tyčky na tu balsu asi stačit budou a nemusí být ani čtyři .
Když už bych je dával po dvou tak hned vedle sebe a vozík a držáky vytisknout z jednoho kusu .
Budeš pak mít jednodušší seřizování a pokud do toho zakomponuješ i ten šroub tak to bude ještě jednodušší .
Tady je ten můj pokus

Balsa by s tím šla asi v pohodě .
-
origosh -> Díky za připomínku, to mi nějak nedošlo.
azamo -> hezká práce, vypadá jednoduše a funkčně. Dát do jednoho kusu tyč a závitovku by šlo, ale tím, jak jsou od sebe dostávám dobrou tuhost na "přepadávání" frézky při pohybu na X ose. Závitovkou uprostřed jsem chtěl dosáhnout rovnoměrné zátěže na obě vodící tyče, ale to asi nebude tak horký problém v případě tak tlustých tyčí ne?
prochaska -> jasně, že učí a je mi jasný, že by tam mohly být. Každopádně přidat jdou vždy a s něma bude už tak špatná dostupnost rukama k fréze ještě horší.
azamo -> hezká práce, vypadá jednoduše a funkčně. Dát do jednoho kusu tyč a závitovku by šlo, ale tím, jak jsou od sebe dostávám dobrou tuhost na "přepadávání" frézky při pohybu na X ose. Závitovkou uprostřed jsem chtěl dosáhnout rovnoměrné zátěže na obě vodící tyče, ale to asi nebude tak horký problém v případě tak tlustých tyčí ne?
prochaska -> jasně, že učí a je mi jasný, že by tam mohly být. Každopádně přidat jdou vždy a s něma bude už tak špatná dostupnost rukama k fréze ještě horší.
-
azamo -> jo, už mi to dává smysl. Dobrá pointa. Díky
Je potřeba zakufrovat komplet záda portálu? Chci se vyhnout přílišnému předsazení obráběcího nástroje na jednu stranu. Takhle je vedení na jedné straně a nástroj na druhé)
- to ale uvažuješ jen vertikální sílu, ale u frézování převládá horizontální síla a s tou nějak nepočítáš
- nebude
- plast tuhost neudělá, tu musí udělat kovová konstrukce, nebo masivnější plast,
- přesnost (myslím rozměry konstrukce) bude potřeba doladit při montáži - plast z tiskárny moc přesností neoplývá
- myslím, že je, nikdo to tak neřeší a (viz výše) při horizontální síle v úrovni stolu to moc nepomůže
- příliš velká na plastové díly
- to ale uvažuješ jen vertikální sílu, ale u frézování převládá horizontální síla a s tou nějak nepočítáš
- nebude

- plast tuhost neudělá, tu musí udělat kovová konstrukce, nebo masivnější plast,
- přesnost (myslím rozměry konstrukce) bude potřeba doladit při montáži - plast z tiskárny moc přesností neoplývá
- myslím, že je, nikdo to tak neřeší a (viz výše) při horizontální síle v úrovni stolu to moc nepomůže
- příliš velká na plastové díly
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Právě proto se tam musí ty výztuhy přidat už v okamžiku návrhu, aby bylo jasno v tom, jak se bude manipulovat s obrobkem, s nástrojem apod. Něco jiného je zahrnout je do návrhu a namontovat až nakonec a něco jiného zase dobastlovat až k hotovému stroji.JirikPospa píše:je mi jasný, že by tam mohly být. Každopádně přidat jdou vždy a s něma bude už tak špatná dostupnost rukama k fréze ještě horší.
Aleš Procháska