Jak dostat distanc z hřídele?

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Jimmy

1. 3. 2015, 5:32

Chlapi, potřeboval bych pomoct. Když chci na mým milovaným soustruhu vyměnit kola pro řezání palcovejch z., musí na jednu hřídel místo jednoho ozub. kola příjít dvě s podložkou mezi nima. Kvůli tomu musím dostat z hřídele distanc (na obrázku červeně), která tam je u těch metrickejch, kde je kolo jen jedno. Za distancí je pevná distanc, v které je nalisovaný kolmo čep (ta je od zelený šipky dál). To, co potřebuju dostat dolů by tam mělo bejt jen nastrčený, po obvodě není žádný červík nebo čep. Je v tom jen perodrážka a v hřídeli pero, což teda na obrázku není teď vidět.
Jak mám probůh dostat tu distanc ven? Pořádně se pod to nedá dostat. Ta spára, kam ukazuje zelená šipka je jen zkosení hran obou distancí, takže stahovákem se není za co chytit. Zkoušel jsem nahřívat. Zkoušel jsem hrubou sílu. Nehlo se to ani o kousek. Co s tím?

Napadlo mě sundat celý kryt ozubených kol a udělat do toho dva závity, dát dva šrouby a za ně chytit stahovákem, ale to je až fakt poslední nejdrastičtější možnost. Musí to jít přeci nějak lidsky.
Přílohy
IMG_0684.JPG
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2015, 5:48

Pokud je tam drážka, tak to tam bude suvně, chytil bych na to něco, za co pak půjde zabrat, třeba soustružnické srdíčko :wink: nebo dva závity z čela a o hřídel opřít podložku a šroubama vytáhnout.... :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Mex

1. 3. 2015, 6:09

A to fakt nejde mezi to zkosení hran dát třeba starý kuchyňský nůž a lehce kladívkem ho tam nasunovat mezi to? Pokud to nejde ani takhle (díky malému klínu toho nože tam vznikne hodně velká síla), tak to musí být ještě nějak extra přichycené.
Jimmy

1. 3. 2015, 7:00

Srdce k soustruhu bohužel nemám, ale už jsem přemýšlel o přípravku z kusu trubky. S těma kuchyňskýma nožema to byl ale dobrý nápad. Obětoval jsem dva, který už byly stejně určený do hlíny na zahradu. S trochou dříny je tam narval a chytil za ně stahovák. Pak do mezery rukojetí dvě šestky vanadiový klíče, pak už samotnej stahovák a bylo to venku. :D Díky za pomoc!
RaS

1. 3. 2015, 7:19

tak si tam pro příště vyfrézuj drážku pro šroubovák.. když to jde tak blbě..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Jimmy

1. 3. 2015, 7:26

Spíš projedu ten vnitřní otvor pořádně fortunou s proužkem šmirglu v rozřízlý osičce. Asi to nebude úplně přesně, ale to nevadí, protože tam jde hlavně o distanc, ne o to, jak je to souosý. Ten povrch byl pěkně hrubej. Nevím, co s tím kdo přede mnou vyváděl.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“