Technologický postup

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
wercula

22. 2. 2015, 1:11

Zdravím Vás,
pomohl by mi prosím někdo s technologickým postupem součásti? Totiž mám ve škole předmět ve kterém se absolutně neorientuji prakticky, za úkol bylo dle zadaných parametrů vymyslet součást a poté navrhnout dvě varianty její výroby, jaké stroje a nástroje použít a jaké bude upnutí atd. Bohužel skripta a knihy mi jsou v tomto směru k ničemu. V příloze zasílám výkres, který byl schválen vyučujícím. Je dost možné, že to nedává smysl, prosím neděste se.. :wink:
Děkuji za pomoc.
Veronika
Přílohy
Příruba2.pdf
(30.6 KiB) Staženo 519 x
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 2. 2015, 1:21

Co takhle se o něco pokusit sama? Přeci za Tebe nebudem dělat domácí úkoly!!!
Udělej nějakej svůj nástřel jak bys to dělala a my Ti to pak posunem do reálný roviny jak to půjde udělat, ale nejdřív ukaž snahu. :wink:
RaS

22. 2. 2015, 1:27

a co se naučíš tím když ti tady někdo napíše jak to máš udělat?
CNC soustruh s protivřetenem a poháněnejma nástrojema 1. možnost
CNC frézka 2.možnost
kombinace soustruh frézka 3. možnost...
rozepisovat že díru 8mm máš dělat 8kou vrtákem nebo třeba 6kou frézou ti psát nebudu.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Fifík

22. 2. 2015, 3:38

Jeden z jednodušších předmětů a ještě k tomu s Vyšatou ... Dobrá rada od absolvnta: i když to za tebe někdo udělá, tak je ti to k ničemu. Až se tě pak na něco z toho zeptá, a to udělá na 100%, tak budeš vědět pumpičku a už se vezeš na vlně obhajování neobhajitelného.
Vybrala sis pěkně blbou součást pro PVP. Nejlepší je něco rotačního pro soustruh a pak tam udělat třeba drážku, nebo díry na kružnici vrtačkou - podstatně to zjednoduší výpočty strojních časů a podobných věcí. A pokud chceš opravdu radu jak to udělat a nic si z toho neodnést, tak udělej některou část otočnýho hrotu, který se kreslí v ZK nebo kde - dělá to tak 80% lidí a je toho na netu plno.
Hades

22. 2. 2015, 3:44

To: Fifík
:clap:
to je přesné, co jsi napsal...
poradit je OK, ale absolvent to stejně neobhájí, tak co se namáhat, když on sám/sama nemá potřebu
wercula

22. 2. 2015, 10:04

Rozhodně jsem nechtěla, aby tu za mě někdo dělal "úkol" a ani nevím, odkud se tato teorie vzala. Jen jsem měla na mysli lehký nástin toho, jak by to šlo vyrobit. Samozřejmě vlastní úvahu mám, ale nemám nejmenší tušení, jestli si nevymýšlím jen pohádky a úplné nesmysly.
Nejdříve mě napadla varianta, že bych válcovou část vyrobila na soustruhu, rovinnou část na frézce a díry na vrtačce, ale pak mi zůstává otázka jak na vnitřní drážku. A muselo by se to několikrát upínat. A pak mi přijde, že by bylo využíváno příliš strojů, tak druhou variantou jsem myslela výrobu celé součásti na frézce. Stačilo by vlastně jen jedno upnutí, a postupovala bych odspoda vzhůru, tedy napřed jedno osazení ( "uši"), pak druhé osazení a válec. To bych udělala válcovou frézou. Potom díru ve válci postupným zahlubováním, kdy bych použila čelní frézu a pro drážku speciální frézu. A jako frézku bych teda využila nejspíš cnc frézku čtyřosou.
Nebo u další varianty bych použila tříosou frézku a válec bych vyfrézovala frézou čelní s využitím kruhové/šroubovicové interpolace.
Ale jak říkám, v tomhle nemám absolutně přehled, frézku jsem viděla akorát na obrázku a videu a je mi jasné, že si teď budete klepat na hlavu, co jsem to vymyslela. Ale rozhodně nechci aby jste mi vymýšleli celý postup, jen žádám o pomoc.
Jo a všimla jsem si, že jsem poslala původní verzi výkresu, kdyby se snad tedy někomu zachtělo se na to mrknout, tak přidám do přílohy aktuální verzi.
Přílohy
Příruba3.pdf
(29.29 KiB) Staženo 426 x
Hades

22. 2. 2015, 10:10

IMHO by to dobrá pětiosa mohla zvládnout na jedno upnutí :D
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 2. 2015, 10:32

Na co pětioska??? Vzal bych špalek, srovnal jednu stranu a udělal díru (velikost podle velikosti upínacích šroubů použitýho CNC). Pak bych ten špalek přitáhnul obrobenou plochou šroubem ke stolu (nechat na výšku přídavek aby se nešlo při obrábění do stolu, nebo to vhodně podložit)
Následně bych na běžný 3 osý CNC udělal celej díl vyjma středovýho otvoru a toho zápichu v něm. Nakonec bych to za obrobenej vnější průměr upnul do soustruhu a dodělal díru s tím zápichem plus odtočit ten přídavek na spodní straně.
Pochopitelně možností jak to udělat je vícero, záleží na dostupným strojním vybavení, na nástrojích a na vkusu a zvyklostech výrobce, jistě se objeví další odlišné nástřely. :wink:
Hades

22. 2. 2015, 11:24

no vidíš, já bych to hodil na 5-ti osu a na jedno upnutí to udělal celé, ale o tom je tohle forum, co jedinec, to nápad
teď jen přemýšlím, kde na tu pětiosu sehnat prachy....
asi vymyslím nějakej přiblblej projekt a "loupnu" to z EU... :rofl:
wercula

23. 2. 2015, 7:20

A je teda mozne, ze postup, ktery jsem uvedla, by bylo mozne pouzit? Ciste jen z vyrobniho hlediska, nebudem-li brat v úvahu naklady na porizeni stroju a nastroju.. :wink:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2015, 4:16

Tak jak popisuješ by to asi šlo, ale obrátil bych pořadí. Ten díl je poněkud špatně navržený, bez ohledu na technologičnost. Třeba ten radius R2 se bude na frézce dělat dosti špatně, bude to chtít dlouhou tlustou frézu s tímhle radiusem, ta rozhodně nebývá běžně na skladě. Já bych napřed dělal tu díru 35H8, buď na soustruhu nebo vyvrtávací tyčí na frézce, v obou případech ze strany od toho zápichu. Potom ten zápich, ten musí být nutně na jedno upnutí, protože sice nemá tolerovanou souosost, ale 42H7 ukazuje, že by to mělo být na setinu souosé. BTW, tohle bude asi chyba konstruktéra, ta operace se bude obtížně provádět a obtížně měřit, při tom by zde nejspíš mohla být volnější tolerance (ale samozřejmě jen odhaduju, skutečný důvod neznám). Další postup je soustružení (nikoliv frézování, kvůli tomu R2) válce průměr 45 po částech na výšku. Naštěstí je tam volnější tolerance, takže nevadí, že bude při obrábění možná trošku pružit (ale to byl důvod, proč "háčkovou" díru napřed). Nakonec ty packy (obrys příruby) a zde opět chyba konstruktéra, radius 1.5. Ten se bude dělat hodně blbě, buď zezadu po malých kouskách trojkou frézou nebo ze stran na pětiose. Každopádně nic nezkazíš, když navrhneš konstrukční úpravu směrem k lepší technologičnosti. Já bych aspoň tohle do výroby nepustil, muselo by se to přepracovat.
Aleš Procháska
filla
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2015, 5:00

technologicky postup zalezi od poctu kusu, 5ks bude jinak a 500ks jinak
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
bobik

23. 2. 2015, 8:17

V příloze zasílám výkres, který byl schválen vyučujícím. Je dost možné, že to nedává smysl, prosím neděste se.. :wink:
Hmm, proto to naše školství vypadá tak jak vypadá, když vyučující jsou schopni schválit takový výkres.
lubos
Sponzor fora

23. 2. 2015, 8:31

OT:
Ten výkres je docela dobre, přál bych ti vidět soubory v dxfku co mi nosí lidi z architektůry. To bych toho kdo je to učí vzal a rozkousal.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
RaS

23. 2. 2015, 9:35

třeba to schválil schválně protože je to takový technologický špek tak aby se student předvedl.. normální obráběč by ho s tím vyhodil, ale na školní účely je to skoro jedno.. ráčnou(nebo něčím) dostane až takové výkresy bude dávat do výroby :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“