Odjížďák ze závitu
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli nevíte, jestli se dá někde sehnat přípravek na soustruh pro rychlé odjetí ze závitu. Je to něco podobného, jako má SV18, jen tohle se upíná do nožovky a do toho až jde nůž/plátek. Přikládám obrázek z Příručky pro soustružníky.
chtěl bych se zeptat, jestli nevíte, jestli se dá někde sehnat přípravek na soustruh pro rychlé odjetí ze závitu. Je to něco podobného, jako má SV18, jen tohle se upíná do nožovky a do toho až jde nůž/plátek. Přikládám obrázek z Příručky pro soustružníky.
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
celkem pravidelně se to objevuje na aukru, asi nějakej místní hobby výrobce.. ale nemám to a ani nevím jakej prodejce.. ale třeba ti to pomůže
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Díky, našel jsem. Tady tedy nůž neodjede, ale jen se přizvedne. Tohle by se určitě dalo zbastlit i v domácích podmínkách.
http://aukro.cz/soustruh-pripravek-na-s ... 46389.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://aukro.cz/soustruh-pripravek-na-s ... 46389.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tohle taky ale bejvá tam i takovej jinej mechanismus..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
No to u toho provedení zřejmě nijak odjet nemůže, protože ten excentr je v té páce, ale ten čep na kterém se to otáčí je kruhový a otvor v noži taky kruhový, takže to odjet nemůže. Když blíže prohlídneš obrázky co jsou na Aukru, tak je i jasně vidět, že zadní konec závitového nože je délkově ve stejné poloze, oproti druhé části přípravku, takže to bude tak jak píše "Origosch".
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Pravda, tak to je potom jednoúčelovka, což mi je celkem na nic. To co postoval expertdb vypadá dobře, jen škoda, že to není do normální nožovky. Tězko říct, jestli by to šlo přemontovat na hranol.
https://www.google.cz/search?q=R%C3%BCc ... 31&bih=619" onclick="window.open(this.href);return false;
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
-
Také se dá otočit pomocný suport, dát ho na doraz a odjíždět s ním. Není to tak elegantní, ty kličky se pletou, ale je to bez práce.
Ten přípravek je velký pomocník pro malé soustruhy, které mají stoupání šroubu na příčném suportu 1 mm. Při výrobě závitu s větším stoupáním jsem se musel vracet (odjíždět) i 2 otáčky a to už člověk zapomíná, kde se vlastně původně nacházel a to mám přehledné noniusy od Tumlíka.
Nejdřív jsem to dlouho studoval na webu a pak jsem si stanovil základní rozměry tj. délku a výšku. Přípravek byl vymyšlen v roce 1938 a o dva roky později patentován. Proto nejsou asi dostupné výkresy a tak je na každém, aby se s tím popasoval sám. Používám rychloupínací držák, tak některé rozměry jsou dané a ostatní je improvizace.