Priruba Camlock - problem s licovanim

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Oliver Rovný

14. 2. 2015, 8:54

Zdravím odborníkov,
vyskytol sa mi problém s licovaním novej príruby Camlock D1-3" na vretene sústruhu SM 16 B. Po nasadení na vreteno a dosadnutí na krátky kužeľ ostala medzi zadnou rovinou príruby a čelom retena štrbina 0,55mm (viz. foto, zmerané štrbinomierkami).
Príruba ktorú používam sedí krásne, po dotiahnutí dosadne na čelo vretena. Vedel by niekto poradiť, aké sú výrobné tolerancie týchto prírub? Je to na reklamáciu, alebo je tam schválne prídavok na obrobenie na konkrétny kužeľ vretena? Pôvodne som bol v tom, že pre obrábanie na mieru je určená len strana pod univerzálu.
Vopred ďakujem skúsenejším za rady.
Přílohy
DSC_2024.jpg
DSC_2023.jpg
DSC_2022.jpg
DSC_2020.jpg
Oliver Rovný

17. 2. 2015, 12:58

Skutočne sa nikto s týmto problémom nestretol :?:
Horalll

23. 2. 2015, 10:36

Já jo, objednal jsem si u nás jednu přírubu a když jsem jí nasadil, byla na kuželu zase volná, tak jsem vyndal štefty a líznul jsem jí trošku čelo, měla by na tom kuželu sedět tak, že když povoléš exentry namá to samo spadnout, ale povolit až po lehčím bouchnutí rukou.
Pokud ti vůbec nejde na kužel,po utažení exentrů, což je horší, musíš ten kužel přetočit.
Tyky jsem z toho byl dost rozlazenej, hlavně když jsem se prodejce ptal, jestli je příruba ze strany kužele a kužel broušený, bylo mi řečeno, že jo a přišlo to normálně soustružený, ještě nahrubo, že povrch byl úplně na hovno, jediný pozitivum na tom bylo, že mi sundal cenu bez papíru ze 3800kč na 2000kč, jinak kvalita otřesná. Kdybych znal někoho z cncčkem, kdo jede litinu, nechal bych si jí radši vyrobit, dělat to doma je moc pracný, kvůli těm šteftům.
Psal jsem i do Svitav a odpověděli mi, že jejich příruby jsou přesně obrobené na cnc strojích za pánu bohu 3800kč bez dph za jeden echt čínskej kousek, tak jsem napsal do Německa a prodejce mi poslal dvě příruby za 78e kus(ceny jsou za D1-6 d200) Ty mají kužel soustružený, ale čelo broušené, sedí jak na prdel a materiál o poznání lepší- toť moje zkušenost
David
Přílohy
Snímek 164.jpg
Chos(Chodský soustr. home made(už není, teď Martin km200)a Soustr. V.Suchý, Čtyřkoly Praha(něco jako Volman)
Tos FN32, 676P, V32B-edit na V20A
edit z Martin KM 200 na špagetu Grazioli Dania 200
edit z CDC30 na Bussmann 50tun, šeping Gack atd.
bn

23. 2. 2015, 2:48

není náhodou možné těmi imbusy naštelovat vysunutí těch upínacích čepů? Oprava tohoto by byla v zasunutí čepů a ne osoustružení kužele
packa

23. 2. 2015, 6:12

Oliver Rovný píše:Zdravím odborníkov,
vyskytol sa mi problém s licovaním novej príruby Camlock D1-3" na vretene sústruhu SM 16 B. Po nasadení na vreteno a dosadnutí na krátky kužeľ ostala medzi zadnou rovinou príruby a čelom retena štrbina 0,55mm (viz. foto, zmerané štrbinomierkami).
Príruba ktorú používam sedí krásne, po dotiahnutí dosadne na čelo vretena. Vedel by niekto poradiť, aké sú výrobné tolerancie týchto prírub? Je to na reklamáciu, alebo je tam schválne prídavok na obrobenie na konkrétny kužeľ vretena? Pôvodne som bol v tom, že pre obrábanie na mieru je určená len strana pod univerzálu.
Aho jaké jsou prosímtě průměry u kuželu a průměry čepů , jedna camlock příruba se mi válí doma , ale nevím na co je , každopádně má broušený kužel i dosedací plochu
camlock top.jpg
camlock.jpg
Oliver Rovný

25. 2. 2015, 12:20

Horalll píše:Já jo, objednal jsem si u nás jednu přírubu a když jsem jí nasadil, byla na kuželu zase volná, tak jsem vyndal štefty a líznul jsem jí trošku čelo, měla by na tom kuželu sedět tak, že když povoléš exentry namá to samo spadnout, ale povolit až po lehčím bouchnutí rukou.
Pokud ti vůbec nejde na kužel,po utažení exentrů, což je horší, musíš ten kužel přetočit.
Tyky jsem z toho byl dost rozlazenej, hlavně když jsem se prodejce ptal, jestli je příruba ze strany kužele a kužel broušený, bylo mi řečeno, že jo a přišlo to normálně soustružený, ještě nahrubo, že povrch byl úplně na hovno, jediný pozitivum na tom bylo, že mi sundal cenu bez papíru ze 3800kč na 2000kč, jinak kvalita otřesná. Kdybych znal někoho z cncčkem, kdo jede litinu, nechal bych si jí radši vyrobit, dělat to doma je moc pracný, kvůli těm šteftům.
Psal jsem i do Svitav a odpověděli mi, že jejich příruby jsou přesně obrobené na cnc strojích za pánu bohu 3800kč bez dph za jeden echt čínskej kousek, tak jsem napsal do Německa a prodejce mi poslal dvě příruby za 78e kus(ceny jsou za D1-6 d200) Ty mají kužel soustružený, ale čelo broušené, sedí jak na prdel a materiál o poznání lepší- toť moje zkušenost
David
Vďka za skúsenosti :)
Ja som prírubu kúpil od jedného Brita na Ebay - stála ma 60€ plus 20€ pošta. Medzičasom som mu napísal ako sa veci majú a on navrhol, že mi pošle druhú. Lenže potom mi písal, že po premeraní zistil, že všetky príruby z danej série sú naprd, takže mi refundoval cenu príruby a prírubu mi nechal za poštovné. Takže si ju dokončím a bude slúžiť.
Inak je to len sústružené, ani kužel nie je brúsený, ale povrch nevyzerá zle.
Oliver Rovný

25. 2. 2015, 12:32

packa píše:
Oliver Rovný píše:Zdravím odborníkov,
Aho jaké jsou prosímtě průměry u kuželu a průměry čepů , jedna camlock příruba se mi válí doma , ale nevím na co je , každopádně má broušený kužel i dosedací plochu
camlock top.jpg
camlock.jpg
Ahoj, to je určite ono - D1-3", kužeľ má mať max. priemer 53,975 ale ťažko sa to meria, keďže tam je zrazená hrana. Priemer čapov aj ostatné rozmery tiež sedia. Síce už to nie je také akútne, ale jedna príruba do zásoby by sa mi ešte hodila. Píšem ti SZ ;)
Kvako1
Sponzor fora

26. 2. 2015, 1:49

A ty čepy už nejdou dotáhnout ?
někde jsem měl normu na tyhle příruby ale tolerance tam bili malinke. mam dvě a sedí naprosto přesně. pri měření hodinkami mi to ručičku skoro nehne. měl jsi ty čepy venku ? skus to nasadit bez nich. prípadne vyndej zajišťovací imbusy a skus o jednu otočku dotáhnout. musi to sedět jak nekdo tady už psal, že to sundaš jedině bouchnutím . jinak to drží skoro samo.
Kvako1
Sponzor fora

26. 2. 2015, 1:57

ještě doplním. mě ty příruby vyráběl Davidcnc tady z fora. podle te normy co jsem koupil. příruby jinak prodáva toska. číslo normy jsem našel na jejich stránkach .
sedí fakt perfektně. dělal to na nějakém profi centru. jsou sice jenom soustružené ale povrch je jak z brusky. prostě paráda.
skuste mu napsat. možná ma program uloženej a stočil by vám to napřesno...

edit:
tak jsem tu normu našel. u trojky velikosti, co máš ty. je tolerance do+0,003 a do -0,005mm
Oliver Rovný

27. 2. 2015, 7:31

Tie čapy idú štelovať, s nimi nie je žiaden problém. Aj som ich úplne vybral, aby som sa uistil, kde je problém. Na fotkách už sú zasa nahodené a pri meraní štrbiny boli excentre mierne dotiahnuté. Po prepočte štrbiny na odchýlku priemeru vychádza, že kužeľ príruby je 0,135mm pod menovitým rozmerom. Predajca z ebay mi napísal, že po premeraní zistil ten istý problém aj na ostatných kusoch a nákup mi refundoval. Možno je to zrovna várka z piatkovej šichty, 13 stoviek je vážne dosť :)

CncDavida som nedávno kontaktoval, ale som zistil, že je dosť zaneprázdnený - dopytoval som výrobu vretena na frézku. Toto je ale jednoduchá vec, ak by mal program odložený, ako píšeš. Najprv skúsim pretočiť ten kužeľ a verím, že príruba bude presná ale musím najprv zohnať mäkké čeľuste do univerzály.

Vďaka za tie tolerancie. Rád by som sa bližšie pozrel na tú normu, ak by si bol ochotný sa podeliť. Dík :)
Ešte otázka: Keď zhadzuješ univerzálu - stačí rukou do nej trochu udrieť? Ja to rukou nedám (myslím teraz druhú prírubu, ktorá je ok), musím ju presvedčiť plastovým kladivom za súčasného pootáčania.
Kvako1
Sponzor fora

27. 2. 2015, 5:12

stačí čepy povolit a bouchnout rukou , otočit , atd.. asi třikrát. a je dole. asi zaleží od kvality povchu , jestli je to namazane atd..
normu mam ofiko koupenou a je tam všude moje jméno a je vázaná na PC. nevim jak to udělali ale v jinem pc ji neotevřeš.
můžu ti poslat par skreenů, takovej výcuc toho podstatneho. ale až zítra. mám to v jinem pc.
Oliver Rovný

28. 2. 2015, 7:01

Budem ti vďačný za ten výcuc, ak sa podarí čosi odfotiť, ak nie, nič sa nedeje. Veď tie najpodstatnejšie tolerancie si tu uviedol.
Vďaka.
Kvako1
Sponzor fora

2. 3. 2015, 5:27

máš tam sz už třetí den nepřečtěnou. :wink:
Oliver Rovný

3. 3. 2015, 9:44

Už som to napravil. Vďaka Ti, mockrát :)
drekk

6. 3. 2017, 6:40

co si myslite kdyz koupim prirubu na werco jaka je pravdepodobnost ze ji napasuji na sm16, nekupoval nekdo na sm16 125 mm prirubu. Prumer cepu je stejny ale nevim co ten zbytek.
Tos SM16B, Tos FN20, Tos FA2, Hodinařske soustruhy
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“