Nejaky ten rok mam sustruh Proma SM300. Ked som sustruzil na klasickom velkom sustruhu (pozdlzne)tak som nastavil noz, prebehol jeden-x zaberov od oka, ked som sa blizil k pozadovanemu priemeru tak som nastavil nonius na nejaky rozmer a sustruzil. Spravny priemer. Neviem preco to iste nedokazem na tomto malom akozesustruhu.
Ten nonius robil nejaky hlupak, radsej tam mal nechat delenie len po 0,1mm ako tie 0,025 dieliky. Navyse na polomeri, nie na priemer.
Rozhodol som sa ted a pridat tam digitalne odmeriavanie. Zakladom bude magneticky pasik sirky 10mm asnimac AS5311. Idealnejsi by bol sice uzsi (5mm) ale ten by som musel objednat 20m. Najdolezitejsi je pre mna priecny posuv. Mate s tym niekto skusenosti?
Uvazujem o tom dat magneticky pasik na pozdlzny support a snimac na priecny posuv. Opacne by to bolo vhodnejsie, ale ako vravim nekupim 5mm pasik.
Zafrezovat drazku 10mm sirka, 1,5mm hlbka a nalepit pasik plus kryci nerezovy plech. Do priecneho supportu vyfrezovat kapsu a vlepit snimac. Kablik nejako sikovne schovat.
Prerabal niekto tento sustruh na odmeriavanie? Snimac uz mam rozbehany s 5" LCD displejom na stole.
Pozdlzny posuv je myslim vcelku jednoducho riesitelny, nalepim pasik na nejaky plochac, priskrutkujem a hotovo. Na supporte tiez dost miesta.
Odmeriavanie Proma SM300
- Zdenek Valter
Můžeš se o tom více rozepsat?bronek999 píše:Priecny posuv spraveny a otestovany. Zbytocne zlozite riesenie kvoli tej sirke pasiku......
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
a rozfotitZdenek Valter píše:Můžeš se o tom více rozepsat?bronek999 píše:Priecny posuv spraveny a otestovany. Zbytocne zlozite riesenie kvoli tej sirke pasiku......

Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
- Zdenek Valter
O.K. položím tedy otázky hodně na tělobronek999 píše:Este to nie je hotove. Cakam na energoretaz pre pozdlzny support. Potom to pofotim a popisem lepsie

Co je to za pásek?
Z čeho máš snímač?
Ta zobrazovací jednotka se dá někde pořídit?
Jak je to k ní připojené?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zbytocne zlozite preto, lebo 10mm pasik sa nezmesti do pohyblivej casti priecneho supportu. Takze pasik je na pevnej casti supportu a snimac je na pohyblivej. Tym padom musi byt medzi snimacom a pevnou castou priecneho supportu nejaky pohyblivy kablik. Co zabera miesto, treba ho chranit pred trieskami a lietajucimi suciastkami
.
Keby som mal 5mm pasik tak do poohyblivej casti zafrezujem drazku, nalepim pasik, do pevnej casti vyfrezujem kapsu a vlepim snimac. Ten tiez potrebuje nejaky kablik, ale ten sa da lahko schovat a bol by spolocny aj pre pozdlzny sypport.
pasik a snimac je z
http://www.spezial.cz/news/as5311-linea ... senim.html
http://www.spezial.cz/news/magneticke-p ... zorum.html
Zo snimacov pouzivam AB vystupy, takze rozlisenie je 512 krokov na 1mm s vyssie uvedenou paskou.
Pri SPI rozhrani a lepsou paskou by to zvladlalo 4096 krokov na 1mm.
Na tom malom sustruhu aj tak nema cenu ist pod 0.01mm.
Snimac nema ziadny plosny spoj, proste som naletoval tenky kablik priamo na vyvody, pridal 100nF kondik SMD 0603 a zalepil to do kapsy na supporte.
Zobrazovacia jednotka je STM32F103 doska s 5" 800x480 displejom. Tu som mal k viacerym projektom, tak som ju pouzil. Par kusov este mam, ale tie si necham
Mam vsak nejake zvysne DPS k 3.2" dotykovemu displeju co sa da kupit cez ebay za 10-13USD, tie su postavene na ATMEGA128A a vedel by som nejaku posunut aj zadara.
Soft k nim tiez mam na ovladanie displeja a dotykoveho panelu, doska ma vyvedene vstupy s externym prerusenim (6x) takze by sa to dalo naprogramovat.

Keby som mal 5mm pasik tak do poohyblivej casti zafrezujem drazku, nalepim pasik, do pevnej casti vyfrezujem kapsu a vlepim snimac. Ten tiez potrebuje nejaky kablik, ale ten sa da lahko schovat a bol by spolocny aj pre pozdlzny sypport.
pasik a snimac je z
http://www.spezial.cz/news/as5311-linea ... senim.html
http://www.spezial.cz/news/magneticke-p ... zorum.html
Zo snimacov pouzivam AB vystupy, takze rozlisenie je 512 krokov na 1mm s vyssie uvedenou paskou.
Pri SPI rozhrani a lepsou paskou by to zvladlalo 4096 krokov na 1mm.
Na tom malom sustruhu aj tak nema cenu ist pod 0.01mm.
Snimac nema ziadny plosny spoj, proste som naletoval tenky kablik priamo na vyvody, pridal 100nF kondik SMD 0603 a zalepil to do kapsy na supporte.
Zobrazovacia jednotka je STM32F103 doska s 5" 800x480 displejom. Tu som mal k viacerym projektom, tak som ju pouzil. Par kusov este mam, ale tie si necham
Mam vsak nejake zvysne DPS k 3.2" dotykovemu displeju co sa da kupit cez ebay za 10-13USD, tie su postavene na ATMEGA128A a vedel by som nejaku posunut aj zadara.
Soft k nim tiez mam na ovladanie displeja a dotykoveho panelu, doska ma vyvedene vstupy s externym prerusenim (6x) takze by sa to dalo naprogramovat.