Vřeteno pro CNC samodoma

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
vencavagon

13. 1. 2015, 6:17

Dobrý večer pánové,

rád bych se Vás zeptal, zdali náhodou někdo nemáte rozkresleno, případně sestavový list a katalog náhradních dílů pro BF20 Vario.
V případě, že to již zde na diskusi existuje, omlouvám se že jsem nedbale hledal a prosím postrčte mně k cíli.

Na co to potřebuji:
Vzhledem k tomu, že chci na svém stroji, který mám rozpracovaný klohnit i do oceli (chtěl bych pokračovat na formičkách pro železniční modely),
samozřejmě s předstihem vymýšlím co možná nejlepší ideologii pro použité vřeteno.
Chtěl bych používat nástroje o maximálním průměru 12 mm do oceli (a samozřejmě menší) a třeba pro dural průměr frézy 30 - 40 mm na patřičném trnu.
Pokud jsem hledal finální vřetena, líbilo by se mi vřeteno Teknomotor řady C41/47.
Chtěl bych silnější, ale v dílničce mám k dispozici pouze 220 Voltů a nemohu přitáhnout kabel 400 Voltů.
Jestli to dobře chápu, tak tato vřetena jsou na 220V pouze do 2.0 kW. Výkonnější potřebují 380V.
Také mi není jasné, jak se toto vřeteno chová, když budu potřebovat třeba např. 1600 - 3500 otáček pro nástroj průměru 12 mm.

Uvažuji o variantě, že bych koupil jako náhradní díl třeba hřídel vřetene z uvedeného stroje BF20 Vario, pro kterou bych vřeteník vyrobil a poháněl vřeteno externím motorem přes zubový řemen třeba v převodovém poměru 1:3 nebo 1:4 atd. Pro změnu otáček bych použil měnič.
Na této hřídeli se mi líbí, že má upínání nástrojů uvnitř pomocí kleštin MK2 již vyřešeno.
Zároveň bych tímto získal větší páru na nástroji.
Podle situace bych se případně snažil vylepšit ložiska atd.
Proto sháním přesný nákres, abych mohl zvážit, zda námaha stojí zato.

Děkuji za názory....
Kvako1
Sponzor fora

13. 1. 2015, 6:46

neodpovím přesně na to co se ptáš...ale :
tyhle vřetena nejsou moc vhodne do malých otaček.
k nastrojum- frezy do oceli jsou i na 50 000 otaček. mam doma par 12ctek. takže bych šel spiš timhle směrem.
na nastroje vedší než 20mm bych asi vubec ani nekupoval pokud se bavíš o vykonu 2kw... prostě je nevyužiješ. snad kromě nějakeho cuteru nebo jak se to jmenuje- na plochy..
budeš akorát ničit platky...
stavěl bych na tom že budeš obrabět spíš menším nastrojem , třeba 6-8mm a co nejvedší hloubku. využíješ pak celou plochu břitu nastroje. šmrdlat něco třeba 20tkou a brat po 1mm je prostě pitomost.
pokud koupiš rýchlé vřeteno, tak kup kněmu i adekvátní nástroje a nemusíš nic vymýšlet a maš klid :)
ať se daří :)
vencavagon

13. 1. 2015, 6:57

Ten průměr 30 - 40 mm na stopce jsem uvažoval pouze na dural, třeba na orovnání plochy, abych to 12-kou nemusel šmrdlat 4x tam a zpět.
Do oceli předpokládám opravdu jen do průměru 12 mm - samozřejmě s co možná největší hloubkou úběru.
Ve většině případů bude průměr 12 mm krátkodobě - hrubování, většinu roboty udělají 2, 4, 6 a 8čky na final.
Desky nahrubo obrábět nebudu, chci kupovat hotové broušené a dlabat do nich pouze kapsy, tvary a vtoky.
No a samozřejmě elektrody z mědi pro EDM.

Já už jsem poměrně dlouhou dobu mimo proces, spíše asi tak nějak ze setrvačnosti jsem zvyklý na klasické frézy s řeznou rychlostí 40 - 60 m/min a otáčkami tak těch 1500 - 1800.
Navíc mám doma asi tak kýbl fungl nových klasických HSS fréz o průměru 8 - 12 mm z doby před 10-ti lety.
U těch novodobých jsem tak nějak zbabělý v obavách, že mi to snad těmi otáčkami shoří.
Ale třeba jsem zbytečně konzervativní a dnešní trendy mohou být úplně někde jinde, takže vysoké točky nemusí být až tak problém.
Zdenek Valter

19. 1. 2015, 2:13

vencavagon píše:Ten průměr 30 - 40 mm na stopce jsem uvažoval pouze na dural, třeba na orovnání plochy, abych to 12-kou nemusel šmrdlat 4x tam a zpět.
Do oceli předpokládám opravdu jen do průměru 12 mm - samozřejmě s co možná největší hloubkou úběru.
Ve většině případů bude průměr 12 mm krátkodobě - hrubování, většinu roboty udělají 2, 4, 6 a 8čky na final.
Desky nahrubo obrábět nebudu, chci kupovat hotové broušené a dlabat do nich pouze kapsy, tvary a vtoky.
No a samozřejmě elektrody z mědi pro EDM.

Já už jsem poměrně dlouhou dobu mimo proces, spíše asi tak nějak ze setrvačnosti jsem zvyklý na klasické frézy s řeznou rychlostí 40 - 60 m/min a otáčkami tak těch 1500 - 1800.
Navíc mám doma asi tak kýbl fungl nových klasických HSS fréz o průměru 8 - 12 mm z doby před 10-ti lety.
U těch novodobých jsem tak nějak zbabělý v obavách, že mi to snad těmi otáčkami shoří.
Ale třeba jsem zbytečně konzervativní a dnešní trendy mohou být úplně někde jinde, takže vysoké točky nemusí být až tak problém.
No když to cheš dělat takhle tak je asi jednodušší si koupit hřídel s kuželem MK usadit ho do ložisek dodělat k němu převody atd.. atd...
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
testone
Sponzor fora

19. 1. 2015, 2:51

nedávno tu někdo nabízel vřeteníky s ISO 30 kuželem, přidělej k němu motor a dvě řemenice a máš to hotový
........
někdo psal 50000 ot. a pr. nástroje 12 mm ???????
Zkusil si autor toho toho tvrzení spočítat výslednou řeznou rychlost?
Nebo je už taková nouze o lidi co něco uměj, že se jako frézaři na CNC najímají lidi co nevěděj co to řezná rychlost je?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdenek Valter

21. 1. 2015, 9:03

vencavagon píše:Dobrý večer pánové,

rád bych se Vás zeptal, zdali náhodou někdo nemáte rozkresleno, případně sestavový list a katalog náhradních dílů pro BF20 Vario.
V případě, že to již zde na diskusi existuje, omlouvám se že jsem nedbale hledal a prosím postrčte mně k cíli.

Na co to potřebuji:
Vzhledem k tomu, že chci na svém stroji, který mám rozpracovaný klohnit i do oceli (chtěl bych pokračovat na formičkách pro železniční modely),
samozřejmě s předstihem vymýšlím co možná nejlepší ideologii pro použité vřeteno.
Chtěl bych používat nástroje o maximálním průměru 12 mm do oceli (a samozřejmě menší) a třeba pro dural průměr frézy 30 - 40 mm na patřičném trnu.
Pokud jsem hledal finální vřetena, líbilo by se mi vřeteno Teknomotor řady C41/47.
Chtěl bych silnější, ale v dílničce mám k dispozici pouze 220 Voltů a nemohu přitáhnout kabel 400 Voltů.
Jestli to dobře chápu, tak tato vřetena jsou na 220V pouze do 2.0 kW. Výkonnější potřebují 380V.
Také mi není jasné, jak se toto vřeteno chová, když budu potřebovat třeba např. 1600 - 3500 otáček pro nástroj průměru 12 mm.

Uvažuji o variantě, že bych koupil jako náhradní díl třeba hřídel vřetene z uvedeného stroje BF20 Vario, pro kterou bych vřeteník vyrobil a poháněl vřeteno externím motorem přes zubový řemen třeba v převodovém poměru 1:3 nebo 1:4 atd. Pro změnu otáček bych použil měnič.
Na této hřídeli se mi líbí, že má upínání nástrojů uvnitř pomocí kleštin MK2 již vyřešeno.
Zároveň bych tímto získal větší páru na nástroji.
Podle situace bych se případně snažil vylepšit ložiska atd.
Proto sháním přesný nákres, abych mohl zvážit, zda námaha stojí zato.

Děkuji za názory....
No myšlenka je podle mne správná (uvažuji podobně) - pro klasické nástroje potřebuješ pomaloběžné vřeteno
- nicméně jeho základ vřetene by bylo možná dobré potat zde, a nekupovat předražený náhradní díl ;-)

Na druhou stranu - formičky by nebyly vůbec špatné, kdyby se vyrobily pomocí rychloběžného nástroje s rychloběžným vřetenem

Z toho mi vyplývá, že by nebylo od věci, kdybys na svém novém stroji mohl použít vřetena obě ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
vencavagon

21. 1. 2015, 4:50

Děkuji za podněty, nabídky vřeteníků jdu hned hledat.

Jen pro zajímavost - pro mnohé to určitě nebude žádná novina:
Během posledních 14 dní jsem byl v několika firmách, kde jsem se snažil škemrat o obrobení nosných ploch pro lineární vedení na jednotlivých dílech mého budoucího stroje.
Sehnal jsem, frézka jak stodola od firmy Uhlíř & Fazole.
Podle sdělení mistra je rovinná přesnost tohoto stroje do 0,01 mm na 2,5 metrech dráhy pojezdu stolu, což bude určitě stačit.
Přišla řeč i se zaměstnanci, kteří pracovali na Mikronech a na DMG.
Samozřejmě, jak se dalo očekávat, na Mikronech jeli tak jak jsem byl dříve zvyklý - na konkrétních případech to bylo 2,5 cm do hloubky, nástroj průměr 16 mm, 800 otáček, ocel tř. 1.2343
Na DMG a podobných strojích jeli hloubku úběru cca 1 mm, zato posuvy byly s větrem o závod.
Téměř všichni, co jsem se s nimi bavil tvrdili, že to je dnešní trend a způsob obrábění se údajně ubírá směrem malá hloubka - cca 1 - 2 mm (spíše maximálně 2 mm), rychlost maximální a točky tak od 4000 nahoru.
Na jednom stroji od toho lítaly jiskry, že by se nemusela stydět pořádná vánoční prskavka.
Připadal jsem si jako blbec, ale asi na tom něco bude.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2015, 4:55

primarne zalezi na konstrukci tedy tuhosti stroje a rychlosti vretene, podle toho volis styl obrabeni
ale pro zajimavost video:
https://www.youtube.com/watch?v=8QzTU6QePB8" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
vencavagon

21. 1. 2015, 5:03

robokop píše:primarne zalezi na konstrukci tedy tuhosti stroje a rychlosti vretene, podle toho volis styl obrabeni
ale pro zajimavost video:
https://www.youtube.com/watch?v=8QzTU6QePB8" onclick="window.open(this.href);return false;
OK, OK.
To ano, to je mi tak nějak jasný.
Jen jsem si myslel, že třeba na tom DMG (4 osá typ už nevím) by mohli jet také na větší hloubku, ale oni se s tím crcaj po milimetru.
Někteří jeli do oceli, jiní dělali elektrody do mědi.
Vždycky to tam naštelovali a potom na půl hodiny a více vypadli do jídelny na kafe. A tak to šlo pořád dokola.
Popravdě musím podotknout, že noviny nečetli....
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“