Práce na hrotové brusce.

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

trnkav

15. 9. 2008, 7:58

Ofocovat a pro ostatní zpřístupňovat staré strojařské knihy je jistě věc šlechetná, ale v podstatě se stále jedná o množství vzorečků a doporučených řezných rychlostí. ( Teorie)
Před časem jsem si pořídil malou hrotovou brusku, (menčí už se u nás asi nevyráběla) a jakožto nestrojař jsem pátral po moudrech. Byl jsem ujištěn několika brusiči a jinými kutily že o broučení žádná kniha vydaná nebyla. Pokoušel jsem se tedy vetřít do provozu kde se na bruskách pracuje, s tím že nebudu ani vidět, jen se koukat. Se zlou jsem se potázal. Po čase jsem přemluvil jednoho důchodce k návštěvě u mě v dílně, ovšem požadovaný efekt to také nemělo. Né že bych se nic nedozvěděl, ale na co jsem se jmenovitě nezeptal, to mi neřekl. A tak vybaven vyzvěděnými moudry od důchodce a elánem pro testování brusky ( s důchodcem to bylo na sucho, protože se mi pravidelně po 30 s sekal brusný vřeteník) jsem se do toho jednoho dne pustil. Nástavec na emulzi jsem vyměnil za kloubový plastový a hurá do práce. Pustím čerpadlo, emulze teče. Pustím kotouč(sekání jsem mezitím vyřešil) a emulze lítá do půl dílny. Co teď. Telefony, zmenčování řemenic, zmenčení průtoku a všechno nanic. Pořád cáká. Tak mě to otrávilo, že jsem se na ní na 2 měsíce vybod. A tu mi svitlo. Jediný důvod proč to cáká je špapné postavení hubice ke kotouči. Já jí měl lechce proti a vzduch mi strhával emulzi.
Byla to prkotina, ale znemožňovala normální práci na brusce. A v žádné knize se o tom nepíše.
TAKŽE pokud máte někdo nějaké postřehy co se týče záludností při práci na hrotové brusce( v jiných odkazech i na jiné druhy obrábění) podělte se prosím o ně. Momentálně řeším krytování , protože i přes přestavení koncovky to cáká. Málo ale cáká. 1 fotografie, lepší než 10 řádků psaní.
petrL

16. 9. 2008, 4:34

trnkav píše: 1 fotografie, lepší než 10 řádků psaní.
Tak alespoň jednu přilož. Třeba takovou kde to cáká až do půl dílny. :lol:
trnkav

16. 9. 2008, 7:55

Předělávat to zpátky abych to vyfotil jak to cáká, se mi opravdu nechce.
petrL

16. 9. 2008, 12:42

Hrotovou brusku vlastním a občas na ní i pracuji ale mě necáká a pokud ji máš kompletní tak si neumím představit co s ní děláš že cáká.

Ale jak říkáš jedna fotka je lepší jak deset řádek textu.
capumpor

16. 9. 2008, 2:12

Když brousíš u vřeteníku na otáčky 150 a více a emulze teče taky na srdce tak trochu zacákat musí. Nebo když se brousí díra. To úplně práší. Měli by k brusce ale být odklápěcí kryty. Jeden na vřeteno a druhý na podélný stůl. Já je taky nemám, ale když brousim tak tam prostě strčim plexisklo. Výhoda je v tom, že je přes něj vidět.
petrL

17. 9. 2008, 5:07

Jak správně píšeš trochu ale opravdu trochu (ne do půl dílny) to cáká a od toho jak sis sám odpověděl tam jsou ty kryty. Proto jsem napsal pokud ji má kompletní tak necáká.
trnkav

21. 9. 2008, 8:46

Tohle je ta moje fešanda. Znáte ji někdo, pracujete na ní někdo?
Přílohy
BUM 200.JPG
capumpor

21. 9. 2008, 9:30

Pěkná, zachovalá. Podle štítku tipuju, že brousila v Jihlavě vstřikovací trysky. Taková akorát do garáže. Ta délka ale není závratná. Kolik má mezi hroty? Tyhle typy se dělaly bez koně? Viděl jsem jednou na fotce stejnou a taky bez koníka.
Proč jsi vůbec prodával tu maďarku? Já takovou mám a nedám na ní dopustit.
trnkav

21. 9. 2008, 9:39

Tuhle jsem koupil proto, že měla bejt připravená a v pořádku hned k práci, a ješte jsem na ní nic kloudného neudělal. Zatím jen ladim. Maďarku jsem prodal proto, že se mi zdála do garáže moc velká. Já mám ješte Kameníčka 1U, ale už 2 roky stojí ve stodole a nemám čas s ním něco udělat. Jinak ten mrňous má mezi hroty asi 230 mm. Koníka mám. jen je o 2 mm níž než pracovní vřeteno. Důvod neznám. Momentálně řeším nejakou podložku. Asi mosaz, nebo bronz. Mám ješte 1 tu samou bez koníka, a připravené vybrušovací vřeteno z BN 102. Chci ho dát místo brusného vřeteníku, a budou se brousit díry(dírky).
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2008, 11:33

trnkav píše:Koníka mám. jen je o 2 mm níž než pracovní vřeteno. Důvod neznám.
To ti tam dali koníka z jinýho stroje. Třeba by se dal dohledat majitel toho druhého stroje který má zase koníka o 2 mm výš.
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

23. 9. 2008, 11:48

prochaska píše: To ti tam dali koníka z jinýho stroje. Třeba by se dal dohledat majitel toho druhého stroje který má zase koníka o 2 mm výš.
To ani nehledej, ten vyšší je už dávno snížený. Je to jednodušší, než zvyšovat. Takové jsou zákony schválnosti.
capumpor

23. 9. 2008, 9:22

Ty jsi úplný sběratel. Ale co, já taky. Já mám tu KUF s délkou 750 mm. Stejně tu délku asi nikdy nevyužiju, ale co kdyby. Když je to kam dát, tak je to skoro lepší.
S tím koněm je to docela blbý. Asi budeš muset sáhnout po šábru a postupně ubírat, aby si to dostal do osy.
A ještě na okraj. Jakou používáš emulzi?
trnkav

23. 9. 2008, 9:34

Všechny díly jsou spísmenkovaný. Na všech je vyraženo A. Sběratel jsem, po dílně chodím na chůdách, jinak bych se tam nevešel. Je to nemoc. Emulzi používám od fa. Paramo EOPS. Stálo mi to v dílně 2 měsíce a nesmrdí.
trnkav

29. 9. 2008, 5:24

Diskuse na mrtvém bodě?
capumpor

29. 9. 2008, 8:16

To ani náhodou.
Mě byla doporučena emulze Emulkat Uni 101P. Prý je to univerzální kapalina vhodná pro všechny způsoby obrábění od soustružení po broušení. Mě se ale trochu srazila takže prach z broušení zůstává v kaši plavat na hladině. Čerpadlo si ale bere asi z poloviny výšky nádrže takže jí tam zatím mám, ale už mám slíbenou kapalinu jinou.
Přidávám foto svojí brusky.
Mě se hlavně líbilo, když jsem jí kupoval, že má fortunu a že je kompletní. Teda když nepočítám lunety. Ty nemám, ale měl jsem na mysli spíše to, že je po stránce elektriky všechno funkční, v chladícím zařízení nic nechybí atd. Dostal jsem k ní i 120 litrový sud s olejem do hydrauliky, držáky na diamant a nějáké hroty.
Já jsem taky spíš takový sběratel. Ve 14 letech jsem začal toužit po soustruhu. Když jsem ho měl, začal jsem chtít frézku a tak jde až dodnes. Ale aby si někdo nemyslel, že co si řeknu na to dostanu peníze. Na všechny stroje jsem si vydělal sám.
Ale co si budeme povídat, chtělo by to nějakou práci aby se koníček rentoval.
Mám tady plno knížek o obrábění. O broušení je tam toho poměrně dost. Na skenování to asi nebude ale napiš co by si chtěl vědět, já se pokusím něco vytáhnout.
Přílohy
Hrotová bruska KUF 250
Hrotová bruska KUF 250
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“