vlevo osička krokového motoru, vpravo opracovaný šroub ...
jak ověříte že jsou v ose ? jak to měříte ?
jak měříte souosost hřídelí
no, otázka nezněla jak to vyrobíte, otázka zněla, jak změřit souosost když mám dva hřídele proti sobě, a často, každý jiného průměru
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
když jsou proti sobě tak je to jednoduché, stačí ti na jednu hřídel přidělat páčkové hodinky a otáčením dokola vidíš házivost vůči té první ose
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
staci je proti sobe usadit na souose plochy, KM ma souose a kolme osazeni s hrideli a v domku si vyrobim diru pro lozisko souosou s osazenim pro KM a netreba nic meritchb píše:no, otázka nezněla jak to vyrobíte, otázka zněla, jak změřit souosost když mám dva hřídele proti sobě, a často, každý jiného průměru
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Já jsem si na to udělal pevnou spojku - na test.
Sice asi nic moc dokonalého, ale na jedno upnutí z duralu a aby šla přesně nasunout na obě hřídele. Pak jsem nasunul na tu menší a po sešroubování lechce přesouval na tu větší (výhoda je když jsou obě hřídele stejné).
Pokud je "spojka" pořád pěkně volná (jen suvně) nikde nezadrhává usoudil jsem že je vše ok.
Hodinky jsem tam nikam nedostal.
No a výroba rámu vrtačka + svářečka nedávalo zrovna moc jistoty o přesném usazení.
Sice asi nic moc dokonalého, ale na jedno upnutí z duralu a aby šla přesně nasunout na obě hřídele. Pak jsem nasunul na tu menší a po sešroubování lechce přesouval na tu větší (výhoda je když jsou obě hřídele stejné).
Pokud je "spojka" pořád pěkně volná (jen suvně) nikde nezadrhává usoudil jsem že je vše ok.
Hodinky jsem tam nikam nedostal.
No a výroba rámu vrtačka + svářečka nedávalo zrovna moc jistoty o přesném usazení.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.