Co je to za motor.
Chlapi, poraďte. Setkal jste se někdo se ss motorem s cizím buzením, který čím víc budím, (čím vyšší napětí na buzení), tím má menší otáčky? Já jsem sice elektrikář, na motory nejsem expert, jen znám rozdíl mezi klasickým třífázovým (kroužkovým?) a komutátorovým motorem, ale s tímhle jsem se setkal poprvé. Polarita na to nemá vliv, jen se mění směr otáčení. Je to motor z nějaké řádkové tiskárny k sálovému počítači, kterej jsem po 25 letech vyhrabal a zapojil, jestli běhá.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to je spravne chovani motoru s cizim buzenim
uplne super je kdyz to ma par kilovat a nejak ti selze buzeni a odbudis ho uplne
to to zacne jit do otacek az by se to samo rozletelo na kousky
uplne super je kdyz to ma par kilovat a nejak ti selze buzeni a odbudis ho uplne
to to zacne jit do otacek az by se to samo rozletelo na kousky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
No to přesně se děje. Je na 7V, buzení 16V, tak jsem ho pro zjednodušení připojil na spínanej zdroj ZPA 5V / 50A, obě vinutí. Říkal jsem si, pojede pomalu. Prdlajs, rozjel se na hrozný točky a pak se ten 50A zdroj vypnul na nadproud. Chvíli mi trvalo, než jsem všechno změřil, že tam nejsou zkraty, a pak jsem buzení připojil na regulovanej zdroj , nastavil 16V, a ejhle, běžel normálně. No a to pak vygenerovalo můj dotaz. Takže to tak má bejt, príma a díky.
Zdar, mám tu další krásnej motorek, kterej by snad šel použít na strojní posuv X u frézky. Je ze staré sálové řádkové tiskárny. Překlad štítku je něco jako stejnosměrný motor s nějakým buzením (nenašel jsem překlad, žeby cizím? Ten černej váleček na druhé straně motoru by mohl být snímač otáček, takže by to celý v originál zapojení mohlo chodit jako servo. Ne že bych ho potřeboval, ale motorovej pohon stolu v ose X by se občas hodil. Co vy na to?