Tak ocel.cz jsem poptával ještě před založením vlákna. Jekl válcovaný za tepla stojí:
4m = 8100,- bez dph
6m = 9800,- bez dph
řez 137 kc přesnost řezu až cca 0.2mm
43kg/m
Tedy takový je výchozí pohodlný stav. Dám na prkno 11000 a mám to doma i s profilem na vlastní portál.
Tedy co fčíl, vařit to z desek nemá smysl. Desky taky musím koupit. Nařezat, svařit a to rozhodně není jednoduché. Kroutit se to může klidně v podélné ose a obrobit to taky bude průda. Z tenčího profilu to rozhodně dělat nechci, chci frézovat do hliníkových slitin a tak tuhost rozhodně bude potřeba. Nejhorší je, že jen rám mi vychází v odhadu na 30000,- kč a to je pro hobíka celkem dost. Takže každá rada bude dobrá
Tu mašinka z íček se mi teď, když vidím problémy do kterých se řítím, moc líbí. Ani nevím proč jsem jí v úvahách zatratil. A to jsem ono vlákno sjížděl v minulosti několikrát.
Edit: hmm a koukám, že s cenou běžných I profilů se dá dostat bez problémů na 18kč/kg což je půlka za ten původně uvažovaný jekl 200x100x10
Edit2: hmm a můžu počítat+kreslit znovu :/ .. ty íčka zatím vítězí. Ty si obrobim sám , sice na 2x, ale doma na klasice

Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.