ovládání cnc od optimum s řízením Siemens 828 D

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Zamčeno
sergio

5. 5. 2015, 9:39

Zdravím mám hloupý dotaz, je to proto, že jsem se dostal k tomuto stroji jak slepí k houslím. Můj dotaz, umi Mach 3 řídit automatickou výměnu nástrojů ze zásobníku stroje? Vím, že jde programovat přímo na stroji, ale uvažovali jsme i nad složitějsimi obrobky kde by bylo rychlejší kreslit v nějakém cadu. Děkuji
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2015, 9:50

tak ted uplne nechapu co chces resit zkus to lip napsat
zda se ze motas pate prez devate
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sergio

5. 5. 2015, 10:12

Ano teď jsem to po sobě četl a opravdu to nedává smysl. Takže tento stroj má kamarád, řídí ho zatím pomocí programovaní přímo na panelu stroje. Dělá zatím jen nějaké ,,jednoduché,, součástky (frézování otvoru a nějaké drobnosti jako ohranění a zahloubení) Ale když, jsem ten strojek viděl myslím, že muže mít daleko větší potenciál než jen ,,vrtání,, děr. |Začali jsem se bavit o kreslení složitých součástek v CAD programu, s tím kamarád nemá problém, ale neví jaký programem to řídit. přesněji řečeno jestli například Mach3 umí jet program tak, že dokáže měnit i nástroje. Příklad - budu chtít udělat na obrobku rybinové vedení, nakreslím to a proženu to skrz Mach a vygeneruji kody. Nejdříve by program udělal drážku stopkovou frézou a potom dal příkaz na výměnu nástroje a rybinu dodělal uhlovou frézou. Prostě abych si nakreslil součástku, vygeneroval kody a stáhl na flashku. Do zásobníku stroje připravil na správné pozice různé nástroje připojil flashku ,,dal start,, a ,,už jen,, čekal na dokončení součástky.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2015, 10:19

mach3 je ridici system ktery je alternativou k siemens 828D
tedy ten dotaz zni stale ponekud nesmyslne
jsou tam pluginy pro generovani kodu ale to je interni pro mach a pro tebe je to nevhodne

ty potrebujes softwre z rodiny CAM
napriklad SprutCAM
SolidCAM
HSMworks a mnoho dalsich
ty ti z 3D modelu pomuzou udelat dle tech. postupu program ktery nactes do too Siemensu 828D
sergio

5. 5. 2015, 10:35

Aha tak ted už tomu začínám trochu rozumět. Jak říkám ještě jednou se omlouvám, protože já jsem se u toho objevil uplně náhodou a moje vědomosti jsou zatím omezené, takže vytvořit jasný krátký a výstižný dotaz je problém, zatím zkusím prostudovat ty CAM. Kdyby náhodou někdo věděl o nějakém free programu, který by dokázal převést vytvořený 3D model do něčeho co tento Siemens 828 D dokáže zpracovat a vytvořit si ,,plán výroby,, budu rád,
Děkuji
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2015, 6:42

V tehle oblasti jsou free programy v plenkach
semo tamo neco na 2.5D existuje ale na 3D je to bida
sergio

6. 5. 2015, 9:40

Aha tak to jsme asi v loji. Ještě mě napadlo, snad to není blbost. Někde jsem tu našel, že Mach3 umí ve svém programu udělat pauzu na ruční výměnu nástroje. Napadlo mě tedy. co udělat 3d model pak jej prohnat Machem3 s tím. že až se dokončí pracé nástrojem číslo 1 udělá pauzu a já ručně, nebo ideálně přes rozhraní stroje vyměním nástroj za číslo 2 a pak dám pokračovat a program pojede dál, ale s jiným nástrojem. Pak mě ještě napdlo a nezlobte se prosím na mne za pitomou otázku, ale jaká je +/- cena programu, který by dokázal co potřebuji? Tedy převést muj 3d model výrobku na G kody pro ten Siemens 828D i s případnými výměnami nástrojů ? Zkrátka program jako je například Repetier-Host pro 3d tiskárny, kde si načtu 3d model z Google Sketchup vygenerovaný do STL souboru. Repetier-host mi jej načte, mohu udělat drobné úpravy jako korekci měřítka, zvolit tloštku vrsty, rychlo, teplotu vygeneruji si data na flash disk a s tím běžím ke známemu co má 3d tiskárnu a už to jen připojí k tiskárně a dá start a za pár hodin si odnáším hotový model.
PS pokud je nějaká cesta k programu, který umí to co potřebuji je možné, aby mi někdo napsal do SZ ?
Děkuji
RaS

6. 5. 2015, 10:06

nezlob se na mě, ale nejdřív věnuj pár hodin studování.. pleteš páte přes deváté.. k čemu ti je že něco uí mach když máš siemense.. pauzu pro výměnu nástroje umí udělat každej řídící systém tedy i ten tvůj siemens.. je to jen o tom naučit se to používat.. program do kterýho nahraješ 3d model a vypadnou ti dráhy pro tvůj systém tak takový neexistuje a dlouho existovat nebude.. vždy to budeš muset obsloužit ty, nastavit úběry, strategii kudy a kam obrábět jakou frézou.. ten program jen dopočítá dráhy.. ty budou nějak použitelné.. jak moc použitelné záleží na programu kterej je genruje.. některé softy jsou inteligentnější než druhé.. na to ovšem musíš přijít sám a je o tom tady mnoho témat.. tak být tebou tak začnu nejdřív studiem tvého řídícího systému a pak sháním nějaký CAM s postem pro tvůj řídící systém a nepleť do toho mach... a pak dávaj konkrétní otázky...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
sergio

6. 5. 2015, 10:48

Ano máš pravdu měl bych mnohem více nastudovat ale taky bych se chtěl vyhnout slepým cestám. Vim, že žádný systém neumí zvolit nástroje ani úběry materialu. Jde mi spíše o připravu v počítači. Jednak si myslím, že je to z počátku jednodušší. A hlavně nebudu brzdit výrobu stroje nějakými, pokusy a omyly. Například do ted jsem nevěděl jde přímo do ovládacího rozhraní stroje nahrávat modely a s nimi dál dál programu stroje pracovat. A zcela chapu váš postoj kdy jistě máte zkušenosti a tak moje otázky vypadají jako otázky úplného tupce. A přesto jste ochotni mne nasměrovat. Díky za trpělivost. Já jsem doteď jen na hobby sousruhu a to, že ted mám řístup k tomuto stroji je náhoda jak blazen, ale nechci tu šanci zahodit. Je to jako by jste pracovali s rysovacim prknem a kalkulačkou umeli ovládat malování v pc a někdo vám ukázal CAD program. Nebudete znát princip bude to mít stovky nástrojů ke kreslení a jediné co víte je ze to chcete ovládat. Teď co je snazší vzít 600 stánkový manuál k programu, nebo se zeptat známého co s tím kreslí už několik let, který řekne jak se správně zakládá výkres jak fungují vrstvy v čem je jejich výhoda nebo, že je lepší některé prvky uzamikatA do komponent atd......
RaS

6. 5. 2015, 10:51

buď vzít manuál a nebo shánět někoho kdo to umí používat a jít k němu třeba s flaškou na exkurzi.. za hodinu se tak dá naučit víc než za den čtením manuálu.. chápu že číst manuál je až to poslední.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2015, 11:01

Jo jinak vse pro zacatecniky je tu popsano
jsi asi tak ctyrstej clovek co se pta uplne na to same
pouzij funkci vyhledavani zde na foru a cti
zamykam vlakno
az budes mit neco konkretniho na co jsi nedostal vyhledavanim odpoved zaloz na to vlakno nove
Zamčeno

Zpět na „MACH všech verzí“