Vřeteno
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Nazdar, "neválí" se někomu po šuplíkách nebo regálech vřeteno použitelné na malou frézku? Mám sice Atase 750W, ale chtěl bych něco s menšíma otáčkama a do průměru alespoň 12mm. Původně jsem chtěl BF20, ale nakonec jsem sehnal perfektní křížovej stůl 300x180 mm, stojan mám pouze to vřeteno mi chybí. Díky za nabídky.
Jaký otáčky by sis představoval? Jaký upínání, resp na jaký kleštiny či kužel? Něco chystám spáchat, třeba by Tě to mohlo zaujmout...
to sem pak hoď, taky nad něčím malým uvažuju, každý nakopnutí dobrý. držím palce, ať se podaříEngineer píše:Jaký otáčky by sis představoval? Jaký upínání, resp na jaký kleštiny či kužel? Něco chystám spáchat, třeba by Tě to mohlo zaujmout...
Protože zatím nic nemám, kromě ER16, tak je mi to v zásadě jedno. Protože by vřeteno mělo být malé, tak buď na ER25 přímo (použít nějaký držák s válcovou osou), nebo ještě lépe morse 2 nebo 3 a tam si každý dá co bude chtít. Tady je na trhu obrovská díra. Edituju otáčky, mám představu max 3000 ot/min.Engineer píše:Jaký otáčky by sis představoval? Jaký upínání, resp na jaký kleštiny či kužel? Něco chystám spáchat, třeba by Tě to mohlo zaujmout...
Co myslíš pod pojmem "malé" ? Ono aby to nebylo konstrukčně složitý a výrobně nákladný tak to chce udělat jako jednoduchý vřeteno s náhonem od motoru přes řemenici. Z toho pak plyne že to nepůjde udělat s motorem v ose vřetene. Resp. šlo by to ale bylo by to zbytečně složitý. Mám takový podobný vřetýnko pro inspiraci na jednom menším továrně dělaným CNC (MK2 dutina) s náhonem ozubeným řemínkem a pohonem cca 500W DC servem (použitý ale vpodstatě jako DC motor) Nicméně pokud máš kleštiny ER16 tak bys to nejspíš bral na tuhle ten systém? Já jsem dělal menší vřetýnko (foto tu někde jsou) na ER11 a chodí naprosto v pohodě. Jak by se ti líbilo řešení kde by byl na pohon použitej podobnej typ motoru jako je Atas (nemusel bys přelaďovat měnič) s tím že by se otáčky poslaly dolů převodem?
Jde o to že klasickej asynchroňák je už poměrně dost velkej oproti Atasu. A pokud tam budeš mít ER16-ku tak do toho stejně nejdou nějaký velký strouhadla osadit...
Jde o to že klasickej asynchroňák je už poměrně dost velkej oproti Atasu. A pokud tam budeš mít ER16-ku tak do toho stejně nejdou nějaký velký strouhadla osadit...
ER16 mam na CNC mašince, ale chci právě něco takového jako píšeš na začátku. Převod ozubeným řemenem ze serva. A proč ER20 nebo 25? Mám pár kvalitních nástrojů průměr 12 - 16 mm a ty mi leží v šuplíku. Na druhou stranu je jedno jestli servo, nebo Atas a otáčky dolu.
Samozřejmě že se dá použít i větší ER, ale!!! Máš pojem jestli to Tvoje tuhost stroje dá? Předpokládám, že to máš na kov. Uvědom si, že u toho ER-ka je nástroj vždycky moc venku z ložiska a tím pádem to nikdy není moc tuhý. Trochu jiná věc jsou upínače s ER kleštinou co strčíš třeba do ISO30 kuželu. Jenže výroba takovýho vřetena (na kužel) už není žádná sranda...lubbez píše:ER16 mam na CNC mašince, ale chci právě něco takového jako píšeš na začátku. Převod ozubeným řemenem ze serva. A proč ER20 nebo 25? Mám pár kvalitních nástrojů průměr 12 - 16 mm a ty mi leží v šuplíku.
Moje zkušenosti a rovněž zkušenosti kolegy co dělá na opravdu profi mašinách jsou takový, že je lepší používat menší průměry nástrojů. Já třeba na FC16-ce používám maximum 12mm, vyjímečně 16mm (dural, plasty ... do oceli dám max. 10-ku), ale to je upínám přímo do vřetena s ISO30 kuželem přímou kleštinou, což je o úplně jiný tuhosti než když to je vyložený cca 80-100mm od ložiska v nějakým ER25 systému!!!!
Jo a abych doplnil ... mám tam 550W asynchron (na tý FC16-ce).
- Zdenek Valter
Jen takový kacířský dotaz - není lepší to vřeteno jen s kuželem MK3 nebo 2 ?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Kdo by se chtěl zabývat výrobou vřetene:
No když už kužel tak asi raději ISO30 nebo ISO20, přeci jen MK z hlediska výměny nástrojů není ideál...Zdenek Valter píše:Jen takový kacířský dotaz - není lepší to vřeteno jen s kuželem MK3 nebo 2 ?
Samozřejmě, že takovýhle vřeteno na kužel je vždycky lepší, jenže se bude mnohem hůř vyrábět. Vřeteno na ER-ko se vyrobí mnohem snáz, ale má zase svoje limity s ohledem na tuhost ... viz to co jsem psal výše.
Možná by se dal koupit nějakej polotovar třeba od BF20-ky ale s ohledem na to jaký mám zkušenosti s polotovarama trnů ER, kde je přesnost čepu vůči kuželu někde kolem pěti stovek, tak se skoro obávám jak by taková surovina vypadala. A přebrušovat na přesno vnitřní MK dutinu není určitě sranda.
- Zdenek Valter
Taky záleží na co je to určeno jestli pro hobíka, nebo pro seriovku.Engineer píše:No když už kužel tak asi raději ISO30 nebo ISO20, přeci jen MK z hlediska výměny nástrojů není ideál...Zdenek Valter píše:Jen takový kacířský dotaz - není lepší to vřeteno jen s kuželem MK3 nebo 2 ?
Samozřejmě, že takovýhle vřeteno na kužel je vždycky lepší, jenže se bude mnohem hůř vyrábět. Vřeteno na ER-ko se vyrobí mnohem snáz, ale má zase svoje limity s ohledem na tuhost ... viz to co jsem psal výše.
Možná by se dal koupit nějakej polotovar třeba od BF20-ky ale s ohledem na to jaký mám zkušenosti s polotovarama trnů ER, kde je přesnost čepu vůči kuželu někde kolem pěti stovek, tak se skoro obávám jak by taková surovina vypadala. A přebrušovat na přesno vnitřní MK dutinu není určitě sranda.
Hobíkovi múže být morse bližšší.
Je fakt, vřeteno například na Seig s MK3 se dá sehnat jako spare za cca 30GBP
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Tak to vezmu ještě jednou od začátku. Sehnal jsem si křížovej stůl. Poctivá litina, přebroušený ribiny. Délka 300mm šířka 180mm. Dal jsem tam nový trapézy s matkama. Ve feroně jsem koupil desku 300x450x30 železo a jackel 120x80x6mm. Desku jsem nechal ofrézovat jak tvar, tak povrch. Na jackel jsem si nechal navařit desku a srovnat na fréze čelní stranu jackelu s tou přírubou, abych to měl kolmé. Teď to seštoubuju a mám základ malé mašinky na takové to "domácí žužlání". Protože na rozdíl od spousty lidí tady na fóru jsem opravdu hobík, tak se ptám. Původně jsem na to chtěl dát Atase, co mám v šuplíku. ALe ty otáčky jsou dost vysoké a tak jsem si vymyslel to vřeteno. Dát několik ložistek do příruby aby to bylo v ose ..... je pro mé vybavení a samozřejmě zkušenosti úplně mimo. Tak jsem opět jako laik vymyslel že:12mm fréza je tak akorát, 3000 otáček max. je taky akorát. Starší servo okolo 500W se dá sehnat vcelku bez problémů, PWM regulace taky není až takový problém, klidně se tam ale dá hodit i ten Atas a řemenice dopomala. Když jsem dělal ještě ve fabrice, tak jsme na dílně měli dvě vrtačky, MN80 a ve stejném duchu i prťavou horizontku a stačilo nám to prakticky na veškerou práci. Je pravdy, že jsme byli montáž analyzátorů aminokyselin, ale tý mechaniky tam bylo spousta. Původně jsem si chtěl koupit takovou tu stolní vrtačko frézku, ale nebyl jsem s ní moc spokojenej. Byl jsem u kámoše kterej jí má a potřeboval udělat oválnou díru do 3mm železa a byl to docela problém.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, možná mám něco, co by ti mohlo vyhovovat. Pošli mi do SZ svůj email, fotky mám ještě ve foťáku, večer už by měly být nachystaný.
Roman
Roman