Zdravim,
mam takovou poruchu na frézce, fa3u :
všecko mě jede posuvy dorazy převodovka, ale pokud třeba zařadím posuv v ose x zapnu strojní posuv jede to, vypnu posuv v pohodě, rychloposuv v pohodě a chci dojet ručně na míru(samozřejmě posuv sem vypl) podle noniusu tak nonius osy x se pohne o cca 2mm a pak jde
tak ztuha jakoby tam cvakala nejaká kuličková spojka či co nebo to přes nědo naráží. Samozřejmě pokud přeřadím na osu y nebo z tak pak kolem x-ové jde bez problémů točit.
ten samý případ se opakuje při zařazení na jinou osu a je potřeba ručne dojet v té zařazené ose.(strojní posuv je vypnutý)
je to dosti nepraktické když pokaždé při dojíždění na přesnou míru musíte přeřadit na jiný posum abyste to dotočily kolem.
předem díky za rady a doufá že to je otázka jen nějakýho zeštelování
frézka fa3u porucha
hmm, mě teda co sem dělal na dvou frézkách fa3 mám doma a tam když je zařazené posuv směru tak přesně jak řikáš dva milimetry cvakne tam a už o de tíž v tym směru né moc těžko ale prostě cítit že tam točím tym převodem a když to přeřadím jak pišeš na jinó osu tak to de zlehka ale teda nic necvaká nepřeskakuje no a co sem dělal na učňáku na fa3 tak to samé a v bévalé práci na fa5 tak tam při zařazenym směru to šlo hodně ztuha proto při ručním posuvu bylo lepší to vyřadit na nulu, (abych náhodó pak nazapl chod posuvu nekam jinam) jestli to tak má byt nebo né nevim a ani nevim čim nebo kde se to šteluje
No díky,
alespoň vím že to není nemoc co by neměly druhý frézky, mě to zarazilo protože sem měl předvčerejšky možnost se podívat na jednu fa3 vertikální (tam jso konstrukční rozdíly jen že nemá otočný stůl) šel sem přesně po tomto jestli to dělá taky a ona to nedělá !!!!!a šla lehoulince točit přesně jak když se točí jen šroub v matce- zařazená osa vyplý posuv kolem bezproblémové točení......já to chci taký
je to naprd dělám hlubokou drážku stopkovou frézou jedu posuvem a na každé straně vyřadit abych to mohl dotočit pak zařadit zapnout posuv a tak do zmagoření.....jóo a to mě neba
myslím si, že se tam někde něco nerozpojuje jak má a v tom je problém...nevíte někdo jak je vypínaný posuv, rychloposuv má kluznou spojku, ale posuv nevím....
všiml sem si že vypnutí posuvu není ihned ale ještě s nějakým doběhem
alespoň vím že to není nemoc co by neměly druhý frézky, mě to zarazilo protože sem měl předvčerejšky možnost se podívat na jednu fa3 vertikální (tam jso konstrukční rozdíly jen že nemá otočný stůl) šel sem přesně po tomto jestli to dělá taky a ona to nedělá !!!!!a šla lehoulince točit přesně jak když se točí jen šroub v matce- zařazená osa vyplý posuv kolem bezproblémové točení......já to chci taký

je to naprd dělám hlubokou drážku stopkovou frézou jedu posuvem a na každé straně vyřadit abych to mohl dotočit pak zařadit zapnout posuv a tak do zmagoření.....jóo a to mě neba
myslím si, že se tam někde něco nerozpojuje jak má a v tom je problém...nevíte někdo jak je vypínaný posuv, rychloposuv má kluznou spojku, ale posuv nevím....
všiml sem si že vypnutí posuvu není ihned ale ještě s nějakým doběhem
vem schema a hledej v rozvadeci, pred tim jeste dolej olej v posuvove skrini
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
takže olej dolívat nemusím, protože sem všechny náplně měnil před dvěma týdny a vše je na rysku....rozvaděč myslíš elektro?? pokud ano tak to s elektroinstalací vůbec nesouvisí je to čistě mechanický problém protože řazení a rychloposuv je ovládán čistě mechanicky snad je tam jen nejaký spínač polohy aby pak při zařazení posuvu se mohla rozsvítit kontrolka zapnutého posuvu.
Kté nepřesně zařazené nulové poloze, vyřazeno do nule je určitě, protože pokud není přesně vyřazeno tak pak nejde přeřadit třeba z x osy na y osu to jde jen v nulové poloze posuvu.
Kté nepřesně zařazené nulové poloze, vyřazeno do nule je určitě, protože pokud není přesně vyřazeno tak pak nejde přeřadit třeba z x osy na y osu to jde jen v nulové poloze posuvu.
No udělal jsem to jen kvůli tobě echte, abych mohl konstatovat ,že vyřazeno je, dokonce jsem zkoušel různé polohy páky v kombinaci s točením kolem na ose(ve dvou lidech)......pořád stejný stav.....ona ta nulová poloha mě tam pěkně cvakne to není jak ve starý šáde kydyž byla vychozená kulisa řazení- to se pak lovily kvalty, ale já mám nulovou polohu pěkně čitelnou.
takže špatně vyřazený posuv můžeme klidně vyloučit.
takže špatně vyřazený posuv můžeme klidně vyloučit.
No to sem zkoušel taky v nulové poloze jemně hýbat s páků po cca 1mm a zkoušet točit kolem bez výsledku jiného než sem popisoval, ovšem sem se podíval na schéma ozubených převodů, no vyhodnotil sem problém že pravděpodobně vzniká na základní ose na kterou se připojují jednotlivé osy, rozdělal sem pravou stranu kde se šteluje spojka a řazení osy koumal koumal zkoušel, našel sem vůli doštěloval šroubkem pal další vůli na páce zapínání posuvů no a ejhle problém zmizel jak kouzelným proutkem, má to neco společnýho s vypínáním kluzné spojky na rychloposuv pravděpodobně nerozepínala úplně, a pak to někde řechtalo přes zubovou spojku nebo ozubený kolo(soudě podle zvuku)
Zajímavý na tom je to že když sem vypl strojní posuv tak se to vyplo.
no každopádně problém sem vyřešil uvidím jesttli se neprojeví časem zpátky.
konečně vypnu posuv a dotočím si kolem podle libosti LUXUS!

Zajímavý na tom je to že když sem vypl strojní posuv tak se to vyplo.
no každopádně problém sem vyřešil uvidím jesttli se neprojeví časem zpátky.